Safari in India

Communities

ZeelandNet

Safari in India

Informatie over India als safari bestemming.

2.454 bezoekers 2 leden Log in

Welkom bij Safari in India.

Bij safari denken veel mensen aan Afrika, en terecht, er is daar heel veel moois te zien. Deze community wil aandacht geven aan een andere prachtige wildlife bestemming : India.

India is het enige land ter wereld waar zowel leeuwen als tijgers in het wild voorkomen. Daarnaast kan je hier genieten van grote kuddes olifanten en zwaar bedreigde diersoorten als de wilde waterbuffel en de eenhoornige neushoorn, verschillende soorten herten en apen en een enorme hoeveelheid vogelsoorten.

Via deze community en onze site Our Wild India delen wij onze ervaringen met het op Safari gaan in India.

Veel (kijk)plezier toegewenst.

Nieuws

Pobitora

Neushoorns, neushoorns en nog eens neushoorns: Pobitora Wildlife Sanctuary heeft de hoogste dichtheid van de bedreigde Indische neushoorn ter wereld. Op slechts 16 vierkante kilometer leven ongeveer 100 van deze giganten. Ze grazen zij en zij met het vee van de boeren die rondom het reservaat wonen.

Pobitora

Klik op de foto voor meer informatie.

Of klik hier om de foto groot te openen.

Tijgersafari

De tijger, misschien wel de machtigste van alle katachtigen. Het was een droom van ons om deze in het wild te zien. In 2010 reisden we voor het eerst naar India, het land waar de meeste vrijlopende tijgers ter wereld te vinden zijn.

De nationale parken in Centraal India beschermen het leefgebied van de Bengaalse tijger maar ook dat van een enorm aantal andere dieren. De bossen en graslanden herbergen diverse soorten herten, luipaarden, wilde honden en wilde olifanten. Kijk omhoog en geniet van het grote aantal vogels: arenden, gieren, bijeneters, ijsvogels en, niet te missen, wilde pauwen.

Hoogtepunt van onze tijgersafari in Bandhavgarh National Park was uiteraard het spotten van diverse tijgers, maar als we één ding hebben geleerd is het wel dat de natuur in India veel, heel veel meer, te bieden heeft dan alleen maar tijgers.


tijgersafari

Klik hier voor meer informatie over een tijgersafari in India.

Raja, the Killer Rhino.

Klik op de foto om het verhaal te lezen van Raja. Een machtige Indische Neushoorn die een probleem vormt in Manas National Park in noordoost India.


Rondreis India: Tijgers spotten in Bandhavgarh

'Der Liebe Gott hat mich Gehört !'
Tijgersafari

'Der liebe Gott hat mich gehört !'
Ik draai me om in de jeep en kijk onze duitse safarigenote aan. Gelukzalig kijkend herhaalt zij haar uitspraak. Ik knik en kijk verder naar haar echtgenoot. Twee duimen gaan omhoog, op zijn gezicht een grote glimlach en vanuit zijn ooghoek zie ik een vreugdetraan over zijn ruwe, ongeschoren wang lopen.


Naast mij zit Carina, haar twinkelende ogen zeggen mij genoeg. Wat een geweldige ervaring hebben wij zojuist gehad: het absolute hoogtepunt van onze Indiareis. En ikzelf ? Een vat overlopend van emoties. Ik weet niet meer of ik moet lachen of huilen. Ik ben boos en blij tegelijk, wat een dag !

Vier dagen eerder zijn wij door zeer dichte mist , na een hilarische hotelovernachting , van Katni naar Bandhavgarh National Park gereden. Dit is de reden van onze eerste rondreis door India: we gaan op tijgersafari. 
Het bord bij de ingang van het park is duidelijk. Een plaatje van een tijger met daarnaast de tekst:

'Dear friends, My sighting in wild is a matter of change, single minded objective for me during park visit may disappoint you in a great way. I request you to enjoy this park in its total wilderness.'
Tijger safari
 
Helemaal mee eens, wij gaan gewoon lekker genieten van alles wat we gaan zien. Gelukkig heeft ons gezelschap tijdens de eerste safari's, een Israelische vader en zoon dezelfde instelling. Zij zijn grote vogelliefhebbers en Bandhavgarh heeft genoeg te bieden. We zien Indian Rollers met hun spectaculair blauwe vleugels in vlucht. Gieren cirkelen in grote groepen hoog in de lucht. Een Valk pakt op 50 meter van de jeep een prooi. 

