'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

358.744 bezoekers 80 leden Log in

1. Verlegenheid


     

 

 

Verlegenheid

 

 

Verlegenheid
Het spookt door mijn hoofd
Maar, ik heb naar je gelachen
zoals ik had beloofd

Het was niet alleen een belofte
het was ook ècht een stukje van mezelf
Ik had niets meer te verbergen
het lachen ging vanzelf

Ik vond het raar
mij te voelen zoals ik voelde
Normaal gaat het niet zo gemakkelijk
maar voor het eerst zei ik wat ik bedoelde

Het ging goed
voor het eerst dat ik het wist
ik ben blij dat ik mezelf kan zijn
anders is dat het wat er altijd mist

Je hebt het mij beloofd
dat ik mezelf ben bij jou
aan die belofte hoef ik niet meer te denken
het gaat vanzelf, omdat ik je vertrouw

Dit gedicht is geschreven door Anouk

 

 

 

Ben jij verlegen ?

 

Voer jij al een jarenlange strijd ?

 

Durf je niet om hulp te vragen, heb je het moeite om contacten te leggen of een gesprek op gang te houden ?

 

Dan heb ik een oplossing voor jou...

 

Er bestaat een Vereniging van Verlegen Mensen [VVM].

 

Met behulp van zelfhulpgroepen en cursussen kun je een ander mens worden. Er zijn veel mensen die niet met hun verlegenheid kunnen omgaan. Op de site www.verlegenmensen.nl vindt je nog meer informatie. De VVM organiseert infomiddagen en geeft advies. Verlegen zijn, hoeft niet want er is echt iets aan te doen.

 

 

 

 

 

Verlegenheid

  

Wat is het?


Het grootste gedeelte van de mensen is verlegen of wel eens verlegen geweest. Sociale contacten, en dan met name nieuwe, komen in dat geval maar moeilijk van de grond. Bij een klein gedeelte van deze mensen, ongeveer 2 procent, is de verlegenheid zo ernstig dat dit leidt tot al dan niet langdurige sociale problemen. Er is dan sprake is van een zogenaamde sociale fobie.

 

Hoe herkent u het?


Verlegenheid kan in vrijwel iedere levensfase voorkomen. Alleen hele jonge kinderen hebben er nog geen last van. Verlegenheid kan zich op heel veel manieren uiten. Dit is afhankelijk van de leeftijd, de omgeving maar vooral ook van de persoon zelf. Iedereen gaat op een andere manier met verlegenheid om.
Iedere nieuwe fase in het leven brengt onzekerheid met zich mee en daardoor kan men door verlegenheid worden geplaagd. Peuters die verlegen zijn, verstoppen zich achter de benen van de ouders als ze door een vreemde worden aangesproken. Verlegen schoolkinderen zullen in de klas het liefst zo weinig mogelijk zeggen en maken niet zo gemakkelijk vriendjes. In de puberteit kunnen jongeren door verlegenheid worden overvallen, ook al was er voordien nooit sprake van. De meeste verlegen volwassenen ervaren van tijd tot tijd hun verlegenheid, maar de invloed op het leven is gering.

 

 

Training.


Verlegenheid hoeft geen probleem te zijn. Veel mensen kunnen er prima mee leven en voelen zich er niet door belemmerd. Verlegenheid wordt ernstiger als het leven er wel door wordt belemmerd. Deze mensen doen vanwege hun verlegenheid andere dingen dan ze eigenlijk hadden willen doen. Gelukkig is er vaak wel wat aan te doen. In veel gevallen kunnen mensen zichzelf trainen, in andere gevallen kan hulp van een deskundige nodig zijn. In het geval van een sociale fobie kunnen medicijnen soms uitkomst bieden.

Wie het niet lukt om zijn verlegenheid op eigen houtje te overwinnen, kan het beste naar een deskundige gaan. Daar de drempel voor sommigen vrij hoog kan zijn om naar een vreemde toe te stappen, is het goed dat de partner meegaat. Wat morele steun in deze omstandigheden, maakt het allemaal wat minder eng. Voor wie de eerste stap durft te zetten, zal het leven heel wat aan kwaliteit toenemen.

 

 

 

Vereniging van Verlegen Mensen; http://www.verlegenmensen.nl/

Verlegenheid bij kinderen; http://dokterdokter.tiscali.nl/folder.cgi?id2=343

Emotionele Bevrijding; http://www.morpheus-emotionele-bevrijding.com/verlegen.html

 

 


 

Omhoog