
1 procent van Afrikanen is volledig ingeënt tegen coronavirus
ADDIS ABEBA (ANP/DPA) - Slechts 1,19 procent van de Afrikaanse bevolking is volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dat is flink minder dan in de rest van de wereld. Het aantal coronabesmettingen op het continent stijgt intussen snel.
Het percentage gevaccineerden "is veel te laag op dit punt van de pandemie", zegt de directeur van de Afrikaanse gezondheidsautoriteit CDC. Afrika heeft 35 procent van de ontvangen 70,4 miljoen vaccins toegediend. Dit jaar worden in totaal 700 miljoen doses verwacht.
Afrika worstelt sinds mei met een derde besmettingsgolf. Het aantal infecties dat wekelijks wordt vastgesteld, stijgt inmiddels zeven weken op rij. De toename is te wijten aan de Delta-variant van het coronavirus. Deze extra besmettelijke mutatie is tot dusver in vijftien Afrikaanse landen vastgesteld, maar dat zijn er in werkelijkheid mogelijk meer.
Stijgende besmettingscijfers
Experts denken dat veel meer Afrikanen besmet zijn geraakt met het virus dan bekend is. Het continent telt officieel 5,7 miljoen besmettingen en meer dan 148.000 coronadoden. Vorige week werden in totaal 251.000 nieuwe gevallen geregistreerd. Dat is niet alleen een stijging van 20 procent ten opzichte van de voorgaande week, maar ook het hoogste weekcijfer sinds het begin van de pandemie.
De besmettingscijfers stijgen nu in zestien landen in Afrika. "Het ergste moet nog komen", waarschuwt de WHO. De organisatie denkt dat het nog weken zal duren voordat de huidige golf piekt, maar laat ook weten dat er "signalen van hoop" zijn dat de uitrol van de coronavaccins in Afrika verbetert.
Meer uit Gezond
LEIDEN (ANP) - Mensen die zich voor een reis laten vaccineren tegen hondsdolheid, hebben aan één prik genoeg. Ze zijn daarmee "net zo goed beschermd als met de huidige twee prikken", meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen moeten weer naar een soort zorgvoorziening kunnen tussen thuis en het verpleeghuis. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een oproep aan het volgende kabinet om "werk te maken" van de herintroductie van zogenoemde verzorgingshuizen.
23 uur geledenUTRECHT (ANP) - Steeds meer geld gaat naar kankermedicijnen, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) dinsdag. In 2012 ging een kwart van het totale geneesmiddelenbudget naar middelen tegen kanker. In 2021 was dat meer dan de helft van de totale uitgaven. En de hoogte van het totale geneesmiddelenbudget stijgt ook.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).
1 dag geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.
2 dagen geleden