Linux Ubuntu

Communities

ZeelandNet

Linux Ubuntu

Welkom op de community Linux Ubuntu!

69.967 bezoekers 37 leden Log in

005-Na de installatie


** Na de installatie dient u eerst alles te updaten. Als het goed is verschijnt er rechtsboven een gekleurd icoontje met de melding dat er updates zijn. klik op dat icoontje, voer uw wachtwoord in en laat de computer rustig alles updaten. Meer hoeft u daar niet aan te doen.


** Heeft u een Nvidia of Ati (bv Radeon) kaart in uw pc, vink dan restricted drivers aan. Deze kunt u vinden onder  Systeem => Beheer => Hardwaredrivers, voer uw wacht woord in en zet de vinkjes. Dat is alles.
Mogelijk komt er hiervoor een melding rechtsboven dat er drivers gevonden zijn, ook door op het icoontje te klikken kan u deze dan installeren (dit is afhankelijk van de versie die u geinstalleerd heeft).


** Indien u een TFT-scherm (zo´n plat scherm) heeft, vink dan Subpixels-Gladmaken aan in  Systeem => Voorkeuren => Uiterlijk => Lettertypen. Dit is niet meer noodzakelijk voor de nieuwste versie, dit is namelijk standaard ingesteld.


** De multimedia-ondersteuning van Ubuntu is niet compleet. Dat komt door auteursrechten en patenten. Gelukkig is het heel makkelijk om achteraf de ontbrekende multimedia-onderdelen te installeren in Ubuntu Hardy Heron 8.04 LTS. (link voor Karmic Koala staat onderaan)

-Start Toepassingen => Installeren/verwijderen
-Tonen: "alle beschikbare programma's" (klik hiervoor op het pijltje naast het invulveld rechtsbovenin). Wacht nu even, Ubuntu haalt nieuwe pakketbronlijsten op, en dat kan een poosje duren.
-Zoekopdracht: mp3 (Let op: druk niet op Enter, het zoeken begint automatisch. Wacht totdat de zoekopdracht is voltooid).
-Aanvinken:
1) Gstreamer extra plugins
2) Gstreamer ffmpeg video plugin
3) Ubuntu restricted extras (metapakket, bevat zeer veel ontbrekende zaken, waaronder Adobe Flash, Sun Java en Microsoft True Type lettertypes)
4) VLC media player Mplayer Movie Player
Druk op "Wijzigingen doorvoeren" en ga desgevraagd akkoord met de licentieovereenkomst van Sun Java.

Zo, nu heeft u 99 % van de benodigde multimedia-onderdelen binnen.

Verder kunt u nog de plugins van VLC en Mplayer installeren in Firefox. Hierdoor zult u ook tijdens het surfen gemakkelijk mediabestanden kunnen afspelen.

Ga naar Systeem => Beheer => Synaptic pakketbeheer
Zoekterm: vlc
Aanvinken: mozilla-plugin-vlc
Zoekterm: mplayer
Aanvinken: mozilla-mplayer
Druk op Toepassen

Het grootste gedeelte van de multimedia-ondersteuning heeft u nu al geïnstalleerd. Er zijn echter nog twee pakketten waarvoor we met commando's zullen moeten werken om ze te installeren:

libdvdcss2 - voor het afspelen van met CSS beveiligde DVD's (de meeste speelfilms)

w32codecs - voor het afspelen van bepaalde Windows Media-formaten

1. Voeg de Medibuntu-pakketbron toe aan uw bronnenlijst, met het kladblokje Gedit. In de terminal:

gksudo gedit /etc/apt/sources.list

Nu opent zich het kladblokje Gedit, met een tekstbestand. Aan het eind van de tekst in dat tekstbestand, kopieer en plak:

deb http://packages.medibuntu.org/ hardy free non-free

Sla het tekstbestand op en verlaat het kladblokje.

2. Voeg de sleutel toe om deze pakketbron zonder problemen te kunnen gebruiken. Hierdoor kunnen de pakketten op echtheid gecontroleerd worden. Kopieer en plak in de terminal:

wget -q http://packages.medibuntu.org/medibuntu-key.gpg -O- | sudo apt-key add -

3. Vernieuw de pakketbronnenlijst. In de terminal:

sudo apt-get update

4. Installeer de codec. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via Synaptic. Maar omdat u toch al in de terminal bezig bent, gaat het via de terminal het snelste:

sudo apt-get install libdvdcss2 non-free-codecs

Klaar! Nu kunt u met CSS-encryptie beveiligde DVD's en Windows Media-bestanden afspelen.

 

Voor Karmic Koala (9.10) installatie klik hier.

 

** Controleer of u alle Nederlandse taalpakketten hebt. Systeem => Beheer => Taalondersteuning (Language Support). Kijk of er een vinkje staat in de talenlijst bij Dutch: is het een liggend streepje, vervang dit dan door een volwaardige vink.

Installeer daarna de Nederlandse spellingscontrole voor Open Office en voor Firefox: Systeem => Beheer => Synaptic pakketbeheer: zoekterm: myspell-nl. Vink myspell-nl aan en druk op knop Toepassen.
Omhoog