Linux Ubuntu

Communities

ZeelandNet

Linux Ubuntu

Welkom op de community Linux Ubuntu!

69.967 bezoekers 37 leden Log in

003-Partitioneren


Grote kans dat er op uw computer nog Windows staat maar u wilt toch Ubuntu installeren.
Als eerste moet u dan ruimte vrij maken om een 2e of misschien wel 3e besturingssysteem te installeren. Ik ga er voor dit voorbeeld vanuit dat u alleen Windows op uw systeem heeft. Dan zijn er een aantal zaken die u eerst moet doen.

Doe de Live-cd in de cd-rom en start op vanaf cd. Als uw computer niet van cd start moet u eerst in het bios de opstartvolgorde veranderen. Indien u niet precies weet hoe het moet, raadpleeg dan de handleiding van uw systeem of iemand die dit al eerder gedaan heeft. Meestal kan je met DEL of F1 tijdens het starten van de pc in het bios komen. Dit is niet meer muisgestuurd. Vanaf hier zal men de pijltjes-toetsen, page-up, page-down en de functietoetsen moeten gebruiken. In een van de tabjes (meestal genaamd BOOT) staat de opstartvolgorde. Verander deze zo dat de cd-rom bovenaan staat. Vaak staat het aan de rechterkant aangegeven hoe dat moet. Vergeet ook niet om te saven (F10) en het bios te verlaten.
De computer start nu op van de cd met Ubuntu.

Kies een taal en in het menu de optie laden zonder te installeren.
Nu kan men de hardware testen of alles naar zin werkt onder Ubuntu. Speel er gerust mee. Er wordt nu nog niets op de harde schijf geinstalleerd.
Indien men besluit door te gaan en te installeren zal men dus eerst ruimte moeten vrijmaken. Sluit Ubuntu, verwijder de cd en start opnieuw op. Nu start Windows weer op.

Maak uw Windows schoon, maw, zorg dat u uw data, e-mails, favorieten etc. op een veilige plaats kopieerd, een usb-stick of dvd of externe harde schijf, zodat indien er iets mis gaat er niets verloren is. Voer dan een defragmentatie uit zodat windows netjes aaneengesloten op de harde schijf staat. Is dit alles in orde, doe dan de cd in de cd-rom en start opnieuw op van cd.

Kies weer de juiste taal en de optie zonder te installeren. Is Ubuntu opgestart, ga dan naar Systeem, Beheer, en Partitiebewerker (gParted). Hiermee kunt u de partities aanmaken waar Ubuntu op komt te staan. Dit is een betere methode dan het rechtstreeks van de cd te doen. Voor de nieuwere Ubuntu´s is het geen probleem om rechtstreeks tijdens de installatie de partities aan te maken. Voor de oudere versies prefereer ik deze methode.

Voor een duidelijke uitleg over gParted klik hier. Deze site is van gParted en voor mijn gevoel duidelijk en volledig met afbeeldingen voor verduidelijking. Helaas is het in het engels.

Voorbeeldindeling harde schijf met gParted.

Verklein de Windows partitie, afhankelijk van de harde schijf en de verdeling die men wenst, dit kan later ook nog aangepast worden maar beter is om de verdeling in een keer juist te hebben. Maak een root-partitie voor Ubuntu aan, een ext3 partitie van minimaal 10 GB. De nieuwste ubuntu 9.10 is ext4 aan te raden. Voor Netbooks/laptops met een SSD disk ipv een harde schijf formateer in ext2 (niet loggend dus minder schrijfakties, langere levensduur SSD). Maak een 2e ext3/ext4 of ext2-partitie aan voor de /home (dit is onder Windows meestal de d:-schijf met MijnDokumenten er op) en als laatste een Swap-partitie. De Swap is meestal de grootte van de helft van het beschikbare geheugen. Belangrijk bij vooral kleinere harde schijven. Kleine tip, maak de /home zo groot mogelijk, hier wordt namelijk alle data van alle gebruikers opgeslagen.

Indien de schijf ingedeeld is, verlaat dan gParted, sluit de Ubuntu Live-sessie en laat de computer opnieuw opstarten van cd. Nu is de harde schijf gereed om Ubuntu te installeren.

Start opnieuw op met de cd in de drive en begin uw installatie.

Omhoog