mop

Communities

ZeelandNet

mop

WELKOM DIERENVRIENDEN

379.042 bezoekers 24 leden Log in

Je vind een jong dier...en dan?


Je vindt een jong dier? en dan?

intro1.gif

             www.natuurhulpcentrum.be

De lengte brengt nieuw, jong leven. Niet alleen bij onze huisdieren, maar ook in de natuur. Elk jaar opnieuw vinden mensen jonge dieren die ogenschijnlijk in nood zijn. Wat je het beste kunt doen als je een jong dier vindt, heeft dier en vriend voor je uitgezocht. Over welke jonge dieren het ook gaat, er geldt steeds een gouden regel: probeer ze nooit zelf groot te brengen! Dit draait meestal op een grote teleurstelling uit, zowel voor jou als voor het dier. Geen enkel dier overleeft op koemelk, alleen kalveren en mensen.

Moede(r)loze vogeltjes

mereltje.JPG

Wanneer je een jonge vogel hulpeloos aantreft in het bos of in je tuin, betekent dit nog niet altijd dat hij ook werkelijk zo hulpeloos is. Zo vliegen de jongen van broedvogels in open nesten (onder meer merels, lijsters, Turkse tortels en houtduiven) meestal te vroeg uit. Zij leren stapsgewijs vliegen, van tak tot tak.

De ouders zijn dan altijd in de buurt en houden een oogje in het zeil.

Zo?n jong kun je dan ook het beste met rust laten. Als het dier zich echter in een benarde situatie bevindt (op straat bijvoorbeeld) of nog te jong is om voor zijn eigen veiligheid en voedselvoorziening te zorgen (verenkleed onvolledig, geen staart, nog in donskleed), probeer dan het nest te vinden waar het uit gevallen is en plaats het jonge diertje erin terug.

Wanneer moet je een jonge vogel naar een opvangcentrum brengen?

Wel:

1 Als het jong gewond is

2 Als het helemaal doorweekt is (van de regen)

3 Als het nest zodanig beschadigd is dat het niet meer gemaakt kan worden

4 Als je vermoedt dat beide ouders verongelukt zijn, of dat het jong al enkele dagen geen eten meer heeft gehad (lege krop)

 

Niet:

- Als het nest gevallen is maar toch nog intact is.Plaats het nest dan terug in de oorspronkelijke boom of in een naburige struik, heg of haag en leg het jong erin terug. Hou de komende dagen een oogje in het zeil of de ouders zich over het jong ontfermen. Als het jong uit het nest is gevallen en te klein is om voor zichzelf te zorgen, maar niet gewond is.

- Plaats het dan terug in het nest, dicht bij de anderen met de kop naar de buitenkant van het nest.

- Eieren kun je niet meer redden. Vind je een ei op de grond, dan is de kans groot dat het broeden om wat voor reden dan ook vroegtijdig en onherroepelijk is afgebroken.

Eekhoorntjes

ienemieniehome.JPG

Bij hevige storm of bij het omhakken van bomen gebeurt het wel eens dat een nest jonge eekhoorns beschadigd of vernield wordt. Tref je zo n nest op de grond aan, neem dan meteen contact op met stichting Eekhoornopvang (zie kader). Deze stichting zorgt ervoor dat een van de vrijwilligers het eekhoorntje bij je op komt halen. In de tussentijd is het erg belangrijk dat je het jong warm houdt. Zet het in een emmer met deksel, waarin je luchtgaten maakt, en geef het een handdoek. Voelt het koud aan of is het wat fris in de omgeving, leg er dan een met een handdoek omwikkelde warme kruik bij. Geef jonge eekhoorns niets te eten! Ze hebben behoefte aan een speciaal soort voeding en alles wat daarvan afwijkt heeft fatale gevolgen voor het dier.

