shetlander

Communities

ZeelandNet

shetlander

Welkom op de community shetlander!

287.175 bezoekers 8 leden Log in

De 10 meest gestelde vragen


De tien meest gestelde vragen over Shetlanders

Inleiding.

De Shetlander is een bijzondere pony. Niet voor niets zijn er over de hele wereld kinderen (en volwassenen) die vele aangename uurtjes doorbrengen met hun Shetlanders. Dat is niet zo gek, deze pony is lief, sterk, goedkoop in onderhoud en je kunt hem voor van alles gebruiken. Sommige mensen fokken ermee, anderen gebruiken hem onder het zadel en weer anderen mennen hem. Ook in Nederland zijn er heel wat kinderen die zelf een Shetlander hebben of de pony verzorgen van een ander. Een pony is natuurlijk een levend wezen dat aandacht en een goede verzorging nodig heeft. Bij gebruik en verzorging van je Shetlander kun je bepaalde dingen tegenkomen die vragen bij je oproepen.

Wat zijn de kosten van een Shetlander?

Dit is meteen een van de moeilijkste vragen. Moeilijk omdat deze haast niet te beantwoorden is. De prijs van een pony is namelijk afhankelijk van nogal wat factoren. Zo bepalen vraag en aanbod van het moment, maar ook geslacht, leeftijd, kwaliteit en het feit of de pony bijvoorbeeld ingereden is, samen de prijs. Omdat je rekening moet houden met al deze verschillende prijsbepalende gegevens, kan het bedrag dat je voor een pony moet betalen, variëren van  honderd tot een paar duizend euro. Neem altijd een deskundige mee als je een pony aan gaat schaffen.

Waar komen shetlanders vandaan?

Voor een beter begrip van (de verzorging van) je pony, moet je iets weten over het ontstaan van het ras. De Shetlander komt van de gelijknamige eilanden ten noordoosten van Schotland. Het is er altijd koud en winderig en er groeit bijna niets eetbaars. Een ponyras dat zich onder dergelijke omstandigheden staande moet houden, is taai, sober en sterk. Daarnaast moet het klein zijn, want er is immers maar weinig voedselaanbod! Voor een betere bescherming tegen regen, wind en kou, krijgt de Shetlander in het winterseizoen een superdikke vacht. Ook staart en manen zij om deze redenen weelderig.

Wat eet een Shetlander zoal?

Zoals je hebt kunnen lezen, kan een Shetlander met weinig voedsel toe, maar dat wil niet zeggen dat je hem kunt laten leven van een paar broodkorsten en etenswaren. In de zomer heeft hij genoeg aan een schrale wei, ze worden namelijk snel dik. Als je pony een geultje op zijn rug heeft waar de ruggengraat in ligt verzonken en je kunt met je blote hand nauwelijks zijn ribben voelen, Heeft hij wat kilootjes te veel! In de winter kun je hem bijvoeren met een paar handjes paardenbrokken per dag en een plak goed hooi. Pony's die hard werken (iedere dag een paar uur) of drachtig zijn, hebben meer voeding nodig.

Zijn Shetlanders vaak ziek?

Nee, een Shetlander is van nature een gezonde pony. Wel moet je oppassen met aandoeningen als hoefbevangenheid en ,,vet in het bloed. Zo loopt een dikke pony sneller kans hoefbevangen te raken. Dat is een nare stofwisselingsstoornis waar hij vreselijk pijn van aan de hoeven krijgt. Er kunnen blijvende hoefmisvormingen door ontstaan. ,,Vet in het bloed kan ontstaan als een vette pony op streng dieet word gezet waardoor hij bepaalde stoffen in zijn bloed krijgt die hem ziek maken. Zorg dus dat je pony in ieder geval nooit te dik wordt.

Kan een Shetlander altijd buiten blijven?

Ja, graag zelfs.Door zijn afkomst is een Shetlander een echte buitenpony die dag en nacht,zomer en winter in een weiland kan blijven staan. Wel moet je zorgen dat hij bij erg nat weer een droog plekje heeft om te liggen. Een rij bomen langs het weitje zorgt voor beschutting bij regen en schaduw in de zomer. Als je pony nergens kan schuilen, kun je overwegen om een schuilstalletje voor hem te bouwen. Zorg wel dat hij niet aan het hout kan knagen door er fijnmazig gaas over te spannen of het af te schermen met een schrikdraadje.

Moet mijn Shetlander naar de smid?

