Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

269.330 bezoekers 11 leden Log in

101.008-20 Mala de eskimo


Mala de eskimo

door

Lex Ritman


In 1933 werd de film ''Eskimo'' in de Verenigde Staten uitgebracht door Metro-Goldwyn-Mayer met Ray Mala in de hoofdrol. Hij was de zoon van een Russische immigrant en een eskimomoeder.


De film is gebaseerd op de boeken van Peter Freuchen, namelijk ''Der Eskimo'' en ''Die Flucht ins weisse Land''. Peter Freuchen had een rol in de film.In 1935 werd de film in Nederland uitgebracht onder de titel ''Mala de eskimo''. Een filmbespreking staat onder andere in de Alkmaarsche Courant van 6 juli 1935.

Het boek ''Kapitein Robs stormachtige leven'' van Lex Ritman uit 1995 toont op pagina 139 een gesigneerde Kuhn-illustratie met de naam van de auteur Peter Freuchen en als tekst ''Mala de eskimo''. Gezien de titel is een relatie met de gelijknamige in Nederland vertoonde film zeer aannemelijk. De tekening door Pieter Kuhn kan dan in 1935 geplaatst worden.

Interessant is dat in 1929 het boek ''Groot wild'' verschenen was bij Uitgeversmij. Elsevier, Amsterdam met de eskimo Mala als hoofdpersoon, geschreven door Peter Freuchen.

Mala komt ook voor in het boek "Der Eskimo" en mogelijk was de illustratie van Kuhn bedoeld voor een geplande vertaling van dit boek in het Nederlands met als titel "Mala de eskimo".Omhoog