Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

272.765 bezoekers 11 leden Log in

000.007 Biografie Kapitein Rob


Biografie van Kapitein Rob

door

Lex Ritman

 

De zwerftochten van Kapitein Rob hebben een doel. In verhaal 20 blijkt, dat hij op zoek is naar zijn spoorloos verdwenen broer Kees. Hij vindt hem op het eiland "Fauta", dat in de buurt van "Tamoa" ligt (verhaal 20).

 

Verder speelt natuurlijk ook zijn rusteloze natuur een rol, en vooral in de latere avonturen de noodzaak om voor een inkomen te zorgen. De zeevaart zit de familie kennelijk in het bloed, want voorvaderen van Rob, zoals Robert Janszoon en Jan Robertszoon, zwerven eveneens over de zeven zeeen rond. De Gouden Eeuw is natuurlijk bij uitstek geschikt voor lieden met ondernemingsgeest.
De vader van Rob, die kapitein en mede-eigenaar van de driemaster Java is, vindt de dood bij een schipbreuk op 13 mei 1940. Van Robs moeder is bitter weinig bekend. Haar familienaam is Gosman, zoals in deel 20 ontdekt kan worden.
Rob zelf, die op de zeevaartschool heeft gezeten, is begin mei 1940 pas 21 jaar oud.

 

 

 

 

 

Hij trouwt in 1954 op grote afstand van zijn dierbare Amsterdam met Paula, die hij in de haven "Rio Roja" (in de West) voor het eerst ontmoet. Zeer kort na deze kennismaking wordt het huwelijk in de havenstad " Valeta", 400 mijl van Porto Rico, voltrokken (verhaal 33).

Uit zijn verbintenis met de kleindochter van Wouter Sybrandsz. worden respectievelijk Robbie en Josje geboren. Hoewel Rob ongetwijfeld dol op zijn zoon en dochter is, ziet hij hen zelden. Henri Knap wijdt op 1 april 1955 zelfs een stukje in Het Parool aan de geboorte van Robbie.


Robs broer Kees treft het eveneens uitstekend. Hij is 4 jaar jonger dan Rob en al op zeer jeugdige leeftijd de ongekroonde koning van het idyllische " Tamoa". Zijn geluk vindt hij in de armen van Suja, de dochter van het oude stamhoofd Pitau.
In de tweede wereldoorlog is Rob o.a. eerste stuurman op de Loosdrecht. Tijdens de vaart op Moermansk wordt het konvooi door Duitse duikboten aangevallen en zinkt een schip in de onmiddellijke omgeving van Rob. Een Samojeed, die wordt opgepikt, krijgt van hem de naam Skip.

 

Vele jaren zal deze hond de trouwe vriend van Rob zijn. Met Rob, Skip en later De Vrijheid is een drieenheid geboren.

Omhoog