12 jaar cel en tbs geëist tegen moeder voor vergiftigen van zoon
DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep wederom twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 37-jarige Jolanda M. uit Zevenbergen die haar 11-jarige zoon zou hebben vergiftigd. Volgens de aanklager bleef de vrouw medicijnen toedienen, terwijl het kind slecht reageerde en is er sprake van moord. De rechtbank legde vorig jaar tien jaar cel op voor doodslag.
Het kind overleed in februari 2020 aan een cocktail van pijnstillers, een slaapmiddel en een antidepressivum. Al die stoffen waren niet voorgeschreven aan de jongen, maar wel aan de moeder. Volgens het OM heeft zij ze ook toegediend. De verdachte ontkent dat en denkt dat haar zoon ze zelf heeft gepakt en ingenomen. Ze sluit daarentegen niet uit dat ze zelf per ongeluk een morfinezetpil heeft gegeven. Dat gelooft de aanklager niet, omdat ze "zeer secuur" omging met haar medicijnen.
Met een camerasysteem in de slaapkamer van het kind werd het toedienen van de medicijnen gefilmd. M. zei echter dat ze niets anders toediende dan paracetamol. Deskundigen stellen dat de vrouw waarschijnlijk lijdt aan het syndroom Münchhausen by proxy, een aandoening waarbij een kind vaak opzettelijk ziek wordt gemaakt voor aandacht. Volgens het OM ging er aan de fatale dag nog meer onnodig leed vooraf: "Ze heeft jarenlang medische specialisten meegenomen in haar waarheid, namelijk dat haar zoon ziek en zeer hulpbehoevend was en in een rolstoel moest."
De rechtbank in Breda oordeelde eerder dat de verdachte haar zoon vermoedelijk ziek wilde maken en daarbij grote risico's heeft genomen: "Ze was zich bewust van de effecten op het lijf van een volwassene, laat staan op een kind dat te klein en te licht was voor zijn leeftijd." Volgens het OM kan er sprake zijn van voorbedachten rade, ook al was het niet de bedoeling om haar zoon te doden. Ze zou "kalm en rustig" bezig zijn geweest met de vergiftiging en overdosering.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Aspirant-adoptiefouders krijgen nog zes jaar de tijd om hun al lopende procedure voor de adoptie van een kind uit het buitenland af te ronden. Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) wil dat eind 2030 de lopende adopties "zorgvuldig" zijn afgerond. Het gaat om bijna zeshonderd procedures, meldt hij in een Kamerbrief. Het afbouwen en definitief stopzetten van interlandelijke adopties is op uitdrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer. Die wilde af van deze adoptievorm na een vernietigend rapport uit 2021 over talrijke misstanden die jarenlang met buitenlandse adopties aan de orde waren.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil scholen verplichten om jongeren tot 27 jaar van het mbo, voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs langer te ondersteunen met het vinden van een baan. Datzelfde geldt voor vroegtijdige schoolverlaters. Ook als de jongeren van school zijn, moet de onderwijsinstelling hulp blijven bieden. Dat staat in een wetsvoorstel waar het kabinet maandag mee komt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Drie slachtoffers van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag komen uit hetzelfde gezin. De 45-jarige vader, de 41-jarige moeder en de 17-jarige dochter kwamen om het leven, alleen het 8-jarige zoontje heeft het overleefd. Dat meldt Namens de Familie. De jongen wordt opgevangen door familie.
1 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Donny M. ziet af van een hoger beroep in de zaak rond de misbruikte en vermoorde Gino. Dat hebben M.'s advocaten Maikel Horsch en Sjanneke de Crom maandag laten weten. In het verlengde hiervan laat ook het Openbaar Ministerie weten geen hoger beroep in te stellen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meer bewoners en ondernemers hebben maandag aan het einde van de middag de kans gekregen spullen op te halen uit de omliggende panden aan de Tarwekamp in Den Haag. Ze mochten onder begeleiding van medewerkers van de gemeente even naar huis om noodzakelijke spullen te verzamelen. Ook nam een aantal mensen de schade op, zag een ANP-verslaggever.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse F-35-gevechtsvliegtuigen die in Estland zijn gestationeerd, hebben vrijdag voor het eerst Russische vliegtuigen onderschept boven de Oostzee. Het ging om drie Russische verkennings- en spionagevliegtuigen. De Nederlandse piloten hebben de toestellen boven internationale wateren op afstand geëscorteerd tot aan de grens van het NAVO-gebied, meldt Defensie maandag.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft procesafspraken gemaakt met Dennis G., een contact van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi. Het Openbaar Ministerie zal een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van acht jaar eisen en een geldboete van 700.000 euro. G.'s advocaat meent dat de straf iets "milder" zou kunnen, namelijk zeven jaar. De rechter heeft wel nog het laatste woord. De uitspraak is op 23 december.
2 uur geleden