Ik spot in een boom vlakbij een Kingfisher. We hebben er al heel wat gezien op onze reizen, maar altijd in volle vlucht. Nu kunnen we het beestje op ons gemak uitgebreid bekijken en vooral Abba (vader) geniet met volle teugen.
Safari India

​Ook op de grond is genoeg te zien. Chitals kijken ons vanuit de ochtendmist nieuwsgierig aan net als hun grote neven de Sambarherten. Een hoogtepunt is als Carina tegen mij zegt: 'Ik dacht dat ik een kat zag, zouden ze die hier ook hebben ?'
Ik draai me om naar onze gids: 'Do you have Billi here ?'.


Gelijk wordt er gereageerd, BAM, vol op de rem, jeep in z'n achteruit en inderdaad: perfect gecamoufleerd zit op 10 meter van de weg een Jungle Cat, mijn kattenvrouwtje heeft het goed gezien. 

Waar we minder vrolijk van worden zijn sommige andere jeeps, chagrijnige gezichten van types die dachten binnen een halfuur hele kuddes tijgers te kunnen zien en die al het andere moois over het hoofd zien. Dieptepunt is een jeep met drie dikke Engelse 'dames', gillend en giebelend hoor je ze al van ver aankomen.

Gelukkig zijn ze ver weg als we tegen het eind van de eerste safari een 'Alarm Call' horen. Een Sambarhert heeft een tijger gezien. Onze gids en chauffeur zitten met gespitste oren en bij de volgende kreet is het vasthouden. Met grote snelheid rijden we 200 meter verder waar we een vrouwtjestijger het bos in zien lopen. In het volle zonlicht lijkt het oranje van de tijgerin bijna licht te geven; wat een verschil met de bijna onzichtbare Jungle Cat.
Bandhavgarh
Voldaan rijden we het park uit. We zijn niet 'Single Minded' maar een tijger in het wild was toch wel een grote wens en de reden om hiernaartoe te komen.
De twee volgende safari's zien we geen tijgers maar de grote groepen herten die bij zonsondergang staan te grazen zijn wel erg fraai. Net als de Makaken en Langoeren die elkaar achterna zitten in de bomen.

 

 
De Israeliërs zijn inmiddels vertrokken en onze nieuwe metgezellen zijn een Duits echtpaar van middelbare leeftijd. Het zijn grote wildlife liefhebbers die al heel wat reizen gemaakt hebben en waar vooral Heinrich smakelijk over kan vertellen. Onze gesprekken zijn een hilarische spraakverstrengeling van Duits en Engels, maar met een paar 'Special Snacks' (Kingfisher bier) erbij kunnen we het prima samen vinden bij het kampvuur.

Bij onze laatste safari zijn de weersomstandigheden gelukkig veranderd. De mist is verdwenen, een heldere, knisperend koude ochtend. Bij het binnenrijden van het park zien we de rijp op het gras staan. Iedereen heeft een goed gevoel;  'Vandaag gaat het gebeuren' zie ik op de gezichten om mij heen geschreven. Bergop gaat het, ik geniet met volle teugen, in mijn hoofd klinkt de band Journey: 'See a new day, Start a new way, Get it straight, It all comes together.'
Bij de zoveelste slinger in de weg draaien onze gids en ik onze hoofden van de buitenbocht waar het dal ligt, naar de binnenbocht.

Bijna gelijk sissen we: 'TIGER'.

Tussen de struiken op 50 meter van de weg ligt een volwassen mannetjestijger ons aan te kijken.

Tijger
 
Iedereen veert op.
Camera's klikken.
Voor je het weet is het voorbij, of er komen zoveel jeeps dat je door moet rijden.
Maar niet vandaag.
​Eén andere jeep komt aanrijden en dit fantastische beest blijft rustig liggen, minutenlang.


