'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

358.617 bezoekers 80 leden Log in

1. Ayurveda


     

 

 

 

 

Wat is Ayurveda

 

Geschiedenis

Ayurveda is de traditionele, natuurlijke geneeskunde van India, die al langer dan 5000 jaar wordt beoefend. Ayurveda betekent letterlijk leer van het leven. Deze kennis is eeuwenlang overgebracht van leraar op student, en zowel arm als rijk maakten gebruik van deze geneeskunde in India en Zuid-Oost Azië.

 

Werkwijze

Bij Ayurveda ligt de nadruk op het voorkomen van ziekten, verjonging van het lichaam en verlengen van de levensduur. Ayurveda probeert de mensen te leren dat door een bepaalde levenswijze je niet alleen ziekten kunt voorkomen en verlichten of genezen, maar dat je tegelijkertijd meer inzicht kan krijgen in jezelf en de wereld om je heen. Het resultaat is dat je een lang en gezond leven leeft in harmonie waar je het uiterste uit kan halen.

Ayurveda gebruikt hierbij voeding, levensstijl, massages, kruiden, yoga en meditatie om mensen in balans te brengen en te houden.


Lichaam en geest

Ayurveda ziet het lichaam en de geest als één. Er is geen geestelijke gezondheid zonder lichamelijke gezondheid en andersom. Gedachten en gevoelens hebben dus evenveel waarde als symptomen van lichamelijke ziekten. Beiden zijn een gevolg van onbalans van de persoon. Bij Ayurveda is dus de hele levensstijl van belang.

 

Ieder mens is uniek

Omdat ieder mens uniek is moet het voorschrift voor de levenswijze ook uniek zijn en passen bij de persoon. Om gezond te zijn zou je dus bepaalde voedingmiddelen moeten gebruiken die goed zijn voor jouw lichaamstype. Je lichaamsbeweging moet ook specifiek voor jou geschikt zijn. Je lichaamstype bepaalt heel veel: je lichaamsbouw, je persoonlijkheid en zelfs hoe je omgaat met anderen.

 

 

 

Ayurveda - Vijf elementen

 

Ayurveda gaat ervan uit dat alles in dit universum is opgebouwd uit vijf elementen. Ayurveda ziet een mens als een verzameling van deze vijf elementen plus het immateriële zelf.

 

Aarde

De aarde vertegenwoordigd de vaste staat. Het staat voor stabiliteit, duurzaamheid en starheid. In het lichaam zijn botten, tanden en weefsel tekenen van aarde.

Water

Water symboliseert verandering en vertegenwoordigt de vloeibare staat. Alle levende organismen hebben water nodig om te overleven. Een groot deel van het lichaam bestaat uit water: bloed, lymphe en andere vloeistoffen bewegen tussen de cellen en bloedvaten, om ze zo te voorzien van energie, afvalstoffen af te voeren, de lichaamstemperatuur te regelen en voor afweer te zorgen.

Vuur

Vuur is de kracht om vast in vloeibaar of gas en terug te transformeren. In het lichaam is vuur de energie die de atomen met elkaar verbindt. Het zet ook voedsel om in vetten en spieren en energie. Het zorgt voor gevoelens, gedachten en reacties van het zenuwstelsel.

Lucht

Lucht is mobiel en dynamisch. Binnen het lichaam is lucht of zuurstof de basis voor alle energie en processen. Lucht is een vereiste voor vuur.

Ether

De ether is de ruimte waarin alles in plaatvindt. De belangrijkste eigenschap van de ether is geluid en vibratie.

 

 

 

Ayurveda - Tri Dosha

 

Dosha, de letterlijke betekenis ervan is: dat wat verandert. Twee van de vijf elementen gecombineerd in paren vormen drie dynamische krachten.

 

 

De drie dosha's zijn: Vata, Kapha en Pitta

Mensen zijn onder te verdelen in typen. Dit zijn vaak combinaties van twee of drie dosha's. Zo kun je dus een Vata-Pitta type zijn of een Kapha-Pitta. Ayurveda gebruikt voeding, levensstijl, massages, kruiden, yoga en meditatie om mensen in balans te brengen en te houden. Mensen die zich herkennen in het Pitta type zouden levenstijl en voeding moeten gebruiken die het Pitta niet nog meer stimuleerd, maar juist in balans houdt.

 

 

Vata - verandering

elementen: ether en lucht

Vata regeert over de ademhaling, het bewegen van de spieren, het kloppen van het hart en alle bewegingen in spieren, weefsels, en cellen. Vata gaat ook over de gevoelens als nervositeit, angst, onrust en pijn.

De belangrijkste plaats van Vata in het lichaam is de darm, maar ook de heupen, dijen, oren, botten, bekken en huid. Als het lichaam te veel Vata ontwikkeld zal het zich ophopen in die gebieden.

Hoe herken je een Vata type?

 

 

 

Kapha - structuur

elementen: water en aarde

Kapha kan gezien worden als een steeds bewegende kracht in het lichaam. Als illustratie wordt vaak zand en water gegeven. Als je deze samenvoegt in een pot, zal het zand naar de bodem zakken. De enige manier om te zorgen dat water en zand vermengd blijven is om te schudden of roeren. Dat doet Kapha in het lichaam.

Kapha onderhoudt het lichaam en zijn weerstand. Het houdt de gewrichten soepel, geeft de huid vocht, geneest de wonden, geeft kracht en stevigheid, voorziet hart en longen van energie en houdt de immuniteit op peil.

Kapha is aanwezig in de borst, keel, hoofd, holten, neus, mond , maag, gewrichten, plasma en vloeibare afscheiding van het lichaam als slijm. Kapha is ook verantwoordelijk voor gevoelens als hechting, gulzigheid, en afgunst, maar ook voor kalmte, vergeving en liefde.

Hoe herken je een Kapha type?

 

 

Pitta: stofwisseling

elementen: water en vuur

Deze kracht komt voort uit de dynamiek tussen water en vuur. De elementen wijzigen en controleren elkaar en hebben elkaar nodig.

Pitta zorgt voor de spijsvertering, opname, voeding, lichaamstemperatuur, tint van de huid, intelligentie en begrip. Wat de gevoelens betreft gaat Pitta over boosheid, haat en jaloezie. Pitta huist in de maag, zweetklieren, bloed, vet, ogen en huid.

Hoe herken je een Pitta type?

 

 

Veel meer te lezen over Vata, Kapha en Pitta... als je meer wilt weten
geef ik hier de link waar veel en veel meer informatie te lezen is over ayurveda.
En over een gezonde levensvorm...

Ik wens jullie veel plezier op deze mooie informatieve site

Hier nog meer over Ayurveda: http://newage.rubriek.nl/spiritueel/ayurveda.asp

Ik geef jullie gelijk hier ook de startpagina van hun want hun hebben nog veel meer onderwerpen:
http://www.rubriek.nl

 

          Disclamer

Omhoog