Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

1 jaar corona in voetbal: 184 duels afgelast, 200 miljoen verlies

1 jaar corona in voetbal: 184 duels afgelast, 200 miljoen verlies

ZEIST (ANP) - Het coronavirus heeft in het Nederlandse betaald voetbal tot 184 afgelaste wedstrijden geleid. Zaterdag is het precies een jaar geleden dat het virus voor het eerst werd vastgesteld in Nederland. Twee weken na de eerste coronabesmetting moest de KNVB de voetbalcompetities stilleggen en uiteindelijk zelfs helemaal afbreken.

In de Eredivisie, die na 26 speelrondes werd afgebroken, konden 74 competitiewedstrijden niet doorgaan en ook de play-offs om Europees voetbal (zes duels) werden geschrapt. In de na 29 speelrondes stopgezette Keuken Kampioen Divisie ging het om negentig geschrapte wedstrijden, plus twaalf in de play-offs om promotie/degradatie. Ook de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht en de traditionele openingswedstrijd van het nieuwe seizoen om de Johan Cruijff Schaal verdwenen van het programma.

In de eerste weken van het seizoen 2020-2021 mochten de clubs beperkte aantallen fans ontvangen in hun stadions. Eind september moesten de stadionpoorten echter dicht voor toeschouwers. In de Eredivisie zijn dit seizoen 26 wedstrijden met publiek gespeeld en vooralsnog 177 zonder. In de Keuken Kampioen Divisie zaten bij 49 wedstrijden fans op de tribune en 198 duels zijn tot aan woensdag zonder publiek gespeeld. Zondag zaten bij NEC - De Graafschap voor het eerst in bijna vijf maanden weer toeschouwers in het stadion, als onderdeel van de Fieldlab-experimenten.

De KNVB schat in dat één jaar corona tot een schadepost van in totaal 200 miljoen euro heeft geleid voor het betaalde voetbal, met name voor de clubs in de Eredivisie. Het gaat vooral om gemiste inkomsten uit wedstrijden, sponsoring en horeca. Zonder toeschouwers in de stadions valt voor de clubs zo’n 60 procent van de omzet weg. De schadepost loopt de komende maanden verder op als aan het einde van dit seizoen meer fans dan waarmee rekening gehouden is gecompenseerd willen worden voor hun seizoenkaart, als ze geen wedstrijden hebben kunnen bezoeken.

Meer uit Voetbal

Van Hanegem benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

ROTTERDAM (ANP) - Willem van Hanegem is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De voormalig voetballer van Feyenoord en oud-trainer kreeg de koninklijke onderscheiding van burgemeester Ankie Broekers-Knol van Bloemendaal, de gemeente waar hij woont.

6 uur geleden
Girona weer tweede na zege op Rayo Vallecano

GIRONA (ANP) - Girona staat weer tweede in La Liga na de zege op Rayo Vallecano. De Catalaanse club won met 3-0 in eigen huis door een doelpunt van Viktor Tsyhankov en twee late treffers van Sávio.

7 uur geleden
Dybala helpt AS Roma met hattrick aan zege op Torino

ROME (ANP) - Vier dagen na de uitschakeling van Feyenoord in de Europa League heeft AS Roma een 3-2-overwinning geboekt op Torino. Paulo Dybala tekende voor alle treffers van de thuisploeg. Roma-verdediger Dean Huijsen maakte een eigen doelpunt.

10 uur geleden
Bayern München stelt Eberl aan als algemeen directeur sport

MÜNCHEN (ANP) - Bayern München heeft Max Eberl aangesteld als algemeen directeur sport. De 50-jarige oud-speler, die een contract tekende tot de zomer van 2027, gaat samenwerken met de huidige technisch directeur Christoph Freund.

11 uur geleden
Scheidsrechter Gözübüyük fluit topper tussen PSV en Feyenoord

ZEIST (ANP) - Scheidsrechter Serdar Gözübüyük heeft zondag de leiding bij de topper tussen PSV en Feyenoord. De wedstrijd in Eindhoven tussen de nummers 1 en 2 van de ranglijst begint om 14.30 uur.

12 uur geleden
Tomasson eerste buitenlandse bondscoach Zweedse voetbalelftal

STOCKHOLM (ANP) - Jon Dahl Tomasson is aangesteld als bondscoach van het Zweedse voetbalelftal. De 47-jarige Deen, die in Nederland actief was als speler en trainer, is de eerste buitenlandse coach van de Zweden.

12 uur geleden
Everton krijgt vier punten terug na beroep tegen puntenmindering

EVERTON (ANP) - Everton heeft zonder te spelen vier punten erbij gekregen. De Engelse voetbalclub tekende met succes beroep aan tegen de eerder opgelegde aftrek van tien punten voor het overtreden van de financiële regels. Die straf is nu verminderd tot zes punten, hebben de club en de Premier League bekendgemaakt.

15 uur geleden