mop

Communities

ZeelandNet

mop

WELKOM DIERENVRIENDEN

379.019 bezoekers 24 leden Log in

Wat je moet weten over landschildpadden..


Wat je moet weten over landschildpadden

Misschien heb je ze op je vakantie in het zuiden van Europa wel eens zien rond kuieren: landschildpadden. Elk jaar weer zijn er mensen die zo?n dier meenemen van hun vakantieadres, want, zo denken ze, die moet je thuis toch ook kunnen houden? Niet dus!

Een aantal aandachtspunten op een rijtje.

De Griekse landschildpad en zijn neefjes kun je in de landen rondom de Middellandse Zee tegenkomen. Velen raken vertederd door deze koddige beestjes en besluiten om er een in de koffer mee te nemen naar huis. Doe dit niet! Het is niet alleen verboden, maar de dieren gelden in hun natuurlijke leefomgeving als bedreigde diersoort. Door de dierenmee te nemen breng je schade toe aan de natuurlijke populatie, ook al lijken er behoorlijk veel dieren van een soort op je vakantieadres te zijn. Koop deze dieren uitsluitend bij liefhebbers of in een dierenspeciaalzaak. Let er op dat er CITES - papieren bij het dier zijn. Dat laatste geldt ook voor de vierteen - landschildpad, die regelmatig in dierenspeciaalzaken te vinden is.

  

 Vam ei tot schildpad....

Verblijf

Geef je schildpadden een zo groot mogelijk verblijf, zodat ze goed kunnen rondlopen, en hou ze indien mogelijk ?s zomers in een buitenverblijf. Buiten dienen ze wel een schuilhok te hebben voor wanneer het wat slechter weer is.

Zowel voor binnen als buiten geldt dat het verblijf tochtvrij hoort te zijn. Schildpadden kunnen namelijk erg slecht tegen tocht. Zorg er ook voor dat de schildpadden altijd een lekker warme plek hebben. Die kun je maken door een warme spotlight boven een steen te hangen. Doe dit ook buiten, op minder warme dagen. Voor vierteen-schildpadden moet je daarbij nog een bodemverwarming maken, want deze soort verlangt een wat warmere bodem en heeft die ook nodig om gezond te blijven. Hiervoor zijn in de dierenspeciaalzaak verwarmingskabels verkrijgbaar. Zorg ervoor dat deze goed vast liggen, zodat een gravende schildpad ze niet kapot kan trekken. Hou er vooral in het buitenverblijf rekening mee dat schildpadden flink kunnen klimmen. Zorg er dus voor dat de afrastering een flink eind de grond in gaat en ten minste 40 centimeter hoog is.

 

Voedsel

Geef je dieren elke dag voedsel, maar zorg voor variatie. Daarbij dient 90% ven het voedsel uit plantaardig voer te bestaan. Sla, andijvie en dergelijke zijn prima, maar geef ze ook eens wat onkruid, vogelmuur, paardebloemen en wat fruit. Geef daarnaast een beetje dierlijk voedsel, zoals honden- of kattenbrokjes, regenwormen en slakken. Door middel van voeren kun je de dieren ook prima lichaamsbeweging geven. Stop bijvoorbeeld op verschillende plekken een klein lekker hapje weg: je schildpad zal zijn neus achterna gaan en op zoek gaan en op zoek gaan naar de lekkernij.

Winterslaap

Landschildpadden als de Griekse landschildpad hebben een winterslaap nodig.

De winterslaap overslaan gaat op den duur problemen geven. Hun weerstand tegen ziektes neemt aanzienlijk toe tijdens een winterslaap. Zet je dieren op een koele plek waar het niet tocht. Een kelder is ideaal, maar ook een koelkast voldoet prima. Een temperatuur van rond de 7 graden is perfect, maar deze mag best 5 graden naar boven en beneden schommelen. Schildpadden kunnen lagere temperaturen wel verdragen, maar hier kun je beter geen risico mee nemen. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat je schildpad uit de winterrust ontwaakt.

Ouderdom

Weet waar je aan begint met een schildpad: veel soorten worden zeer oud en kunnen ons mensen met gemak overleven.

 

Omhoog