Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

DEN HAAG (ANP) - De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in een Kamerbrief. Dat komt onder andere doordat het gemeenten niet lukt om onderwijs te regelen voor kinderen van asielzoekers.

Het aantal jongeren dat langer dan drie maanden thuiszit, is met 74 procent gestegen tot ruim 5500.

De jongeren met een vrijstelling van de leerplicht zijn hier niet bij gerekend. Ook die groep is overigens gegroeid, met 14 procent naar 8400 jongeren. Het gaat hier om jongeren die om psychische of lichamelijke redenen geen onderwijs kunnen volgen en daarom zijn vrijgesteld.

Digitaal

Gemeenten hebben deze cijfers aangeleverd aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De branchevereniging voor leerplichtambtenaren Ingrado heeft hier onderzoek naar gedaan.

Sinds oktober zijn regels van kracht die het makkelijker moeten maken om onderwijs te regelen voor kinderen van asielzoekers en andere nieuwkomers als de nood hoog is. Het ministerie van Onderwijs verwacht dat de effecten hiervan volgend jaar zichtbaar zijn.

Minister Paul probeert op verschillende manieren ervoor te zorgen dat minder kinderen thuiszitten zonder les te krijgen. Zo gaat ze het recht op extra ondersteuning voor leerlingen die zorg nodig hebben wettelijk vastleggen. Ook wil ze het makkelijker maken om digitaal onderwijs te volgen.

Meer uit Binnenland

Al vroeg file op A12 door geplande werkzaamheden

DEN HAAG (ANP) - Het is maandagochtend zoals verwacht druk op de A12 richting Utrecht. Rond 07.00 staat er 15 kilometer file tussen Gouda en De Meern met een vertraging van zo'n drie kwartier, laat ANWB Verkeersinformatie weten. De file ontstond volgens de ANWB ook eerder dan normaal: iets na 06.00 uur sloten de eerste auto's aan.

32 minuten geleden
HSL tussen Amsterdam en Rotterdam opnieuw plat door seinstoring

UTRECHT (ANP) - Door een seinstoring rijden er maandagochtend geen treinen op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam en Rotterdam. De NS verwacht dat de verstoring, die rond 06.30 uur werd gemeld, om ongeveer 09.30 uur is verholpen.

1 uur geleden
Kans op ergste file ooit op A12 van Den Haag naar Utrecht 

DEN HAAG (ANP) - De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten maandag op de A12 van Den Haag naar Utrecht enorme hinder vanwege werkzaamheden. "Als weggebruikers hun reisgedrag niet aanpassen, kan dit zomaar de ergste file ooit op de A12 worden", zegt omgevingsmanager van Rijkswaterstaat Leonie de Vries.

4 uur geleden
Makers van hits van afgelopen jaar geëerd tijdens Buma Awards

AMSTERDAM (ANP) - In het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) worden maandagavond de Buma Awards uitgereikt. Tijdens het jaarlijkse Buma Awards Gala worden de mensen achter de hits van het afgelopen jaar geëerd.

4 uur geleden
Woning beschoten in Rotterdam-Zuid, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - In de nacht van zondag op maandag is een woning in de Moerkerkestraat in Rotterdam-Zuid beschoten. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt. Er waren op het moment van de beschieting geen mensen aanwezig in de woning.

5 uur geleden
Nieuw meldpunt voor schrijvers tegen dreiging en intimidatie

DEN HAAG (ANP) - Schrijvers die bedreigd of geïntimideerd worden, kunnen vanaf maandag terecht bij het meldpunt SchrijversVeilig. Bij het platform kunnen schrijvers voorvallen melden, advies inwinnen en ondersteuning krijgen na incidenten. SchrijversVeilig is een initiatief van de Auteursbond, de Groep Algemene Uitgevers en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

5 uur geleden
Paginagrote advertentie tegen beoogde btw-verhoging

DEN HAAG (ANP) - Een grote groep organisaties uit de cultuur, sport, horeca en media komt gezamenlijk in actie tegen de btw-verhoging die de formerende partijen willen doorvoeren. In alle landelijke en regionale kranten staat maandag een paginagrote advertentie waarin lezers wordt opgeroepen zich uit te spreken.

5 uur geleden