'Sta 'ns op.' hoor ik naast me fluisteren. Even later vervult het beest de wens van kattenvrouwtje. Langzaam strekt hij zich uit, loopt een paar meter. Nog een keer strekken, paar meter lopen. Even de nagels scherpen aan een boom en met een brul verdwijnt het dier achter de struiken.
Bengaalse tijger
 
Onze chauffeur geeft rustig gas en om de bocht steekt dit prachtige dier vlak voor ons de weg over. Na een laatste blik verdwijnt de tijger tussen de bomen. Precies op dat moment kondigt een hoop herrie de komst van onze Engelse 'vriendinnen' aan.

'Der liebe Gott hat Uns Gehört.........'.
En Heinrich ?
Heinrich zegt wat ik denk:

'Und die Verdammte Engländerinnen haben es nicht gesehen, HaHaHa !!'

Kaziranga National Park.

Onze vriend Pralay noemt het K A Z I R A N G A.
Of Paradise. Of thuis. Want het is zijn tweede huis. En niet alleen voor hem, ook voor ons.

Kaziranga is een paradijs, een wild paradijs met de helft van de wereldpopulatie indische neushoorns. Maar niet alleen dat, het park wemelt van het wildlife: olifanten, tijgers, herten, otters, wilde buffels en ruim 400 soorten vogels.

Ontdek Kaziranga op onze site, wie weet wordt bet ook jouw tweede huis.

Kaziranga N.P.

Columbus reisreporter.

Onze reisverhalen en foto's zijn ook te vinden in de Reisreporter  community op de site van Columbus Magazine.

Reisreporter

Hier vind je ook foto's die niet wildlife gerelateerd zijn. Misschien leuk om ook eens te bekijken ?

Indische Neushoorn

We zijn nog geen minuut in Manas N.P. als de camera's al in de aanslag worden gelegd. In de verte staat een wilde pauw een show te geven op het pad. Langzaam rijdend willen we het dier benaderen zonder hem op te schrikken.

Opschrikken doen we zelf wel. Volkomen onverwacht duikt een Indische Neushoorn op uit het struikgewas om aan de andere kant weer te verdwijnen. 

neushoorn

Manas N.P. op de grens met Bhutan heeft een kleine populatie van deze pantserneushoorns, een stuk of dertig. De dieren zijn hier geherintroduceerd nadat het reservaat volledig was leeggestroopt door allerlei terroristenbendes die hier hun schuilplaats hadden gevonden.

Pauwen daarentegen zijn er in overvloed. Manas is de meest oostelijke habitat van deze opvallende vogels die je in bijna elk natuurgebied in India tegenkomt.

Manas ligt op 3 uur rijden van Guwahati. Het door een lokale organisatie gerunde Florican Cottages is een mooie accommodatie aan de rand van het nationale park.

Blauwkeelbaardvogel in Pobitora Wildlife Sanctuary

Nakshatra - Overnachten op de Lohit.

De ondergaande zon kleurt het water van de Lohit oranje. Bootjes haasten zich terug naar hun thuishavens. Beladen met de vangst van de dag of grote stukken hout gesprokkeld op de immense zandbanken waar de rivier doorheen slingert. In en rondom Dibru-Saikhowa N.P.  vormen kreken en rivieren de transportroutes.

​Om dit gebied echt te beleven is er dan ook eigenlijk maar één manier om dit optimaal mee te maken: verblijven op een boot. Nakshatra Houseboat wordt gerund door natuurbeschermer en fotograaf Sanjay Das. Zes eenvoudige hutten bieden onderdak aan de gasten. De op- en afstapplaats is Gujian Ghat, een eenvoudige aanmeerplaats op een kilometer of 10 van Tinsukia. Doorgaans komt de boot alleen hiervoor naar deze kant van de rivier, 's nacht ligt Nakshatra aan de 'wilde' kant van de rivier.

Nakshatra
Nakshatra houseboat.


