mop

Communities

ZeelandNet

mop

WELKOM DIERENVRIENDEN

378.668 bezoekers 24 leden Log in

Vuurwerk...


Vuurwerk

Veel honden zijn erg nerveus of raken totaal in paniek door vuurwerk. Een belangrijke mogelijkheid om die angst te verminderen is training. Als een hond gewend is dat het plotselinge geluid samen gaat met iets leuks wordt de angst minder. Dus tijdens onweer of tijdens het geluid van vuurwerk (zonodig op een bandje) met de hond gaan spelen en belonen voor een normaal gedrag.
Kalmerend toespreken, beklagen en extra aandacht tijdens het angstgedrag van de hond versterkt de angst. In feite bevestig je dan als 'baas' dat de hond een reden heeft om bang te zijn en zal de hond het angstgedrag herhalen of steeds banger worden.
Bij uitzondering is de paniek van een hond zodanig dat het al eerder in december nodig is een kalmerend middel te geven. Bij een goede kalmerende invloed van tabletjes kan een hond te suf worden en minder stevig op z'n benen staan. Dat is een belangrijk nadeel van het langduriger geven van een kalmerend middel.

Als je weet dat je hond erg bang is voor het vuurwerk dan is er geen enkel bezwaar tegen om op de oudejaarsavond een kalmeringsmiddel te geven.
De tabletten moeten om een uur of tien ingegeven worden. De werking begint na ongeveer 20 minuten en houdt ca 12 uur aan. De reactie van dieren varieert, de een zal op een tablet helemaal suf zijn, terwijl een andere hond zich er mogelijk weinig van aantrekt. Grotere honden hebben in verhouding meestal minder nodig dan kleinere.
Je kunt altijd een lagere dosis wat eerder op de avond geven en zonodig later nog wat erbij geven als het effect onvoldoende is.

Geef je hond nooit tabletten die voor een ander dier zijn voorgeschreven. 
Als de hond eerder een kalmeringsmiddel gehad heeft, ken je mogelijk de reactie op een bepaalde dosering en weet je precies hoeveel je hond nodig heeft.
De hond gaat van het kalmeringsmiddel niet helemaal slapen. Hij/zij wordt alleen rustiger, vanuit het midden komen de vliezen een stukje voor de ogen en een hond kan wankel op de achterbenen worden. Deze bijwerkingen zijn de volgende dag over het algemeen weer volledig verdwenen.

Daarnaast lijken de ervaringen met bepaalde homeopatische/plantaardige middelen gunstig te zijn. Voor een optimaal effect is het aan te raden hiermee al half december te beginnen.
Ook voor dieren die de hele decembermaand door het vuurwerk erg onrustig zijn kun je proberen of druppels de gewenste rust kunnen geven.

Omhoog