Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

124 sterfgevallen in verband gebracht met apneu-apparaat Philips

124 sterfgevallen in verband gebracht met apneu-apparaat Philips

EINDHOVEN (ANP) - De Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenwaakhond FDA meldt dat er 124 sterfgevallen in verband zijn gebracht met klachten over slaapapneu-apparaten van medisch technologiebedrijf Philips. Ook zijn er tussen april vorig jaar en dit jaar meer dan 21.000 meldingen over de apparaten binnengekomen, staat in een update van de toezichthouder waar het AD eerder over berichtte. Het is niet aangetoond dat de gemelde overlijdens zijn veroorzaakt door de apparaten.

Philips riep miljoenen beademingsapparaten voor patiënten met slaapapneu terug, omdat ze een isolatieschuim bevatten dat kan verbrokkelen en daardoor gevaarlijk kan zijn voor gebruikers. Daarnaast kan het isolatiemateriaal, als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen, een giftige stof afgeven.

Volgens de woordvoerder willen de meldingen over de apparaten niet zeggen dat de klachten gegrond zijn. "Er is nog geen causaal verband aangetoond tussen de apparaten en de ernst van de klachten", aldus de zegsman. Sinds Philips bekendmaakte dat de apparaten gevaarlijk kunnen zijn, is het aantal meldingen exponentieel gestegen, zegt hij.

Verplichte meldingen

Philips seinde zelf de FDA tussen 2011 en april vorig jaar dertig keer in over klachten die het bedrijf in verband bracht met de beademingsapparaten. Daarvan kwamen acht meldingen uit de Verenigde Staten, maar geen enkele betrof een overlijden of letsel door het apparaat.

Onder de tienduizenden meldingen die bij de FDA binnenkwamen vielen ook de verplichte meldingen die Philips zelf moest doen, schrijft de dienst op de website. Ook kwamen klachten binnen die gezondheidsprofessionals, klanten en patiënten op eigen initiatief deden. Daarin werd divers letsel gemeld, waaronder kanker, longontsteking, astma en andere problemen aan de luchtwegen, maar ook infecties, hoofdpijn, hoesten, duizeligheid en pijn op de borst.

Hersteloperatie

Producenten van medische apparatuur zijn verplicht veiligheidsmeldingen te doen bij de FDA als informatie over een apparaat "redelijkerwijs wijst op het veroorzaken van een overlijden of letsel", schrijft de FDA voor. Een melding zelf is niet direct bewijs dat het apparaat de oorzaak is van een "nadelige gebeurtenis", aldus de waakhond.

Philips zette onlangs nog eens 165 miljoen euro opzij vanwege de kwestie met de apneu-apparaten. In totaal heeft Philips nu bijna 900 miljoen euro gereserveerd voor de hersteloperatie.

Meer uit Financieel

CBS: veel minder goederen uit Rusland in zeehavens, meer uit VS

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van goederen uit Rusland in Nederlandse zeehavens daalde vorig jaar hard. Vanuit de Verenigde Staten kwamen juist veel meer goederen Nederlandse havens binnen. Zo verdubbelde de hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit dat land, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

13 minuten geleden
Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

1 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

3 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

5 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

6 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

7 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

7 uur geleden