Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

12 miljoen erbij op Giro555, tussenstand nu 150 miljoen euro

12 miljoen erbij op Giro555, tussenstand nu 150 miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Op Giro555 is tot nog toe ruim 150,1 miljoen euro gedoneerd voor hulp aan Oekraïne. Dat is ruim 12 miljoen euro meer dan op 10 maart, toen de laatste tussenstand van op dat moment 137,4 miljoen euro werd gemeld. Het gironummer werd eind vorige maand namens elf samenwerkende hulporganisaties geopend om geld op te halen voor de getroffenen van de oorlog in Oekraïne.

De inzamelingsactie heeft nu met de opgehaalde 150,1 miljoen euro de op een na hoogste opbrengst ooit voor een Giro555-actie. Alleen de landelijke actie voor de tsunami in Azië in 2004 bracht tot nu toe meer op. Toen werd 208 miljoen euro gedoneerd. "Dit is een enorm groot bedrag, waarvoor heel veel hulp kan worden geboden. Wat in Oekraïne gebeurt, raakt mensen in Nederland. Het is dichtbij en er is sprake van veel machteloosheid en solidariteit", aldus actievoorzitter Kees Zevenbergen.

De rekening voor de actie zal in elk geval tot 31 augustus open blijven, laten de hulporganisaties weten. Ze mogen de actieopbrengst binnen maximaal drie jaar besteden.

Klein land

Volgens Zevenbergen heeft Nederland "als klein land" in verhouding veel gedoneerd. In het Verenigd Koninkrijk, is er na de eerste actieweek 150 miljoen Britse pond, zo’n 177 miljoen euro, opgehaald, geeft hij als voorbeeld aan. "In België werd gisteren 17,7 miljoen euro voor Oekraïne ingezameld."

Vorige week maandag vond een landelijke actiedag van Giro555 voor Oekraïne plaats. Die actiedag ging van start met een tot dan toe gedoneerd bedrag van 21,4 miljoen euro. ‘s Avonds was er ruim 106 miljoen euro opgehaald. Het kabinet legde daar nog eens 15 miljoen euro bij.

Voedselkonvooien

Met de opbrengst bieden hulporganisaties noodhulp zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater aan getroffen Oekraïners. Volgens Giro555 is de hulpverlening in Oekraïne en aangrenzende landen in volle gang. In Oekraïne gaat het om het bevoorraden van schuilplekken met waterflessen, matrassen, dekens, voedselpakketten en medicijnen. Ook gaan voedselkonvooien vanuit Hongarije naar Oekraïense steden om ze te bevoorraden. Voor gevluchte mensen in buurlanden wordt een warme maaltijd geregeld, of ze worden naar een veilige plek gebracht.

Door de hoge opbrengst kan Giro555 naar eigen zeggen ook hulp op langere termijn bieden. "We kijken dan naar de wederopbouw en bijvoorbeeld ondersteuning bij trauma", aldus Zevenbergen.

Meer uit Binnenland

A1 en A35 in Twente weer vrijgegeven na wateroverlast

DEN HAAG (ANP) - De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

2 uur geleden
14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somalië, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

13 uur geleden
Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

18 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

18 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

19 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

20 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

21 uur geleden