Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

120 miljoen snelle coronatesten voor armere landen

120 miljoen snelle coronatesten voor armere landen

GENÈVE (ANP) - Circa 120 miljoen snelle coronatesten worden de komende zes maanden verspreid over armere landen. De testen die in een kwartier tot een halfuur duidelijk maken of iemand is besmet met het coronavirus zullen niet meer dan 5 dollar kosten.

Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte dat maandag bekend op een persconferentie in Genève. Vorige week werd de eerste snelle diagnostische test goedgekeurd. Ghebreyesus verwacht dat er snel meer volgen. Bij huidige testen duurt het soms dagen voordat er een uitslag is.

Veel landen met een laag of middeninkomen hebben maar weinig testcapaciteit of voldoende getraind laboratoriumpersoneel. De makkelijk te gebruiken snelle testen zouden de pandemie kunnen vertragen en mogelijk ook levens redden. Ze zijn vooral van belang in gebieden waar het virus veel wordt overgedragen, aldus de WHO-baas. "Hoe sneller Covid-19 kan worden gediagnosticeerd, hoe sneller actie kan worden ondernomen om degenen met het virus te behandelen en isoleren en hun contacten te traceren."

Onder meer de stichting van Bill en Melinda Gates draagt bij aan de financiering. Rijkere landen kunnen de sneltesten ook bestellen.

Meer uit Buitenland

Kyiv claimt neerhalen Russisch vliegend commandocentrum

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Oekraïense luchtmacht zegt boven de Zee van Azov een Russisch vliegend commandocentrum te hebben neergeschoten. Het gaat om een Beriev A50, die dienstdoet als radarpost en gevechtsvliegtuigen aanstuurt. In januari claimde Oekraïne ook al zo'n toestel uit de lucht te hebben geschoten.

8 minuten geleden
Oud-bondskanselier Kurz schuldig aan afleggen valse getuigenis

WENEN (ANP/AFP/RTR) - Sebastian Kurz, de voormalige bondskanselier van Oostenrijk, is schuldig bevonden aan het afleggen van een valse getuigenis. Kurz krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor het liegen tegen een parlementaire commissie toen hij nog bondskanselier was.

1 uur geleden
EU-kopstukken beloven Oekraïne pal te staan in derde oorlogsjaar

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de "onwankelbare" steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen. "Meer dan ooit" zelfs, ook al stapelen de sombere berichten over Oekraïne zich bij het aanbreken van het derde oorlogsjaar op.

2 uur geleden
Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

4 uur geleden
Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

5 uur geleden
Autoriteiten melden tien doden door brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP/AFP/RTR) - Door de brand in een appartementencomplex in Valencia zijn zeker tien doden gevallen, meldt de burgemeester van de Spaanse stad. Donderdagmiddag brak een verwoestende brand uit in de torenflat.

6 uur geleden
Belgische youtuber Acid zamelt 127.000 euro in na veroordeling

BRUSSEL (ANP) - De populaire Belgische youtuber Acid heeft na zijn veroordeling al meer dan 127.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie. Nathan Vandergunst, zoals de youtuber eigenlijk heet, kreeg dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 800 euro opgelegd. De youtuber moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

7 uur geleden