Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

113 Zelfmoordpreventie bereidt zich voor op toename hulpvragen

113 Zelfmoordpreventie bereidt zich voor op toename hulpvragen

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal dagelijkse gesprekken bij 113 Zelfmoordpreventie ligt nog nagenoeg gelijk, maar de stichting bereidt zich voor op een toename van de hulpvragen door de coronacrisis. "We houden rekening met een toename en zijn bezig onze bezetting op te schalen", zegt een woordvoerster.

De crisislijn krijgt met zo'n 250 gesprekken per dag nu vooral veel vragen van mensen die thuis zitten en niet bij een hulpverlener terecht kunnen of coronagerelateerde vragen. De meldingen gaan twee kanten op. Mensen maken zich zorgen over het coronavirus, maar er zijn ook mensen die aangeven dat ze eerst met zelfmoordgedachten bezig waren en nu alleen maar met het coronavirus bezig zijn.

"We constateren op dit moment nog niet dat er een direct effect is vanwege het coronavirus, maar we denken dat we dat op de lange termijn wel gaan zien", zegt de woordvoerster. De medewerkers verwachten vooral een toename van mensen die geldzorgen hebben of bijvoorbeeld een eigen onderneming hebben en door de coronacrisis in financiële problemen komen.

Vorige economische crisis

Dat was volgens de woordvoerster ook te zien tijdens de vorige economische crisis en kan wel een paar jaar doorgaan. "Ik sprak recentelijk een man die tijdens de vorige economische crisis failliet was gegaan. Het ging nu beter met hem, maar hij zei dat de zelfmoordgedachten wel tien jaar hebben aangehouden."

Het verschilt volgens 113 hoe mensen de eenzaamheid van het thuisblijven ervaren. Mensen die in een hulptraject zitten voelen zich nu wellicht eenzamer, maar er zijn ook reacties van mensen die vinden dat er nu meer naar elkaar wordt omgekeken.

De stichting probeert vooral in de sociaal-economische sector in een vroeg stadium signalen op te pikken. Dat doen ze door onder meer het trainen van deurwaarders en mensen die bij het UWV werken. "Dat is misschien niet hun primaire taak, maar zij kunnen hulpvragen signaleren en mensen naar hulp leiden. Zo proberen we te voorkomen dat mensen anoniem een beroep doen op de hulplijn."

Meer uit Binnenland

Prinses Amalia ziet af van lidmaatschap corps Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Prinses Amalia wordt geen lid van het corps in Amsterdam. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd na berichtgeving van de NOS. De 18-jarige prinses, die gaat studeren in Amsterdam, liet eerder in de biografie van Claudia de Breij weten dat ze sowieso bij het corps zou willen. "Met een jaarclub, alles erop en eraan."

41 minuten geleden
Acht keer onderzoek naar schieten politie in eerste helft 2022

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van 2022 heeft de Rijksrecherche acht incidenten onderzocht waarbij de politie heeft geschoten met het dienstwapen. Daarbij viel één dode en raakten zeven mensen gewond, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

52 minuten geleden
Omgekeerde vlaggen Nijeveen moeten weg voor nationale herdenking

MEPPEL (ANP) - De omgekeerde vlaggen en linten die zijn opgehangen in het Drentse Nijeveen (gemeente Meppel) moeten weg zijn voor de Nationale Herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden, op 15 augustus. Vanaf 18 augustus mogen er in Nijeveen weer omgekeerde vlaggen worden opgehangen en die mogen dan minimaal zes weken blijven hangen.

1 uur geleden
'Tropenrooster' voor sommige vaccinatie- en testlocaties

ROTTERDAM (ANP) - Vaccinatie- en testlocaties van de GGD sluiten de komende dagen soms eerder vanwege de verwachte hittegolf. Onder meer Rotterdam-Rijnmond laat dinsdag weten dat alle locaties tussen 10 en 13 augustus slechts tot 13.00 uur geopend zijn.

1 uur geleden
Nog geen problemen voor levensmiddelenindustrie door droogte

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse levensmiddelenindustrie ondervindt nog geen problemen door de droogte. Dat laat een woordvoerder van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) weten. "We hebben het op de radar, maar we hebben hier nog geen signalen over ontvangen", aldus de zegsman.

2 uur geleden
Hoeveelheid water in Maas en Rijn daalt snel

LELYSTAD (ANP) - De afvoer van rivierwater in de Maas is de laatste dagen erg snel gedaald. Rijkswaterstaat denkt dat dat komt doordat in België de stand van de stuwen in de Maas is aangepast, aangezien het ook in dat land droog en warm is. De Maas is een regenrivier die water krijgt uit Frankrijk en België. De rivier voert op dit moment bij Maastricht nog maar 25 kubieke meter water per seconde af, aldus Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Nog eens 5600 extra crisisnoodopvangplekken asielzoekers nodig

DEN HAAG (ANP) - Alle 25 veiligheidsregio's moeten ieder nog eens 225 extra crisisnoodopvangplekken regelen. Deze ruim 5600 plekken komen bovenop de eerder afgesproken 5500 crisisplekken. Daarnaast moeten de niet gebruikte opvangplekken voor Oekraïners de komende tijd worden benut voor de noodopvang van asielzoekers. Dit extra hulpverzoek heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) bij de burgemeesters van het Veiligheidsberaad neergelegd.

2 uur geleden