Zeeland KOI (vijverbouw, filters en japanse KOI\'s

Communities

ZeelandNet

Zeeland KOI (vijverbouw, filters en japanse KOI\'s

Welkom op de community Zeeland KOI !!.

205.857 bezoekers 309 leden Log in

Hennipvirus bedreigt KOIkarpers

Eigenaren en handelaren vrezen massale sterfte onder Japanse Koikarpers, hobbyvissen

11 augustus 2006 - Beheerder Zeeland KOI (afkomstig uit PZC)


door Henk van Gelder


BEMMEL - Eigenaren en handelaren vrezen massale sterfte onder Japanse Koikarpers, hobbyvissen waarvoor per stuk honderden tot tienduizenden euro?s worden betaald. Voorzitter T. Feyen van de Nishikigoi Vereniging Nederland (NVN) met 4500 leden spreekt van ?een dreigende epidemie?. Dagelijks zijn er vier tot vijf uitbraken van het koi-herpesvirus (khv).

Feyen vermoedt dat de hete zomer het aantal uitbraken opjaagt. Het virus manifesteert zich vooral in vijvers met een watertemperatuur tussen de 21 en de 28 graden. Net als het aidsvirus hiv bij mensen tast het herpesvirus het immuniteitstelsel van de vissen aan. Zieke vissen zijn nauwelijks te behandelen.

Het Centraal Instituut voor Dierziekte Controle (CIDC) in Lelystad, onderdeel van de Wageningen Universiteit en Researchcentrum, adviseert bij besmetting de dieren te ruimen. Voor mensen is het karpervirus niet schadelijk.

Onlangs is in het Gelderse Bemmel het bedrijf Koikas aan het karpervirus ten onder gegaan. Achtduizend vissen moesten worden afgemaakt. In een besmette vijver sterft 50 tot 90 procent van de vissen.

Show

In Nederland en België zijn zeker vijftigduizend vijvers waar koikarpers worden gehouden en het aantal liefhebbers groeit sterk. De dreigende epidemie is voor de NVN geen reden af te zien van de grote koi-show die binnenkort in het Limburgse Arcen wordt gehouden. Er worden volgens Feyen strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Op de tentoonstelling worden 23.000 bezoekers verwacht.

De Wereld Gezondheidsorganisatie voor Dieren (OIE) heeft de ziekte meldingsplichtig gemaakt. Anders dan de Benelux, kent Duitsland al wel een meldingsplicht. In 2008 wordt die ook in Nederland van kracht, zo is de verwachting. Vooral Oost-Europese landen, waar karpers op grote schaal commercieel gekweekt worden, dringen in Brussel aan op strenge regelgeving. GPD
Omhoog