Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'1 april-grap lastig in coronatijd'

'1 april-grap lastig in coronatijd'

AMSTERDAM (ANP) - Terwijl de dagen rond 1 april zich normaal bij uitstek lenen voor allerlei grappen, gebeurt dat dit jaar waarschijnlijk minder als gevolg van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Volgens experts op het gebied van Nederlandse volkscultuur is het moeilijker een goede grap te verzinnen omdat het openbare leven is lamgelegd.

Expert op het gebied van volkstradities Ineke Strouken en etnoloog en hoogleraar Peter Jan Margry herinneren zich geen jaar waarin geen of nauwelijks 1 april-grappen werden gemaakt vanwege de omstandigheden. Het jaar 2020 kan vanwege de unieke situatie echter heel anders uitpakken, denken beiden.

"De 1 april-grap bestaat in Nederland al ongeveer vijfhonderd jaar", vertelt Strouken. "Traditioneel werden mensen voor een onmogelijke boodschap op pad gestuurd op 1 april. Bijvoorbeeld voor een tentsleutel, of een kilo muggentongetjes." Die grappen worden volgens haar tegenwoordig vooral online uitgehaald. Strouken ziet op het internet veel corona-gerelateerde humor langskomen, "maar dat zijn grotendeels éénrichtingsgrappen".

Ludieks

"Een goede grap moet inspelen op wat er leeft en dat vertalen in iets ludieks", vervolgt zij. "En in iets dat verder geen kwaad aanricht." Volgens Strouken is het coronavirus daarom ongeschikte materie voor 1 april-humor. "Je kan bovendien geen mensen op weg sturen. Ook wordt men dus al overspoeld met humor via het internet en hebben mensen andere dingen aan het hoofd."

"De 1 april-grap maakt de laatste jaren een revival door dankzij het gebruik in marketing en reclame", legt Peter Jan Margry uit. "De keerzijde daarvan is dat mensen het soms ook irritant gaan vinden." Bedrijven zullen het volgens Margry mede daarom te riskant vinden om het publiek in deze tijden bij de neus te nemen. "Daarnaast kunnen mensen elkaar nauwelijks in levenden lijve tegenkomen en is de situatie er niet naar om practical jokes uit te halen. Die kunnen al snel misplaatst zijn, of zelfs schrik aanjagen."

Meer uit Binnenland

Maastricht wil zijn mosasaurus terug

MAASTRICHT (ANP) - Maastricht wil zijn mosasaurus terug. Een schedel van het préhistorische dier werd voor het eerst eind 18e eeuw gevonden in de kalksteengroeves in de Sint-Pietersberg en is destijds door Franse troepen na de belegering van Maastricht als oorlogsbuit meegenomen. Sinds 1795 ligt dat fossiel in het natuurhistorisch museum in Parijs. In het kader van het Darwinjaar 2009 was de schedel even in bruikleen aan het Maastrichtse museum gegeven, maar daarnaar weer terug naar Parijs gebracht. De gemeenteraad heeft nu besloten dat geprobeerd moet worden het fossiel blijvend naar Maastricht te halen.

15 minuten geleden
Pro-Palestijnse actievoerders houden sit-ins op stations

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations in Nederland wordt donderdagavond weer actiegevoerd voor de situatie in de Gazastrook. Verschillende pro-Palestijnse bewegingen houden dan sit-ins.

1 uur geleden
Signalen van uitbuiting van jongeren bij explosies Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Achter een deel van de explosies die Amsterdam de afgelopen maanden teisterden, zitten vermoedelijk uitgebuite jongeren. De politie heeft signalen die duiden op criminele uitbuiting, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

1 uur geleden
Honderden daklozen in winteropvang, extra opvang sluit vrijdag

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen dagen hebben honderden dakloze en thuisloze mensen overnacht in de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De extra voorziening voor daklozen in de vier grote steden ging op maandag 27 november open omdat de temperatuur in de periode daarna in de buurt van het vriespunt zou komen. De winterkoudeopvang is nog tot en met vrijdagochtend open, laten woordvoerders van de gemeenten weten.

1 uur geleden
Valkenburg krijgt 2,3 miljoen euro voor watersnoodschade

VALKENBURG (ANP) - Het Rijk geeft de gemeente Valkenburg aan de Geul 2,3 miljoen euro voor de schade als gevolg van de overstromingen in 2021. Het bedrag is toegekend door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maakte het gemeentebestuur woensdag bekend. Het geld is bedoeld voor de kosten die de gemeente maakte bij het herstel van onder meer gebouwen, wegen, stoepen, parkeerterreinen, bruggen, riolering en groenvoorzieningen.

2 uur geleden
Oud-Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

AMSTERDAM (ANP) - Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

2 uur geleden
OM: onbekend hoe DNA op wapen schietpartijen Rotterdam belandde

ROTTERDAM (ANP) - Het is nog onduidelijk hoe het DNA van de tweede aangehouden verdachte in het onderzoek naar de dodelijke schietpartijen in Rotterdam op een van de wapens is terechtgekomen. Het OM denkt niet dat de maandag aangehouden 21-jarige verdachte uit Den Haag rechtstreeks betrokken was bij de schietpartijen die eind september drie levens eisten. "Maar omdat het DNA van deze persoon is gevonden op het wapen, hopen we meer te weten te komen over de herkomst ervan", zegt een woordvoerder.

2 uur geleden