Welkom op de site van de hulphonden!

Communities

ZeelandNet

Welkom op de site van de hulphonden!

Welkom op de community Het nut van hulphonden!

230.987 bezoekers 73 leden Log in

Yce gaat met pensioen!


Hallo allemaal,

Donderdagochtend om 11.30 uur is mijn nieuwe hulphond Uxy hier bij ons thuis gekomen  ( Yce mag over een paar maanden met pensioen, hij mag hier dan heerlijk van zijn oude dag genieten)) ,

 

 Piet die ons gaat trainen bracht haar hier , we hebben eerst koffie gedronken, de wetenswaardigheden van Uxy besproken en bekeken met welke commando's we als 1e aan de slag zouden gaan , Uxy was ondertussen ons huis en de tuin aan het verkennen , om 12 uur zijn we voorzichtig begonnen met het commando Feet ( met voorpoten op beensteun staan) , een voor mij heel belangrijk commando want door mijn beperkte arm/handfunctie ben ik niet in staat mijn hand/arm naar Uxy uit te steken dus moet ze via mijn voetensteunen zo dicht mogelijk bij mij komen om dingen aan te geven en om te kroelen ( ook niet onbelangrijk) , Uxy vond die voetensteunen van mijn rolstoel doodeng dus hebben we Yce ingeschakeld, hij ging op de ene voetensteun staan en toen Uxy er naast, Uxy vindt Yce geweldig dus ze was snel te lijmen om naast Yce op de voetsteun te staan en dan nog een snoepje dan vond ze het prima.


Na het Feet oefenen zijn we naar buiten gegaan en Piet was heel erg verbaasd dat Uxy meteen zo goed luisterde, ze liep meteen mooi naast de rolstoel en was goed af te leiden van de vele vogels, konijnen en katten die wij hier hebben, ook het passeren van andere honden ging goed dus ik mag niet klagen.
Na een half uurtje waren we weer thuis, even wat gegeten en nog de dingen evalueren van deze dag en toen kwam de vraag, gaat Uxy met Piet mee of blijft ze slapen, nou het ging zo goed, ze was heel ontspannen, we durfden het allemaal wel aan om haar hier te laten.
De verdere dag vooral laten wennen aan mij,Yce, Dik, de kleinkids die erde vele ADLers , het huis enz.

De eerste nacht met Uxy is heel goed verlopen, Yce en Uxy lagen kop aan kop naast mijn bed en toen Yce mij s'nachts hielp met naar het toilet gaan ging Uxy gezellig mee om te kijken hoe dat ging , daarna sliepen ze allebei weer rustig verder.
S'morgens Uxy lekker uitgelaten, ook nu was ze weer heel alert naast de rolstoel en kon ik haar goed afleiden van alle vogels, konijnen enz., Uxy heeft een behoorlijk jachtinstinct volgens de trainer maar als ik haar goed onder apèl heb dan merk ik daar weinig van, het is wel makkelijk dat je als ervaren hulphond gebruiker veel weet want dat komt nu goed van pas.
Om 11 uur kwam Piet weer om samen met ons te trainen, eerst weer uitgebreid praten over hoe het gegaan is, weer feet oefenen, en de jas uittrekken en nog even naar buiten.
Piet was verbaasd dat Uxy het feet al zo goed deed en ook buiten ging het weer prima, de jas uittrekken ging minder want Uxy is heel hand gericht en voor ik het weet raakte haar tanden mijn hand en stomp en dat is niet leuk voor mij als dystrofie/pijnpatiënt, dus moest ik dit even laten rusten tot na het weekend. Om 2 uur ging Piet weer weg, we hadden s'morgens al afgesproken dat het zo goed ging dat Uxy ook het weekend hier zou blijven, anders zou ze nog een paar nachtjes naar het gastgezin terug moeten maar ik hield haar liever hier.
S'middags kwam mijn dochter om samen met mij de wekelijkse boodschappen te doen en toen mocht Uxy ook mee, Yce bleef bij Dik want hij heeft woensdag hartklachten gekregen, Yce had heel erg veel moeite met ademen en z'n hartslag was heel hoog, hij had veel vocht rond hart en longen dus kreeg hij plastabletten en dat betekende heel veel plassen ( ieder half uur naar buiten ) en dat is niet handig met winkelen en die arme jongen was ook doodmoe door de hartklachten ( gelukkig gaat het nu veel beter met Yce), in de winkel ging het super met Uxy, ze gedroeg zich voorbeeldig, hoefde nog niet te werken want we bouwen in de komende 5 weken alles langzaam op.

Zaterdag heel regelmatig de dingen getraind en het feet en het aanlijnen gaan nu heel goed, s'' middag gezellig met mijn kleindochter en Uxy gewinkeld en s'avonds uit eten met z'n allen, heel gezellig Yce en Uxy lagen ieder aan een kant van mijn rolstoel en ook dat ging goed.

Zondag zijn we met onze zoon, 3 kleinkids en beide doggy's naar Avifauna geweest, best gewaagd voor een hond die heel graag achter vogels aan gaat, nou niets aan het handje hoor, Uxy heeft zelfs neus aan neus gestaan met een pinguïn en ze kwispelde wel met haar staart maar niks geen springen of zo, we hebben zelfs tussen de losvliegende ooievaars,pelikanen, kraanvogels enz. gelopen maar niets geen opwinding.
Ook deze avond met een grote groep lekker pannenkoeken wezen eten, weer keurig netjes naast de stoel echt toppy.

Vandaag kwam Piet weer voor een training hij was zeer verrast door de vorderingen van Uxy, hij gaat ook zeer snel, ze leert heel snel en goed en het is nu al zo dat zodra ik beweeg dat ze achter me aankomt, ze wil echt bij mij zijn.
Vandaag het tukken van de jas opgepakt, Dik mijn man is even slachtoffer, we moeten het raken van de hand gaan voorkomen en als het bij hem een keertje mis gaat is dat niet zo erg, we hebben vandaag ieder uur 3-4 keer geoefend en het gaat echt een stuk beter.


Ook het commando "heel"( links) geoefend, Uxy heeft het wel geleerd maar met teveel handbeweging en dat kan ik niet, dus nu oefenen we weer samen met Dik zodat ze het alleen op de stem gaat doen.
Ook hierbij zet ik Yce in want Uxy is dol op Yce dus ze hobbelt ook Yce wel achterna als ik het commando "heel geef.
Het was weer een leerzaam dagje en het is heerlijk om te zien dat Uxy alles zo snel oppakt, je kunt goed zien dat de basis goed is nu alleen nog in de situatie hier uitvoeren en dat komt best goed.

Piet komt nu vrijdag weer en dan gaan we Uxy buiten "release" ( los lopen ) geven, ook dan mag Yce weer hulpje zijn want we gaan er van uit dat Yce het goede voorbeeld geeft, Yce komt altijd als ik hem roep dus dat moet een goed voorbeeld zijn voor Uxy.

Het is heel leuk  maar heel erg vermoeiend om weer met een hondje te trainen, en zeker met zo'n leergierig wijfie als Uxy.

Yce vind het allemaal wel best, als hij maar op tijd zijn knuffels en zijn brokjes krijgt , hij vindt het ook wel prima om Uxy het een en ander te leren, dan kan hij nog even macho doen .

groetjes van,

Ina, Yce en Uxy

Omhoog