Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

11.000 toeslagenouders krijgen voor 1 mei 30.000 euro compensatie

11.000 toeslagenouders krijgen voor 1 mei 30.000 euro compensatie

DEN HAAG (ANP) - Voor de deadline van 1 mei krijgen 11.000 gedupeerden van de toeslagenaffaire de compensatie van 30.000 euro. Dat zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) in debat met de Tweede Kamer. Dat is minder dan de helft van de 25.600 ouders die zich voor 15 februari hebben gemeld voor deze zogenoemde 'Catshuisregeling'.

Het bedrag van 30.00 euro is vastgesteld in december van vorig jaar, na het rapport van de commissie-Van Dam over de toeslagenaffaire. Met een 'lichte toets' wordt gekeken of ouders in aanmerking komen.

Sommige mensen die zich hebben gemeld, maken simpelweg geen aanspraak op de compensatie, bijvoorbeeld omdat ze geen kinderen hebben, en dus geen kinderopvangtoeslag kregen. Een andere groep had hier ook geen recht op, omdat blijkt dat ze terecht geld hebben moeten terugbetalen, omdat ze meer loon verdienden dan verwacht, of minder uren opvang nodig hadden. De kinderopvangtoeslag wordt uitbetaald in voorschotten, die achteraf worden vastgesteld. Dat betekent dat een groot deel van de ontvangers achteraf moet terugbetalen, of extra geld gestort krijgt.

Ook is er een aantal ouders dat de Belastingdienst nog niet heeft kunnen bereiken. Van Huffelen benadrukt dat de ouders gebeld zijn en dat de fiscus sms'jes en een brief heeft gestuurd.

Vorige week meldde de staatssecretaris dat een groep zo'n vierhonderd toeslagenouders onterecht een bericht hebben gekregen dat de Belastingdienst geen reden ziet om aan hen de 30.000 euro compensatie te betalen, terwijl ze hier wel recht op hebben. Deze groep krijgt nog uitbetaald voor de zelf opgelegde deadline van 12 mei. Een groep van 1350 ouders kreeg ook zo'n bericht, terwijl het nog onbekend is of zij recht hebben op de compensatie. Deze verzoeken moeten snel opnieuw beoordeeld worden. Zij die wel recht hebben op deze zogenoemde 'Catshuisregeling' krijgen het geld op 12 mei uitbetaald.

Meer uit Binnenland

SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

39 minuten geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

1 uur geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

3 uur geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

3 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

5 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

7 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

9 uur geleden