Stop 200 zweepslagen voor meisje van Qatif

Communities

ZeelandNet

Stop 200 zweepslagen voor meisje van Qatif

Stop 200 zweepslagen voor 19-jarige, het meisje van Qatif

20.068 bezoekers 4 leden Log in

Welkom op deze community

De wereld is geschokt door het bericht van 16 november jl. over het 19-jarige ?meisje van Al-Qatif?, Saoedi Arabië. Zij is nadat zij 14 keer door 7 mannen is verkracht, onlangs in tweede instantie veroordeeld tot 200 zweepslagen en zes maanden gevangenisstraf.

Vlak voor de verkrachting was het meisje in gezelschap van een jongeman die niet tot haar directe familie behoorde, hetgeen strijdig is met de strenge Shariah wetgeving. Beiden werden overvallen door de groep mannen waarbij het meisje is verkracht. In eerste instantie werd het meisje vanwege haar ?overtreding? veroordeeld tot 90 zweepslagen maar na wereldkundig maken van dit vonnis door haar advocaat is een zwaardere straf opgelegd. Dit is onbegrijpelijk omdat Saoedi Arabië de Conventie Tegen Marteling (CAT) heeft onderschreven.

Vanwege deze onmenselijke straf, die nog moet worden uitgevoerd, zijn wij een nationale handtekeningenactie gestart. Particulieren, bedrijven, overheidsinstanties en alle scholen van het voortgezet onderwijs, beroepsopleidingen en universitair onderwijs worden aangeschreven. De handtekeningen moeten worden opgestuurd naar Amnesty International, die ook zelf een bliksemactie is gestart alsmede een SMS-campagne. Alle steunbetuigingen en handtekeningen zullen door Amnesty International als petitie aan de Saoedische autoriteiten worden overhandigd in de hoop dat de rechters hun uitspraak zullen herzien.

Ook de Orde van Advocaten en Advocaten voor Advocaten zetten zich voor deze actie in, mede omdat de advocaat van het meisje na deze uitspraak uit zijn functie is gezet.

Wij verzoeken iedereen mee te doen met deze handtekeningenactie. Een handtekeningenlijst kan worden gedownload via BESTANDEN DELEN en u wordt verzocht de ingevulde lijst te versturen naar:

Amnesty International

Postbus 1968,

1000 BZ Amsterdam

Ook kunt u een brief en een e-mail sturen naar de ambassade van Saoedi Arabië te Den Haag, kijk voor meer informatie bij voorbeeldbrief op deze pagina.

 

Nieuws

De vlag en leuze van Saoudi Arabië

(vertaling:)

Welvaart kan alleen worden bereikt via gerechtigheid.

Dit is wel in tegenspraak met het vonnis!

De vele acties hebben succes gehad!

AMNESTY INTERNATIONAL

Klik op het logo om gelijk naar de Amnesty International site te gaan

Bliksem Actie

Klik op het logo om het officiële document van de Bliksem Actie van Amnesty International te downloaden

Handtekeningenlijst

Download hier een handtekeningenlijst!

De bliksemactie betreft een Kerstoffensief. Reacties zijn zinvol tot eind van het jaar. Daarna niet meer.

Uit de PZC van maandag, 19 november 2007

Verkracht meisje krijgt cel en zweepslagen

door onze correspondent Harald Doornbos

Maandag 19 november 2007 - DUBAI - Zelfs in het aartsconservatieve Saudie-Arabië zijn protesten gerezen tegen de straf die een 19-jarig meisje heeft gekregen nadat ze door een groep mannen in totaal veertien keer is verkracht. In eerste instantie was het meisje, afkomstig uit de sji'itische minderheid in het strikt soennitische Saudie-Arabië, veroordeeld tot een half jaar cel en honderd zweepslagen. Dit, zo oordeelde de rechter, omdat ze op het moment dat ze werd verkracht bij een man in de auto had gezeten die geen familielid van haar was.

Volgens de sharia, de Koranwet die geldt in het land, is zoiets strafbaar. De man en een groep van zes vrienden verkrachtten het meisje meerdere malen, anderhalf jaar geleden in de Saudische stad Qatif, in het oosten van het land. Eind vorige week verhoogde de rechtbank de straf voor het meisje van honderd tot tweehonderd zweepslagen, omdat haar advocaat de zaak 'in de publiciteit had gebracht'.

Mijn cliënt is een slachtoffer van een verschrikkelijke misdaad, aldus Abdel Rahmanal al-Lahem, de advocaat van het meisje. Haar straf druist in tegen alle islamitische wetten; ze zou behandeld moeten worden als het slachtoffer, niet als dader.

Omdat hij de zaak in de publiciteit heeft gebracht, is de licentie van de advocaat inmiddels ingetrokken. Een Saudische krant, Arab News, publiceerde kritische verhalen over de zaak. Het meisje wil in hoger beroep gaan. De zeven mannen zijn veroordeeld tot celstraffen uiteenlopend van tien maanden tot vijf jaar. Geen van hen kreeg zweepslagen opgelegd.

Foto Al Qatif, Saoudi Arabië

Bekijk meer foto's in het FOTOALBUM

Voorbeeldbrief

Met deze actie vragen wij u handtekeningen te verzamelen via speciale lijsten en deze op te sturen naar Amnesty International. Indien u niet in de gelegenheid bent om zo'n lijst in te laten vullen, maar TOCH iets wil doen, verzoeken wij u de VOORBEELDBRIEF die u bij Bestanden delen kunt vinden, in te vullen, uit te printen en op te sturen naar de ambassadeur van Saoudi Arabië in Den Haag. Er moet een postzegel op van 44 cent.

U kunt de brief ook invullen en per e-mail opsturen, zodat de brief nog eerder aankomt, maar dat heeft blijkbaar veel minder effect, omdat dergelijke brieven vaak als spam weggeklikt kunnen worden. Hierbij toch het e-mailadres:  saudiembassy@casema.nl

Het beste kunt u dan ook de brief versturen per post EN per e-mail.