Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'100.000 Chinese mondkapjes in Vlaanderen niet bruikbaar'

'100.000 Chinese mondkapjes in Vlaanderen niet bruikbaar'

BRUSSEL (ANP) - Vlaamse revalidatieziekenhuizen kunnen geen gebruikmaken van 100.000 mondkapjes die vorige week waren verdeeld door de Vlaamse overheid. De Belgische krant De Tijd schrijft dat de mondkapjes niet aan de kwaliteitseisen voldoen.

Volgens de krant gaat het om zogeheten FFP2-maskers, die goede bescherming moeten bieden. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft aan de ziekenhuizen laten weten dat de maskers niet gebruikt kunnen worden. De mondkapjes zijn gemaakt voor industriële doeleinden en voldoen daardoor niet aan de medische standaarden.

De mondkapjes kwamen vorige week maandag aan vanuit Colombia. Die dag werd al gewaarschuwd door het agentschap dat de mondkapjes niet te gebruiken zijn. Volgens een Antwerps ziekenhuis zaten de maskers in gebruikte dozen van bananen en cornflakes. In een van de dozen werden zelfs uitwerpselen van een dier gevonden.

Vlaamse ziekenhuizen hebben een tekort aan mondkapjes. Doordat deze zending niet bruikbaar is, is dat tekort nog groter geworden, volgens De Tijd.

Meer uit Buitenland

Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

7 minuten geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

28 minuten geleden
Oekraïne neemt wetgeving aan om EU-gesprekken op gang te brengen

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.

1 uur geleden
Israël: in afgelopen etmaal aanvallen op 450 doelen in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zeggen in het afgelopen etmaal meer dan 450 doelen in de Gazastrook te hebben getroffen. Dat is het grootste aantal sinds het aflopen van een tijdelijk bestand tussen Israël en Hamas vorige week.

2 uur geleden
AfD ook in Saksen aangemerkt als rechts-extremistisch

DRESDEN (ANP/DPA) - Een Duitse veiligheidsdienst heeft de afdeling van Alternative für Deutschland (AfD) in Saksen aangemerkt als een rechts-extremistische organisatie. Het is daarmee de derde Duitse deelstaat die een dergelijk besluit neemt. In de peilingen doet AfD het desondanks nog altijd goed.

3 uur geleden
Journalistenorganisatie: dit jaar 94 journalisten gedood

BRUSSEL (ANP) - Dit jaar zijn 94 journalisten en andere mediamakers gedood, zegt de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ). Met name in de oorlog in Gaza zijn veel journalisten tijdens hun werk omgekomen. Het is het dodelijkste conflict voor journalisten sinds de IFJ in 1990 begon met het bijhouden van cijfers.

3 uur geleden
Media: Poetin doet mee aan presidentsverkiezingen van 2024

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin doet mee aan de presidentsverkiezingen van 2024, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Hoewel Poetins deelname verwacht werd, liet de officiële bevestiging op zich wachten. "Er is geen andere manier", aldus Poetin.

3 uur geleden