Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

10.000 demonstranten in Brussel vragen meer respect voor politie

10.000 demonstranten in Brussel vragen meer respect voor politie

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In Brussel trekken volgens de officiële telling van de politie van de Belgische hoofdstad 10.000 mensen door de stad om meer respect te eisen voor de politie. De actiedag is georganiseerd door de politievakbonden.

De betogers willen maatregelen om "het geweld tegen politie echt in te dijken, de nultolerantie door te voeren, streng te bestraffen en de slachtoffers niet in de steek te laten zoals nu het geval is", aldus een vakbondswoordvoerder. De stoet maakt veel lawaai door voetzoekers af te steken. Bij het hoofdkantoor van regeringspartij Open Vld van de liberale premier Alexander De Croo en zijn minister van Justitie Vincent Van Quickenborne hielden de betogers stil met boegeroep, waarna ze via het Justitiepaleis doortrokken naar het kantoor van de premier. Daar ontvangt De Croo een vertegenwoordiging van de betogers.

De politie is de afgelopen weken met veel geweld geconfronteerd. Er werd onder andere een agent doodgestoken in Brussel, en er raakten er meerdere gewond bij verschillende incidenten. Minister Van Quickenborne heeft al zwaardere straffen voor politiegeweld aangekondigd en wil die vervroegd doorvoeren. Dat is volgens de Franstalige vakbond onvoldoende, omdat de beloften al van jaren terug zijn en incidenten zich maar blijven opstapelen.

De politievakbonden eisen dat de regering de afspraken nakomt. Ze eisen onder meer ook een loonsverhoging en een goede eindeloopbaanregeling.

Meer uit Buitenland

Bombrieven in Spanje bedoeld om steun aan Oekraïne te stoppen

MADRID (ANP/RTR) - Een man die twee maanden terug een reeks bombrieven verstuurde naar ministeries en ambassades in Spanje wilde met zijn acties de Spaanse regering onder druk zetten om de steun aan Oekraïne te beëindigen. De onderzoeksrechter noemt dat als het motief van de 74-jarige man, die deze week werd opgepakt.

36 minuten geleden
Poetin op Holocaustherdenkingsdag: neonazi's in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft opnieuw gezegd dat in Oekraïne criminele neonazi's aan de macht zijn. Dit zei hij in een verklaring die naar buiten werd gebracht op de dag waarop wereldwijd de Holocaust wordt herdacht.

1 uur geleden
VN-vluchtelingenchef: Rusland schendt rechten van kinderen

KIEV (ANP/RTR) - Rusland schendt de "fundamentele principes van kinderbescherming" in oorlogstijd door Oekraïense kinderen Russische paspoorten te geven en ze voor adoptie af te staan, zegt VN-vluchtelingenchef Filippo Grandi. "Dit is iets wat in Rusland plaatsvindt en niet mag gebeuren."

1 uur geleden
Rusland vraagt opheldering over 'oorlogsverklaring' van Duitsland

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland eist opheldering van Duitsland over de 'oorlogsverklaring aan Rusland' door minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock eerder deze week tijdens een bijeenkomst in Straatsburg. De woordvoerster van het Russische ministerie zei dat de Duitse ambassadeur in Moskou hier uitleg over moet komen geven.

3 uur geleden
Polen stuurt naast Leopards ook andere tanks naar Oekraïne

WARSCHAU (ANP) - Polen stuurt naast veertien Leopard 2-tanks ook zestig andere tanks naar Oekraïne, zo heeft premier Mateusz Morawiecki bekendgemaakt. Die zijn van Poolse makelij. Het land leverde afgelopen zomer als eerste land tanks aan het Oekraïense leger, ongeveer 250 stuks.

4 uur geleden
België levert geen tanks: kunnen niet meer geven dan we hebben

BRUSSEL (ANP) - Dat België geen tanks aan Oekraïne levert, terwijl andere Europese landen dit wel beloven te doen, heeft één simpele reden. Het land heeft zelf geen tanks meer. "We kunnen niet meer geven dan we hebben", zei de Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder er donderdagavond over aan tafel bij het tv-programma Terzake.

11 uur geleden
EU-landen willen landen aanpakken die teruggestuurden weigeren

BRUSSEL/STOCKHOLM (ANP) - De Europese Unie moet landen die weigeren afgewezen migranten terug te nemen strengere visaregels opleggen, vinden de EU-landen. Ze hebben de Europese Commissie opgeroepen in actie te komen en meerdere landen besproken die in aanmerking zouden kunnen komen.

16 uur geleden