Linux Ubuntu

Communities

ZeelandNet

Linux Ubuntu

Welkom op de community Linux Ubuntu!

69.971 bezoekers 37 leden Log in

000-Het begin


Stel, je computer draait op Windows maar je hebt inmiddels over Ubuntu gelezen en met name de hoeveelheid software die gratis is, een gebruiksvriendelijk besturingssysteem, de openheid en de vrijheid spreken je aan. Wat let je dan om het eens te proberen?

Op de meeste computers kan het gewoon naast Windows geinstalleerd worden. Ook kan je bijvoorbeeld met Ubuntu werken via een live-cd en een usb-stick. Er wordt dan niets op de computer geinstalleerd.

Besluit je dat het wel iets voor je is, en dit hoeft dus echt niet, er zijn echt mensen die er niet aan willen beginnen omdat ze zoiets hebben van dan moet ik weer iets nieuws leren. Goed, dan sta je er dus niet voor open en moet je er zeker niet aan beginnen want dan geeft het alleen maar problemen want Ubuntu is GEEN Windows.

Maar je hebt de stap genomen, en nu?

-1- Je kan het stappenplan hier aan de rechtse kant volgen, de kopjes met de cijfers er voor. Heb je Windows al eens geinstalleerd op een computer en ken je voldoende engels (in het begin is de vertaling nog niet optimaal) dan mag het geen probleem zijn. Heb je vragen kan je altijd hier terrecht en proberen we je te helpen.

-2- Je kan een bekende die al met Ubuntu werkt vragen om Ubuntu voor je op de computer te zetten. Goed, deze zijn dun gezaaid en mogelijk heb je zo´n iemand niet tot je beschikking. Dan kan je altijd stap 4 proberen.

-3- Je gebruikt een Live-cd. Voordeel is dat er niets op de computer geinstalleerd wordt en met een usb-stick om de data op te slaan (of je gebruikt je Mijn-Dokumenten map van Windows, maar die moet je dan wel even zoeken). Nadeel is dat het een stuk trager is en je instellingen niet bewaard blijven (buroblad, uiterlijk, voorkeurinstellingen) en je de laatste (veiligheids-) updates niet hebt.

-4- Je kan ook naar de Computerclub De Sasse Vrienden komen in Sas van Gent. Daar zijn elke clubavond mensen aanwezig die dat voor je doen. Let wel Ubuntu installeren is voor eigen risico. We kunnen helpen maar zelf moet je er ook achter staan. We zijn niet 24 uur per dag beschikbaar en zijn ook geen bedrijf (daar kan je over het algemeen ook niet terrecht met vragen over Ubuntu).
Voor je besluit naar de computerclub te komen om Ubuntu te installeren moet je wel nog het een en ander doen. Ruim Windows op, verwijder alles wat je niet nodig hebt, maak een backup van je data, indien er iets fout gaat, gaat er niets verloren, denk dan ook aan e-mailadressen, e-mail, favorieten/bookmarks/bladwijzers van je internetpagina´s, data in je mijn dokumenten map, opgeslagen game-scores enz.enz.
Is alles opgeruimd, doe dan een Defragmentatie van de harde schijven zodat er ruimte voor Ubuntu vrij komt. Zorg ook dat de specs, met name de videokaart (merk en nummer) en de processor (merk en nummer) bekend zijn. Op internet zijn hiervoor programmaatjes te vinden die dat zo voor je uitzoeken. Ook moeten we weten of je een 32-bit of een 64-bit computer hebt zodat we weten welk besturingssysteem we moeten installeren. En neem de originele Windows-cd mee.
Verder is het handig om lid te worden van deze community (niet verplicht trouwens maar dan kan je geen vragen stellen in het forum, dit is gratis) en ook om lid te worden van de computerclub, zeker in het begin zullen er vragen zijn. Dit kost trouwens wel een klein bedrag per jaar maar levert ook genoeg op (zie de site van de computerclub). Mogelijk komt de installatie niet in een avond af of zit je nog met vragen over hoe en wat. Tevens worden hulp geboden met de programma´s.

Zeker genoeg opties dus om aan Ubuntu te komen.

Lees eerst eens de stapjes aan de rechterkant (die met cijfers) voor je een beslissing maakt en bekijk de links in deze stappen vooral van te voren.

Succes met wat je ook doet.

Omhoog