Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

11-jarige overlevende van Uvalde smeerde zichzelf in met bloed

11-jarige overlevende van Uvalde smeerde zichzelf in met bloed

UVALDE (ANP) - Een 11-jarige overlevende van de gruwelijke schietpartij op een basisschool in het Texaanse Uvalde smeerde zichzelf in met bloed van een dode klasgenoot en hield zich dood om zich te verbergen voor de schutter. Dat vertelde Miah Cerrillo aan CNN.

Het meisje, dat te bang is om met mannen te praten, zei tegen de Amerikaanse nieuwszender dat zij en een vriend de mobiele telefoon van een dode leraar gebruikten om hulp in te roepen toen de 18-jarige schutter negentien jonge kinderen en twee leraren doodde op haar school. Het gaat om de eerste getuigenis van een overlevende van een van de ergste massaschietpartijen in de VS.

Het kind, waarvan het haar sinds het bloedbad met bosjes uitvalt, vertelde hoe schutter Salvador Ramos oogcontact maakte met een leraar terwijl hij zich een weg baande door haar klaslokaal. Hij zei toen "welterusten" en schoot de leerkracht dood, voordat hij het vuur opende met zijn geweer op de andere medewerker en veel klasgenoten van Miah.

Ramos ging naar een ander klaslokaal waar doodsbange kinderen schreeuwden toen hij ze neerschoot, voordat hij luide, droevige muziek begon te draaien, vertelde Miah aan CNN. Zij en een vriend pakten de mobiele telefoon van hun dode leraar en belden de alarmcentrale: "Kom alsjeblieft... we zitten in de problemen."

Miah, die is behandeld voor verwondingen aan haar hoofd en schouders, was zo bang dat de schutter terug zou komen dat ze haar handen in het bloed van een dode klasgenoot doopte en het op zichzelf smeerde. Daarna bleef ze roerloos liggen wachten op hulp, die voor haar gevoel pas uren later kwam.

Haar moeder heeft op internet een oproep geplaatst om haar te helpen met het bekostigen van de medische en psychologische hulp voor Miah. Het doel was 10.000 dollar op te halen, inmiddels is al meer dan 270.000 bijeengebracht.

Meer uit Buitenland

VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

23 minuten geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een persoon zichzelf opgeblazen dicht bij dat ministerie en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon kon worden "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie spreekt van een "terroristische aanslag". Beide daders zijn omgekomen.

2 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

3 uur geleden
Explosie en geweerschoten bij Turks parlement

ANKARA (ANP/AFP) - Vlakbij het Turkse parlement, in de hoofdstad Ankara, zijn een zware explosie en geweerschoten waargenomen. Het parlement zou later op de dag na een reces opnieuw openen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om "een terroristische aanslag".

3 uur geleden
Partij die wil breken met Kyiv wint Slowaakse verkiezingen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische partij Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent.

4 uur geleden
Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

10 uur geleden
Populistische Smer-SD wint verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent. De liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls nog werd aangewezen als winnaar, staat op 17 procent en HLAS is goed voor ongeveer 15 procent.

13 uur geleden