Wilde konijnen en hazen

haasje.JPG

Het kan gebeuren dat je een nest wilde konijntjes vindt, omdat het nogal eens door honden wordt uitgegraven. Wanneer de diertjes niet groter zijn dan een volwassen vuist, neem je contact op met een opvang. Belangrijk is dat je ze warm houdt en vooral niet voedert. Met name jonge hazen worden nogal eens meegenomen uit onwetendheid. Hazen maken geen nest: hun jongen zou je bijvoorbeeld kunnen tegenkomen onder een dichte struik. Ten onrechte wordt dan nog wel eens aangenomen dat de moeder het diertje in de steek heeft gelaten. Neem alleen een haasje mee naar huis als: 1 het dier gewond is 2 het dier op een onveilige plek is gevonden (bouwterrein, honden-uitlaatplek, voetbalveld) 3als je zeker weet dat de moeder dood is 4 als het haasje door je kat of hond wordt binnengebracht. Hazen- en konijnenmoeders verstoten hun jong onherroepelijk als het is aangeraakt door een mens. Raak een jong konijntje of haasje dan ook nooit aan. Is dat al gebeurd, dan is er geen andere oplossing meer dan een opvang te bellen. Probeer het jong niet zelf groot te brengen: dat gaat altijd mis.

Reeën

bambi.JPG

Bij jonge reeën is voorzichtigheid geboden. Als je tijdens het wandelen een jong reetje in het gras ziet liggen, is de moeder altijd in de buurt. De moeder is dan op zoek naar voedsel terwijl haar kind even ligt uit te rusten, het is immers nog te jong om zijn moeder al te kunnen volgen. Als je het jonge reetje hebt aangeraakt, wordt het verstoten door zijn moeder en zal het uiteindelijk een wrede hongerdood sterven. Alleen wanneer een ree gewond is of zich in een levensgevaarlijke situatie bevindt, neem je zo snel mogelijk contact op met een opvang. Hou altijd afstand van een gewond ree en vermijd ook lawaai en licht. Reeën zijn zeer stressgevoelig en kunnen sterven van schrik. Ook wanneer je een jong ree schreeuwend ziet rondlopen, is er iets aan de hand. Het heeft dan honger en roept zijn moeder, die mogelijk is aangereden of om een andere reden is verdwenen. Probeer het zelf niet te vangen maar neem onmiddellijk contact op met een opvang.

Egels

jongedieren2.JPG

Wordt het nest verstoord (bij het opruimen van een schuur bijvoorbeeld), probeer het dan meteen weer toe te dekken. Hou echter een oogje in het zeil, want egelmoeders kunnen door verstoring van het nest gestrest raken en hun jongen in de steek laten of zelfs doden. Als je een jong egeltje per ongeluk hebt aangeraakt, is de kans groot dat de moeder het jong verstoot. In dat geval, en ook wanneer je een egel vindt die nog geen vuist groot is, bel je zo snel mogelijk met een plaatselijke egelopvang. Hier geldt ook weer: warm houden en beslist niets te eten of te drinken geven!

Vossen

vos3.JPG

Raak nooit een vos uit het bos zomaar aan. Vossen kunnen namelijk besmet zijn met de vossenlintworm en die is ook besmettelijk voor mensen. Als je toch in aanraking bent gekomen met een vos, was dan zo snel mogelijk je handen en kleren. Jonge vossen komen normaal gesproken niet uit hun hol. Wanneer je toch een ziek of gewond exemplaar tegenkomt, neem je zo snel mogelijk contact op met een opvangcentrum. Denk eraan dat een vos een zeer schuw dier is en makkelijk kan bijten. Blijf dus zelf uit de buurt.

 

www.eekhoornopvang.nl

Vogels

Voor vogels zijn er veel opvangcentra door het hele land.

Heb je een vogel gevonden, neem dan contact op met een dierenasiel in de buurt of de plaatselijke afdeling van de dierenbescherming. Zij weten de adressen en telefoonnummers van geschikte opvangcentra bij jou in de buurt. Overigens vangen vogelopvangcentra ook vaak andere dieren op.

Egels

Voor egels zijn er opvangcentra door het hele land. 


Reeën

Stichting Reeënopvang Nederland Nuland, tel: (073)5325127

Heb je de beschikking over internet? Op deze pagina vind je nog veel meer adressen van opvangcentra in Nederland:

 Als je niet weet wat voor dier je gevonden hebt of als je een opvangcentrum zoekt dat hier niet bij staat, bel dan de plaatselijke afdeling van de Dierenasiel in de buurt voor adressen.
 

Omhoog