Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

100 miljoen dollar donaties aan Democraten na dood Ginsburg

100 miljoen dollar donaties aan Democraten na dood Ginsburg

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Democratische Partij heeft sinds het overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsburg vrijdagavond 103 miljoen dollar (87 miljoen euro) aan campagnedonaties ontvangen. Dat meldt ActBlue, een inzamelplatform voor de Democraten.

Alleen zaterdag al kwam bijna 71 miljoen dollar binnen. Een dagrecord in de geschiedenis van de Amerikaanse verkiezingen. Donoren kunnen bij hun gift aangeven hoeveel ze aan welke Democraat willen geven. Naast presidentskandidaat Joe Biden staan ook honderden landelijke, regionale en plaatselijke kandidaten op het stemformulier op 3 november.

"Na het overlijden van rechter Ginsburg, is het inspirerend om mensen actie te zien ondernemen om haar erfenis te eren," zegt Erin Hill, directrice van ActBlue.

Meerderheid

Door de dood van Ginsberg is het belang van een Democratische meerderheid in de Senaat nog groter geworden. Daar worden de rechters van het Hooggerechtshof benoemd. Op dit moment hebben de Republikeinen een meerderheid van 53 tegen 47 stemmen, maar in de peilingen staan zeker vijf Republikeinse zetels onder druk. Er staan in november 35 senaatszetels op het spel.

De Republikeinen van president Donald Trump zeggen dat ook zij zaterdag een recordhoeveelheid geld hebben ingezameld, maar ze noemden geen bedragen.

De afgelopen maanden haalden de Democraten steeds meer geld op dan de Republikeinen bij hun donateurs. In augustus haalde Trump veel minder geld op voor zijn verkiezingscampagne dan Biden. De Republikeinse Partij en Trumps herverkiezingsteam melden dat ze gezamenlijk 210 miljoen dollar hebben opgehaald, waar Biden een recordbedrag van 364,5 miljoen bij elkaar verzamelde.

Meer uit Buitenland

Britse migratieminister weg na ruzie over deportatie migranten

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse minister van Migratie, Robert Jenrick, is opgestapt. Hij vindt dat een nieuw plan van premier Rishi Sunak om migranten uit te zetten naar Rwanda niet ver genoeg gaat en geen oplossing biedt voor de migratiecrisis waar het Verenigd Koninkrijk volgens hem mee kampt.

25 minuten geleden
G7-landen komen met invoerbeperkingen voor Russische diamanten

WASHINGTON (ANP) - De landen die samenwerken in de G7 gaan het moeilijker maken om vanuit Rusland diamanten in te voeren. De maatregel gaat vanaf het nieuwe jaar gelden voor alle "niet-industriële diamanten die gewonnen, verwerkt of geproduceerd" zijn in Rusland. Later vallen ook Russische diamanten die verwerkt zijn in andere landen onder de regel, staat in een verklaring van de G7.

1 uur geleden
Voortgang op de klimaattop: onderhandelaars zitten in loopgraven

DUBAI (ANP) - Landen liggen na een week op de klimaattop in Dubai nog ver van elkaar af, zeker als het gaat om het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Dat signaleren onderzoeker Sylvia Karlsson-Vinkhuyzen van Wageningen University (WUR) en beleidsadviseur Hilde Stroot van Oxfam Novib woensdag. "Na een goed begin van de top is het nu heel ingewikkeld", zegt Karlsson-Vinkhuyzen. "De partijen lijken in loopgraven te zitten en komen nog niet dichter bij elkaar."

1 uur geleden
Organisatie: nederzettingen Oost-Jeruzalem uitgebreid

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische autoriteiten hebben volgens de organisatie Peace Now de bouw van honderden woningen in het bezette Oost-Jeruzalem goedgekeurd. Dat zou een uitbreiding van de omstreden nederzettingen betekenen. "Als er geen oorlog had gewoed, zou dit een hoop reuring opgeleverd hebben", zegt Hagit Ofran van de Israëlische organisatie.

1 uur geleden
Biden: als Poetin Oekraïne inneemt, stopt hij daar niet

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat "als Poetin Oekraïne inneemt, hij daar niet zal stoppen". Volgens Biden zal Rusland na winst in Oekraïne mogelijk een NAVO-lid aanvallen "en zullen Amerikaanse soldaten met Russische soldaten moeten vechten".

2 uur geleden
Zelensky aan G7: Rusland rekent erop dat steun Oekraïne instort

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat Rusland erop rekent dat westerse steun aan Oekraïne instort. Hij waarschuwde voor dat scenario tijdens een virtuele meeting met de leiders van de G7, een groep van zeven industrielanden waaronder de Verenigde Staten.

2 uur geleden
VN-chef geeft Veiligheidsraad zeldzame waarschuwing over Gaza

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft bij de VN-Veiligheidsraad een waarschuwing afgegeven over de situatie in Gaza. Daarvoor maakte hij gebruik van een artikel uit het handvest van de organisatie dat zelden wordt aangehaald. Guterres heeft de Veiligheidsraad laten weten dat hij de oorlog tussen Israël en Hamas ziet als een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid.

2 uur geleden