Zeker, een Shetlander is een kleine pony, maar wel een echte pony die dus een normale hoefverzorging nodig heeft. Dat houdt in dat hij drie à vier keer per jaar naar de smid moet, afhankelijk van de groeisnelheid van zijn hoeven. De smid zal de straal bijsnijden, de toon vijlen en het overtollige hoorn wegkappen. Een pony die veel over de verharde weg loopt, heeft ijzertjes nodig. IJzers moeten eveneens regelmatig verlegd of vernieuwd worden. Ook veulentjes horen na een paar maanden door de smid nagekeken te worden.

Hoe zwaar en lang mag de ruiter van een Shetlander zijn?

Het stamboek heeft de pony´s ingedeeld naar grootte. Er zijn verschillende klasse, te weten minimaat tot 86 cm kleinemaat tussen 87 en 92 cm, middenmaat tussen 93 en 98 cm en grote maat van 99 tot 107 cm. De laatste heeft een schofthoogte (stokmaat) van maximaal 107 cm. Zoals gezegd, is dit een sterk ponyras. Een grote maats pony hoort dan ook geen moeite te hebben met een ruiter die rond de vijftig kilo weegt. Je moet zelf bepalen of je wat lengte betreft bij je pony past.

Hoe duur is het onderhoud?

Het is lastig om hier precies antwoord op te geven, maar een paar algemene opmerkingen kunnen wel gemaakt worden. Wat voer betreft, een Shetlander is met weinig tevreden. Een zak goede paardenbrokken van 25 kilo kost rond de tien euro. In de winter heeft je pony afhankelijk van de hoeveelheid arbeid een paar handjes tot een kilo per dag nodig. De Hooiprijs is ook weer ieder seizoen anders; richtprijs drie euro per baal. Een baal hooi van normale grootte bevat vijf tot zes plakken. Voer je pony in de winter een plak hooi per dag bij. Wat de dierenartskosten betreft, is het aan te bevelen ieder jaar je pony een influenza/tetanusprik te geven.Dat kost ongeveer vijf en dertig euro. Ook moet hij eens in de drie maanden ontwormd worden. Dat kun je zelf doen, maar raadpleeg van tevoren wel een dierenarts. De meeste pastaspuiten zijn afgestemd op 600 kilo, dus kun je drie keer mee doen als je een grote Shetlander hebt. Een goed ontwormings middel kost ongeveer dertien euro per spuit. Dan de smid; voor bekappen ben je tussen de twintig en dertig euro kwijt, beslaan kost tussen de zestig en zeventig euro. Maak een apart potje voor onvoorziene uitgaven zoals kapotte halstertouwen.

Moet een Shetlander geborsteld te worden?

Nou en of, al was het maar omdat het zo leuk is! Door hem te poetsen, krijg je een goed contact met je pony. Bovendien zie je meteen of hij misschien ergens wondjes heeft opgelopen. Overdrijf het poetswerk niet, anders verwijder je te veel vet uit de vacht en dat dient als bescherming. Staart en manen moet je voorzichtig uitpluizen als het in de knoop zit. Je mag er nooit aan knippen, Hooguit een stukje van de staart af als je pony er steeds op gaat staan. De hoeven horen iedere dag en altijd na het rijden uitgekrabd te worden. Gebruik af en toe een likje hoefolie.

Wat kun je doen met een Shetlander?

Vooral veel plezier maken! Een Shetlander is voor van alles te gebruiken. Je kunt dressuur met hem rijden, een buitenrit maken, maar hem ook voor een wagentje zetten. Een pony kan op de vlakke weg drie keer zijn eigen gewicht trekken, zo´n 600 à 700 kilo dus. Bij zwaar terrein of een steile heuvel wordt dat een keer zijn eigen gewicht. De meeste Shetlanders vinden springen fantastisch en kunnen dat ook goed (bij een drachtige merrie wel uitkijken met springen en hard galopperen). Trouwens wel eens aan vrijheidsdressuur gedacht? op tweejarige leeftijd mag je, je pony longeren of aangespannen laten werken, maar je moet nog wel een jaartje langer wachten voor je hem onder het zadel mag rijden. Denk eraan dat je bij het rijden een goede cap met veiligheidssluiting op hebt. Ook is een goed passend en degelijk hoofdstel belangrijk. Oude pony´s zijn gebaat bij vaak en regelmatig bewegen, dus ook met een - gezonde - Shetlander van twintig jaar kun je nog veel lol hebben!

Omhoog