Vakantie in Suriname

Communities

ZeelandNet

Vakantie in Suriname

Welkom op de community Vakantie in Suriname!

145.531 bezoekers 2 leden Log in

= De Waterkant


De Waterkant

 

                             

De Waterkant is een van de belangrijkste straten van Paramaribo, de hoofdstad van Suriname.
De straat loopt van het Onafhankelijkheidsplein (het voormalige Gouvernementsplein, later Oranjeplein, en weer later het Onafhankelijkheidsplein) evenwijdig aan het water op de linkeroever van de Surinamerivier tot voorbij de Centrale Markt en eindigt op het kruispunt waar twee andere belangrijke verkeersaders van de stad beginnen: de Saramaccastraat in het verlengde van de Waterkant verder zuidelijk, en de Dr Sophie Redmondstraat (vroeger: Knuffelsgracht) in westelijke richting.
Zowel in de koloniale als in de moderne tijd heeft de Waterkant een belangrijke rol gespeeld in het leven van Paramaribo.

 
De Waterkant, omstreeks 1900
 


Er liggen belangrijke gebouwen aan de straat als het Hoekhuis (op de hoek met het Onafhankelijkheidsplein), grote koloniale woningen, de Centrale Bank van Suriname, de Waag en de Lutherse Kerk.
Ter hoogte van de Centrale Markt is de rivier niet meer te zien, omdat de markthallen pal aan de rivier liggen.
Het gedeelte tussen het Onafhankelijkheidsplein en de Keizerstraat is nogal altijd een van de best bewaard gebleven eenheden
van koloniale architectuur in de stad.


Kantoor van de Centrale Bank van Suriname aan de Waterkant

De overzijde van de straat is met kleine kiosken, eetkraampjes, en banken onder de amandelbomen een populaire bestemming voor flaneerders en zondagstoeristen. Vooral in het weekend komen er de toeristen en de Surinamers samen om gezellig aan het water te zitten en te relaxen met een hapje en een drankje. Tevens treden hier regelmatig artiesten op en vinden er verschillende activiteiten plaats.
Aan de Waterkant liggen drie belangrijke steigers: de Marinetrap aan het Onafhankelijkheidsplein (voor officiële gouvernementsboten
en vroeger ook aanlegplaats van de schepen met immigranten), de SMS-steiger ter hoogte van de Waag (hier vertrekken pakboten
naar de districten) en de veersteiger (waar de veerboot naar Meerzorg vertrekt).


Oude foto van De Waterkant met aanlegsteiger

De branden van 1821 en 1832
De huizen aan de Waterkant stammen van na 1832, nadat ze eerst in 1821 en 1832 door brand verwoest waren.
De brand van 1821 zou zijn ontstaan door onhandig optreden van de kokkin in de keuken van het huis op nummer 2: het Corner House.
Op deze plek stond ook de voormalige woning van Susanna du Plessis, de wrede plantagehoudster. Zij woonde hier van 1770 tot 1783.
De brand van 1832 zou zijn aangestoken door drie ex-slaven Present, Kodjo en Mentor. Ze wilden op 3 september 1832 een inbraak bij het stelen van vis en vlees camoufleren door een brandje te stichten. Door de straffe wind sloeg de brand echter snel over naar andere panden en die dag en de daaropvolgende werd een groot deel van de houten stad in de as gelegd. Present werd samen met Kodjo en Mentor door de politie opgespoord en veroordeeld tot de dood op de brandstapel.
De executie werd op 26 januari 1833 voltrokken aan het plein, dat aan het einde van de 20ste eeuw de naam Kodjo Mentor en Present pren genoemd zou worden.


Gedenkplaat Verzetsstrijders

Werelderfgoed
De stad Paramaribo met de historische binnenstad - waarin een deel van de historische gebouwen zich bevindt, is door de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst op 27 juni 2002.
De aanwijzing van historisch Paramaribo tot werelderfgoed betekent dat het niet langer alleen Surinaams erfgoed is, maar deel is van de wereldgemeenschap. Het behoud ervan is hiermede een zaak geworden van de internationale gemeenschap die bij deze een ondersteunende rol vervult. De Waterkant wordt dan ook met zorg gekoesterd.

                                 
                               De Waterkant in 1955                                                                                        Waterkant (zelfde lokatie) in 2005

 

(Bronnen: Diverse Internet Sites, waaronder Wikipedia 2006)


 

Omhoog