Zeeuwse Recreatie Ruiters

Communities

ZeelandNet

Zeeuwse Recreatie Ruiters

Welkom op de community Zeeuwse Recreatie Ruiters!

148.879 bezoekers 46 leden Log in

Strao

Strao 1 maart Burgh Haamstede

Laatst aangepast op: 25 januari 2003 - Henny


STROARIT 2003   Onderstaand een stukje over het Stroaritten ons toegestuurd door Angelique, een van de leden van De Bonte Bende, ik vroeg haar wat meer over het Stroarit te vertellen, onderstaand het verhaal. Bedankt Angelique, hartstikke leuk!!  


 (foto Stroa 2002)   Tja, is een lang verhaal !!!

Vroeger toen de boeren nog met werkpaarden werkten,
stonden deze dieren natuurlijk de hele winter op stal.
Hoe lang geleden het geheel is onstaan weet ik niet maar
men is ooit begonnen met een rit te organiseren met meerdere boeren uit het dorp, de paarden hadden stalbenen, mok enzo en daarom vonden ze het een goed idee gezamelijk naar het strand te rijden (te paard) om met de benen door het water te gaan en zo de ellende er uit te wassen !!!!
Dit werd hoe langer hoe meer door allerlei andere dorpen
eromheen nagedaan en al snel is het een echte traditie geworden, om ongeveer 7 weken voor pasen.... de benen van de paarden te wassen in het zeewater. Of ze toen al deden weet ik niet, maar het is de gewoonte de dieren te versieren of in ieder geval zo mooi mogelijk te maken !!!

Ik spreek nu over de rit in Haamstede: Vorig jaar waren er zeker
zo'n kleine honderd paarden en het was weer een lust om te zien !! Veel versierde paarden en pony's, werkelijk vanalles wat, sjetjes, fjorden, haflingers, tinkers, belgen, manegepaarden, getrainde paarden, paarden/pony's die niet vaak uit de wei komen enz, enz !!!   Men verzamelt midden in het dorpje en daarna gaat de hele stoet 2 aan 2 achter de politie te paard aan over straat richting het strand.   Er is heel veel bekijks van de bewoners van het dorp maar ook door veel vakantiegangers en andere nieuwschierigen. Voorop rijden dus 2 agenten te paard en in Haamstede is de afspraak alleen te stappen of eventueel op strand te draven, geen crosspartijen enzo, omdat de groep zo groot is dat het wel eens een zooitje zou kunnen worden.   Er zijn er ook bij die een werkpaard huren en er eens per jaar opzitten, het gaat meer om de gezamelijke gezelligheid en de sfeer, zoveel paarden samen zie je niet vaak !!!
En alles is heel gewoon, geen kak enzo, heerlijk !!!!
Tussendoor een pitstop bij een kroegje als je van het strand afkomt, lachen joh.....de hele rotonde en weg vol knollies enzo, geen auto die erdoor kan en dat geeft niets, rijden ze maar om !!!
Ik vind het steeds weer een spectakel en vind het uniek, leuk om met je paard mee te doen.
  Aan het eind van de rit is er voor iedere deelnemer een vaantje met stroa 2003 erop. Het is dan wel de bedoeling dat je je even opgeeft bij MANEGE LISEDUNA in haamstede, er zijn geen kosten aan verbonden maar dan hebben ze enig idee hoeveel vaantjes ze moeten laten maken.  


Meer info op nr 0111-651820.  


Bij de manege kun je voor deze rit eventueel ook een paard of pony huren voor 2003 zijn er geen paarden/pony's meer te huur, maar ze kunnen wel eventuele verdere info geven. En ik dacht dat er een soort prijs was voor het mooist versierde paard/ruiter !  


 DATUM'S STROA 2003    


 22 febr.  Renesse/Noordwelle  


1   maart  Burg Haamstede/Ellemeet   


8   maart Scharendijke  


15 maart  Serooskerke  


Ik heb begrepen dat Haamstede diegene is met de meeste paarden en dat dat zo ongeveer de enige is waarbij ze het rustig houden,  dus kun je deze eventueel ook met een drachtige merrie rijden.    


 


Groetjes Angelique.
 

Omhoog