​Nagenietend van de zonsondergang wordt ondertussen het kampvuur op de zandbank aangestoken. Gehypnotiseerd kijkend in de vlammen vliegt de avond voorbij, luisterend naar de stilte. Dezelfde vlammen die de op houten spiesen geregen snacks gaar maken in de gloed van het vuur.

​Nakshatra biedt basic accommodatie: een bed, een toilet en een eenvoudige douche. Warm water wordt op verzoek per emmer geleverd. De maaltijden zijn de gewone dagelijkse kost zoals de lokale bevolking die ook eet, gemaakt van producten die op dat moment beschikbaar zijn. Wat heb je nog meer nodig ? Ja, een lekkere kop koffie als je 's ochtends bij zonsopgang zit te genieten van het leven wat weer traag op gang komt op die altijd stromende rivier.

​Tip van ons: neem zelf een pot oploskoffie mee want Indiërs en koffie.....

Op safari in India met Our Wild India

Bij safari denken veel mensen direct aan Afrika. Terecht natuurlijk want de natuur daar is wereldberoemd en overweldigend. Minder voor de hand liggend is India als bestemming voor een safarireis. Ten onrechte want dit land kent een rijke verscheidenheid aan landschappen en wildlife. Er komen tijgers en luipaarden voor, maar ook een kleine populatie Aziatische leeuwen. Grote groepen olifanten zwerven rond in de nationale parken in het noordoosten van dit enorme land waar je ook de bedreigde Indische neushoorn kunt bewonderen.

Our Wild India is dè reisspecialist voor reizen naar het wilde India.

 

India is chaotisch en het is een enorm land. Natuurgebieden liggen ver uit elkaar, je hebt te maken met de seizoenen en vergunningen die het niet altijd makkelijk maken om een reservaat te bezoeken.

Our Wild India kent de weg, wij komen al jaren in dit bijzondere land. Dankzij ons uitgebreide netwerk kunnen wij alle rompslomp wegnemen die komt kijken bij een safarireis in India.

Our Wild India kenmerkt zich door onze persoonlijke aandacht. Richting onze gasten betekent dit dat wij hebben gekozen voor een beperkt aanbod aan reizen met kleine (max. 6 personen) groepen die wij zelf begeleiden. Daarnaast is er altijd minimaal 1 gespecialiseerde Indiase natuurgids aanwezig.

Persoonlijk zijn ook onze lokale contacten. Onze accommodaties worden gerund door gedreven ondernemers die kleinschalig toerisme zien als de manier om de natuur in het gebied waar zij vandaan komen te beschermen. Our Wild India heeft met hen een duurzame relatie en dankzij onze jarenlange samenwerking zijn zij gedreven om onze gasten een ervaring te geven die ze niet snel zullen vergeten.
Klik hier voor meer informatie over Safari in India.

De beste plaatsen om olifanten te zien.

Indische Olifant

In onze nieuwste blog op de Our Wild India website geven we antwoord op de vraag:

"Wat is de beste plek om olifanten te spotten in India ?"

Bekende reservaten als Kaziranga National Park en Periyar Lake komen aan bod maar ook onbekende gebieden als Orang N.P. en Buxa Tiger Reserve passeren de revue.

Indische Olifant

Foto van de dag: Indische Neushoorn

Indische Neushoorn

De Indische Neushoorn (Rhinoceros unicornis), ook wel Pantserneushoorn genoemd, komt voor in Nepal en het noordoosten van India. In tegenstelling tot de in Afrika voorkomende soorten heeft dit dier maar 1 hoorn. Voor stropers die de markten in zuidoost Azië en China bedienen maakt dat niks uit; ook in India maken ze nietsontziend jacht op deze dieren.

Gelukkig vinden ze een relatief veilig heenkomen in nationale parken waar ze beschermd worden. De beste plekken om de Indische Neushoorn te zien zijn Kaziranga National Park en het kleine Pobitora Wildlife Sanctuary, beide reservaten liggen in de Indiase deelstaat Assam.

Ook neushoorns zien tijdens een natuurreis in India ? Hier vind je meer informatie:

Omhoog