Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

140 mensen op stoelen door aanhoudende drukte opvang Ter Apel

140 mensen op stoelen door aanhoudende drukte opvang Ter Apel

TER APEL (ANP) - Circa 140 mensen voor wie in het aanmeldcentrum in Ter Apel geen slaapplek meer beschikbaar was, hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht op stoelen in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag. Dinsdagavond gaf het COA al aan dat er voor zeker honderd mensen geen bed was.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel worstelt al tijden met grote drukte omdat de doorstroom van vergunninghouders vanuit opvanglocaties naar woningen stagneert. Dat het in de nacht van dinsdag op woensdag, en ook al eerder afgelopen week, opnieuw te druk was in Ter Apel, gebeurde ondanks maatregelen die van kracht zijn. Vorige week dinsdag kondigde staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel aan dat veiligheidsregio's bij toerbeurt twee weken lang crisisnoodopvang gaan verzorgen voor zeshonderd asielzoekers, elke regio moet plaats hebben voor 150 mensen.

Volgens de woordvoerder van het COA zijn die zeshonderd plekken niet allemaal vrijgekomen. Hoeveel plekken er nog missen van die zeshonderd weet hij niet precies. Maar de plekken die er wel zijn gekomen, zitten vol, aldus de zegsman. "Het is gewoon nog niet genoeg."

Voor de komende dagen verwacht de woordvoerder dat het opnieuw heel druk zal zijn. Wat dat betekent, is nu echter nog niet te zeggen, vertelt hij. Mogelijk moeten mensen in de sportzaal slapen, op matrassen, of weer een beroep doen op de wachtruimte van de IND. Die wachtruimte is volgens de zegsman "het laatste redmiddel".

Meer uit Binnenland

Yeşilgöz: verband politiecontrole en afkomst heel ingewikkeld

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) vindt het "heel goed" dat er voor het eerst cijfers zijn over de mate waarop afkomst en uiterlijk volgens mensen zelf aanleiding vormde voor een politiecontrole. In de Veiligheidsmonitor van statistiekbureau CBS over 2023 is dat voor het eerst meegenomen. Ruim een derde van de mensen met Marokkaanse ouders heeft het gevoel dat hun afkomst of huidskleur een rol speelde. Dat getal "moet je wel kunnen duiden", vindt Yeşilgöz. "Het is zo'n ingewikkeld onderwerp."

46 minuten geleden
Net genoeg opvangplekken beschikbaar voor vluchtelingen Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft nog net genoeg opvangplekken beschikbaar voor mensen die nu de oorlog in Oekraïne ontvluchten. Er zijn in totaal 170 bedden vrij voor nieuwe vluchtelingen, een fractie meer dan de 160 eerder deze maand. Dat was de kleinste marge in de opvang sinds het begin van de oorlog en de start van de vluchtelingenstroom twee jaar geleden.

1 uur geleden
Kritiek Onderwijsinspectie op aanpak sociale veiligheid TU Delft

DEN HAAG/DELFT (ANP) - De Inspectie van het Onderwijs vindt dat de TU Delft te weinig doet voor sociale veiligheid van zijn medewerkers. De zorg voor de werknemers "wordt verwaarloosd", en dat leidt tot een "verhoogd risico op sociale onveiligheid voor alle medewerkers", concludeert de inspectie. De TU Delft is het niet eens met de kritiek en noemt het onderzoek van de inspectie ondeugdelijk.

2 uur geleden
Hele week minder dan 2000 asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - In totaal 1982 asielzoekers hebben de nacht van donderdag op vrijdag doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Daarmee is het maximum van 2000 al een hele week niet overschreden.

2 uur geleden
Nu al kans op tekenbeet door hoge temperaturen

WAGENINGEN (ANP) - Door de relatief hoge temperaturen van de afgelopen februarimaand, is de teek al uit winterrust gekomen. Op de website Tekenradar.nl zijn al tientallen meldingen van tekenbeten binnengekomen. Ook zijn er al meldingen van de ziekte van Lyme, die door besmette teken wordt overgebracht. Normaal is het bloedzuigertje in februari nog niet actief.

2 uur geleden
Sla gegevens niet zomaar op in VS, waarschuwt Van Huffelen

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven en overheden moeten goed nadenken over de risico's voordat ze hun gegevens opslaan op een harde schijf van een Amerikaans bedrijf, waarschuwt demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering). Ze reageert daarmee op een kritisch rapport van het Instituut Clingendael, in opdracht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De onderzoekers maken zich zorgen over wetten die Amerikaanse bedrijven verplichten om gegevens over te dragen aan hun overheid als hierom wordt gevraagd, ook als die in een ander land zijn opgeslagen.

3 uur geleden
OM Amsterdam weet niets van verblijf in cel van Promes in Dubai

AMSTERDAM (ANP) - Bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam is niets bekend over een verblijf in de cel in Dubai van voetballer Quincy Promes. Dat laat een woordvoerder van het OM vrijdag desgevraagd weten. Volgens het OM was er al eerder sprake van soortgelijke geruchten, maar ook toen kon niet worden vastgesteld dat Promes in Dubai zou worden vastgehouden.

4 uur geleden