Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

10.000 demonstranten in Brussel vragen meer respect voor politie

10.000 demonstranten in Brussel vragen meer respect voor politie

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In Brussel trekken volgens de officiële telling van de politie van de Belgische hoofdstad 10.000 mensen door de stad om meer respect te eisen voor de politie. De actiedag is georganiseerd door de politievakbonden.

De betogers willen maatregelen om "het geweld tegen politie echt in te dijken, de nultolerantie door te voeren, streng te bestraffen en de slachtoffers niet in de steek te laten zoals nu het geval is", aldus een vakbondswoordvoerder. De stoet maakt veel lawaai door voetzoekers af te steken. Bij het hoofdkantoor van regeringspartij Open Vld van de liberale premier Alexander De Croo en zijn minister van Justitie Vincent Van Quickenborne hielden de betogers stil met boegeroep, waarna ze via het Justitiepaleis doortrokken naar het kantoor van de premier. Daar ontvangt De Croo een vertegenwoordiging van de betogers.

De politie is de afgelopen weken met veel geweld geconfronteerd. Er werd onder andere een agent doodgestoken in Brussel, en er raakten er meerdere gewond bij verschillende incidenten. Minister Van Quickenborne heeft al zwaardere straffen voor politiegeweld aangekondigd en wil die vervroegd doorvoeren. Dat is volgens de Franstalige vakbond onvoldoende, omdat de beloften al van jaren terug zijn en incidenten zich maar blijven opstapelen.

De politievakbonden eisen dat de regering de afspraken nakomt. Ze eisen onder meer ook een loonsverhoging en een goede eindeloopbaanregeling.

Meer uit Buitenland

VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

3 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

4 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

4 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

6 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in negentien steden minstens 128 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

6 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

6 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

8 uur geleden