Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

106 aanhoudingen bij klimaatprotest op Eindhoven Airport

106 aanhoudingen bij klimaatprotest op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Bij de demonstratie van klimaatactivisten op Eindhoven Airport zijn zaterdag 106 mensen aangehouden, meldt de marechaussee. 31 activisten zijn opgepakt omdat ze probeerden door een hek op het luchthaventerrein te komen. De overige arrestaties waren voor het niet voldoen aan een bevel om te vertrekken uit de terminal van de luchthaven.

De 75 activisten die in de terminal werden opgepakt zijn inmiddels weer vrijgelaten, laat een woordvoerder van de marechaussee weten. Zij worden verder niet strafrechtelijk vervolgd, aldus het Openbaar Ministerie. De anderen zitten nog vast. Tegen hen wordt een dossier opgemaakt, daarna beslist het OM hoe de zaak wordt afgehandeld. "Gelet op de ernst van de feiten ligt onze focus op deze groep", aldus een OM-woordvoerder.

Een actievoerder had zich vastgelijmd aan de vloer. Hij is losgemaakt en met de andere demonstranten in gereedstaande bussen afgevoerd. Het protest van Extinction Rebellion (XR) en Scientist Rebellion (SR) begon rond het middaguur. Even na 16.00 uur was de actie ten einde.

Meer uit Binnenland

KNAW zet omstreden hoogleraar en partner aan de kant

AMSTERDAM (ANP) - Een hoogleraar en haar partner die van langdurig ongewenst en veelal grensoverschrijdend gedrag op de universiteit van Leiden worden beticht, zijn aan de kant gezet door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De hoogleraar was lid van het KNAW-genootschap en via de universiteit gedetacheerd bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), een instituut van de KNAW. Haar partner was daar in tijdelijke dienst.

41 minuten geleden
Geen dwangsom voor Staat om overtreden verbod F-35-onderdelen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat hoeft geen dwangsom te betalen voor elke dag dat het verbod om F-35-onderdelen naar Israël te laten vervoeren, wordt overtreden. Dit heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten in een kort geding, aangespannen door meerdere mensenrechtenorganisaties.

1 uur geleden
Veldkamp: andere accenten en stijl in omgang met Israël

WASHINGTON (ANP) - Het nieuwe kabinet gaat Israël anders bejegenen dan het vorige. De nieuwe buitenlandminister Caspar Veldkamp hoopt met een "misschien minder uitgesproken" koers meer te bereiken.

8 uur geleden
Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

DELFT (ANP) - Het woningtekort in Nederland is in 2023 verder opgelopen, hoewel er 88.200 woningen zijn bijgebouwd. Er zijn op dit moment 400.500 woningen te weinig, 10.300 meer dan een jaar eerder. Dit staat in de jaarlijkse prognose die onderzoeksbureau ABF Research uitvoert in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en die vrijdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

8 uur geleden
Schoof denkt als ex-spionnenbaas leiders vertrouwen te geven

WASHINGTON (ANP) - Premier Dick Schoof heeft bij zijn debuut onder wereldleiders baat gehad bij zijn verleden als baas van inlichtingendienst AIVD, denkt hij. Op de NAVO-top, waar veiligheidskwesties centraal staan, "vindt men het eigenlijk wel geruststellend dat er een premier is vanuit Nederland die al heel lang met dat bijltje gehakt heeft."

12 uur geleden
NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

AMSTERDAM (ANP) - Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

12 uur geleden
Defensie: in hele land begrip en zorgen over uitbreidingsplannen

LEEUWARDEN (ANP) - Defensie is afgelopen maand door het hele land getrokken om met Nederlanders in gesprek te gaan over de uitbreidingsplannen van de krijgsmacht. Medewerkers van Defensie noemen het een waardevolle maand waarbij veel nieuwe punten zijn toegevoegd aan het onderzoek dat nog plaatsvindt.

13 uur geleden