Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

12 miljoen erbij op Giro555, tussenstand nu 150 miljoen euro

12 miljoen erbij op Giro555, tussenstand nu 150 miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Op Giro555 is tot nog toe ruim 150,1 miljoen euro gedoneerd voor hulp aan Oekraïne. Dat is ruim 12 miljoen euro meer dan op 10 maart, toen de laatste tussenstand van op dat moment 137,4 miljoen euro werd gemeld. Het gironummer werd eind vorige maand namens elf samenwerkende hulporganisaties geopend om geld op te halen voor de getroffenen van de oorlog in Oekraïne.

De inzamelingsactie heeft nu met de opgehaalde 150,1 miljoen euro de op een na hoogste opbrengst ooit voor een Giro555-actie. Alleen de landelijke actie voor de tsunami in Azië in 2004 bracht tot nu toe meer op. Toen werd 208 miljoen euro gedoneerd. "Dit is een enorm groot bedrag, waarvoor heel veel hulp kan worden geboden. Wat in Oekraïne gebeurt, raakt mensen in Nederland. Het is dichtbij en er is sprake van veel machteloosheid en solidariteit", aldus actievoorzitter Kees Zevenbergen.

De rekening voor de actie zal in elk geval tot 31 augustus open blijven, laten de hulporganisaties weten. Ze mogen de actieopbrengst binnen maximaal drie jaar besteden.

Klein land

Volgens Zevenbergen heeft Nederland "als klein land" in verhouding veel gedoneerd. In het Verenigd Koninkrijk, is er na de eerste actieweek 150 miljoen Britse pond, zo’n 177 miljoen euro, opgehaald, geeft hij als voorbeeld aan. "In België werd gisteren 17,7 miljoen euro voor Oekraïne ingezameld."

Vorige week maandag vond een landelijke actiedag van Giro555 voor Oekraïne plaats. Die actiedag ging van start met een tot dan toe gedoneerd bedrag van 21,4 miljoen euro. ‘s Avonds was er ruim 106 miljoen euro opgehaald. Het kabinet legde daar nog eens 15 miljoen euro bij.

Voedselkonvooien

Met de opbrengst bieden hulporganisaties noodhulp zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater aan getroffen Oekraïners. Volgens Giro555 is de hulpverlening in Oekraïne en aangrenzende landen in volle gang. In Oekraïne gaat het om het bevoorraden van schuilplekken met waterflessen, matrassen, dekens, voedselpakketten en medicijnen. Ook gaan voedselkonvooien vanuit Hongarije naar Oekraïense steden om ze te bevoorraden. Voor gevluchte mensen in buurlanden wordt een warme maaltijd geregeld, of ze worden naar een veilige plek gebracht.

Door de hoge opbrengst kan Giro555 naar eigen zeggen ook hulp op langere termijn bieden. "We kijken dan naar de wederopbouw en bijvoorbeeld ondersteuning bij trauma", aldus Zevenbergen.

Meer uit Binnenland

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de grote rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.

1 uur geleden
KNVB-bestuurder De Jong: wij gaan het WK binnenhalen

EINDHOVEN (ANP) - Gijs de Jong is vol vertrouwen dat Nederland over vier jaar samen met Duitsland en België het WK vrouwenvoetbal mag organiseren. De secretaris-generaal van de KNVB keek met een goed gevoel terug op de organisatie van de Champions League-finale tussen FC Barcelona en VfL Wolfsburg (3-2) in het Philips-stadion. "Deze beelden gaan de wereld over, ik zou nu niet weten wat beter had gekund", zei hij.

2 uur geleden
Minister Helder: dit is precies zoals het in voetbal moet zijn

EINDHOVEN (ANP) - Sportminister Conny Helder verliet het Philips-stadion in Eindhoven na de vrouwenfinale tussen FC Barcelona en VfL Wolfsburg in de Champions League (3-2) zaterdag met een voldaan gevoel. "Dit was een hele mooie dag. Niet alleen voor het vrouwenvoetbal, maar voor voetbal in zijn algemeenheid. Dit is precies zoals het voetbal moet zijn", zei ze.

2 uur geleden
Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

4 uur geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

4 uur geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

5 uur geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

7 uur geleden