Webfotoclub 't Do˘rkiekje

Communities

ZeelandNet

Webfotoclub 't Do˘rkiekje

Welkom op de Webfotoclub 't Do˘rkiekje

74.499 bezoekers 51 leden Log in

VaktermenKennen jullie nog vaktermen laat het even weten

A

ADC

Analoog-naar-Digitaal omzetter– (Het tegengestelde is DAC) als er licht valt op een beeldsensor, dan wordt het omgezet naar een elektrische lading. Dit analoge signaal wordt gedigitaliseerd door de ADC, zodat het gelezen kan worden door een computer. AE Automatische belichting (auto exposure) - belichtingssysteem dat automatisch de correcte combinatie van diafragma en sluitertijd instelt, bij de heersende lichtomstandigheden. AF Automatisch scherpstellen (auto focus) - een systeem dat cameralenzen automatisch laat scherpstellen. We kennen acieve en passieve auto focus. Av Diafragma voorkeur (aperture priority) - de belichting wordt berekend aan de hand van het gekozen diafragma. De bijbehorende sluitertijd wordt automatisch ingesteld. Met de diafragma voorkeur (Av) regelt u de scherptediepte (Depth Of Field) - grote diafragma's (kleine waarde) zorgen voor een kleine DOF en kleine diafragma's (grote waarde) geven een grote DOF.

B

C

CCD

Charge Coupled Device (Beeldsensor) een lichtgevoelige chip, gebruikt om beeld vast te leggen. CF CompactFlash geheugenkaart. Wordt gebruikt om in digitale cameras foto's op te slaan.. CMOS Complementary Metal-Oxide Semiconductor een lichtgevoelige chip die beelden kan vast leggen. Nog niet zo populair als CCD chips, maar de kwaliteit verbetert snel. Voordelen zijn lagere productie kosten en stroomverbruik. Compactcamera's De naam zegt het al, dit is een compacte camera. Klein, licht en handig in gebruik. De camera werkt bijna helemaal automatisch. Je kan er heel goed vakantiefoto's mee maken of je familie ermee op de foto zetten. Je hoeft niets te weten van de techniek van fotograferen. CW Lichtmeting vindt plaats in het midden van het beeld

D

DOF

(Depth Of Field / Scherptediepte) Scherptediepte geeft de afstand van visuele scherpte aan. Een groot diafragma geeft kleine scherptediepte, een klein diafragma geeft grote scherptediepte.

 

E

F

G

H

I

ISO -

International Standards Organisation De snelheid of licht gevoeligheid van een CCD (of film) wordt uitgedrukt in ISO waardes (100, 200, 400, etc.) Een hoger getal staat voor hogere licht gevoeligheid.

J

K

L

LCD -

Liquid Crystal Display Men onderscheidt 2 LCD types: (1) een hoge resolutie kleurenschermpje waarmee u uw opames kunt terugkijken. (2) een monochroom informatie schermpje zoals bijvoorbeeld op kleine elektronische apparaten of horloges.

M

MP -

Megapixel Één miljoen beeldpunten of pixels. Een digitale camera met een resolutie van 1280x960 pixels of meer, noemen we een megapixel camera.

N

NEF -

Nikon Electronic File

Raw bestandsformaat speciaal ontwikkeld voor de Nikon D1.

O

P

Q

R

raw

RAW duidt op een methode om afbeeldingen, gemaakt door een digitale camera op te slaan.

Het is geen afkorting zoals de bekende bestandsformaten voor afbeeldingen: JPEG, GIF, PNG of TIFF maar betekent letterlijk 'ruw' of onbewerkt.

Men heeft een computerprogramma nodig om van de gegevens een afbeelding te maken.

De gegevens afkomstig van de sensor zijn onbewerkt beschikbaar en dit geeft enkele voordelen. In een conventionele sensor zijn er aparte pixels die elk de gegevens van 1 kleur (meestal 12 bit) bevatten: er zijn pixels voor rood, er zijn er voor groen, en er zijn er voor blauw. Bij het opslaan in een gewoon afbeeldingenbestand (geen RAW), worden die gecombineerd zodat 1 pixel de gegevens van alle kleuren bevat. Bij de RAW methode wordt deze menging niet gedaan, waardoor de aparte kleine pixels voor de software beschikbaar blijven.

Er is geen gegevensverlies zoals bij JPEG en het bestand is toch kleiner dan bij PNG of TIFF. De software laat bovendien toe om de meeste camera instellingen bij het moment van de opname te herberekenen en te herdefiniëren (witbalans, scherpte, kleuren, contrast) doordat er meer gegevens beschikbaar blijven dan in de andere formaten.

Er blijven nog enkele nadelen zoals standaardisatie en bewerkingssnelheid. Vele camera's geven daarom meestal de mogelijkheid om afbeeldingen dubbel op te slaan (in JPEG en RAW).

Er is (nog) geen algemeen geaccepteerd RAW bestandsformaat; verschillende fabrikanten hebben hun eigen bestandsformaat om RAW foto's in op te slaan. Adobe heeft onlangs een standaard voor RAW bestanden voorgesteld: DNG (Digital Negative Specification). RAW duidt op een methode om afbeeldingen, gemaakt door een digitale camera op te slaan.

Het is geen afkorting zoals de bekende bestandsformaten voor afbeeldingen: JPEG, GIF, PNG of TIFF maar betekent letterlijk 'ruw' of onbewerkt.
.

S

SLR -

Single Lens Reflex camera Spiegelreflex camera - De camera gebruikt de lens om het beeld vast te stellen en vast te leggen in het geheugen. Een spiegel opstelling in de camera laat u het beeld door de lens zien. Het andere type is RF ( Range Finder). SM - Smartmedia Een flash geheugenkaartje. (wordt thans niet meer gemaakt) Zie ook onze cursus onder opslagmedia. SUC - Single Use Camera Wegwerp camera goedkoop alternatief in het geval dat u geen digitale camera heeft. U kunt de gehele camera inleveren en uw foto's later ophalen..

TFP

Met TFP bedoelt met Time For Print. Simpel gezegd in het Nederlands, de fotograaf vraagt jou tijd, hij maakt foto van je en geeft je na afloop een aantal prints. Dit gebeurd meestal dus met gesloten beurs. TFP is dus zonder financiële bedoelingen TTL - Through the Lens De term die gebruikt wordt om autofocus of automatische belichtingsmeetsystemen die door de lens werken, aan te geven. Tv Sluitertijdvoorkeur modus (Shutter Priority) - onder bepaalde lichtomstandigheden wordt het diafragma berekend bij een door de fotograaf vooraf ingestelde sluiterijd. Vooral handig bij het fotograferen van bewegende beelden wanneer u een object wilt bevriezen.

U

V

W

X

Y

Omhoog