Nick Nieuwdorp

Communities

ZeelandNet

Nick Nieuwdorp

Welkom op mijn site

73.751 bezoekers 4 leden Log in

Media


Hier kunt u verschillende artiekels vinden over mij die in de krant of op het internet hebben gestaan.

 

 

Druk winterprogramma voor Nick Nieuwdorp

Spring naar reacties

Frits Bakker

YERSEKE – Voor een paar uurtjes training is hij regelmatig naar de wielerbaan van Gent gereisd, hij schuwde het slechte weer in Zeeland niet om lange duurtrainingen te doen en vrijdag trekt hij naar het Spaanse Calpe voor een trainingskamp van tien dagen. Het is een drukke winter voor de 19-jarige Nick Nieuwdorp uit Yerseke, die volgend seizoen in een nieuwe omgeving weer een stapje hoger zet op de wielerladder. Nieuwdorp debuteert in de ploeg van Line Lloyd Foodwear Cycling, waar ook Sander Stiegelis uit Sluiskil op het eind van het vorige seizoen zijn handtekening onder een contract heeft gezet.

Beide Zeeuwse renners krijgen een attractief programma voorgeschoteld in de ploeg die wordt geleid door Jacques Leemans en waar de ex-TVM renner Bert Hiemstra één van de ploegleiders is. Nick Nieuwdorp richt zich met name op de wat zwaardere klassiekers en de korte etappekoersen, Sander Stiegelis is meer de man voor de eendagskoersen.

 

De nieuwe ploeg van Nick Nieuwdorp voor 2010.

De voorbereiding van Nick Nieuwdorp op het lange seizoen is al op 28 oktober gestart. ,,Ik ben een week eerder begonnen dan gepland, omdat ik ook een week eerder was gestopt, omdat ik me niet zo goed voelde”, vertelde hij vanmiddag na een paar uur training. ,,Het loopt tot nu toe allemaal volgens het programma dat ik me had voorgesteld. Als het eens een dag te veel regende, zoals de afgelopen weken, ging ik maar naar de baan in Gent. Maar zoals vandaag, met die vervelende kou, dat schrikt me niet af hoor. Dan pak ik toch maar de fiets voor een paar uur.”

 

Ik las op je twitterside dat het met je gezondheid goed gaat.

Nick: ,,Ja, ik heb wat tests gedaan in Antwerpen, omdat ik in de zomer wat last heb van astma. Dat gaat volgens de arts die me daarvoor behandelt de goede kant uit. En dat ik me niet zo goed voelde aan het eind van het seizoen, kwam omdat ik een tekort aan ijzer had. Dat was toen al en is daarna nog iets erger geworden. Het is nu weer op peil gebracht met één pilletje per dag.”

Ga je Johnny Hoogerland opzoeken in Calpe, of ga je apart trainen?

Nick: ,,We zullen Johnny best wel eens tegenkomen daar, maar wij hebben met z’n vieren een eigen appartement gehuurd en trekken daar ons eigen plan. Het is voor het eerst dat ik daar kom, in Calpe, maar ik heb er van wielrenners wel al veel van gehoord. Nick van der Lijke gaat ook mee, met Wilco Kelderman en Rutger Schellevis. Het is vooral een klimstage, omdat er in die omgeving nogal wat bergjes liggen.”

Hoe ziet jouw nieuwe ploeg eruit, het is er in elk geval één met heel veel ambitie.

Nick: ,,Ik ben bij De Jonge Renner, zeg maar de Van Hemert Groep, waar ik het heel goed naar mijn zin had, vertrokken om de volgende stap in mijn ontwikkeling te zetten. Bij Line Lloyd ligt de lat hoog en zitten heel wat beloftevolle renners, zoals Dennis Kreder, Lars Jun en Marco Brus, die al een paar jaar ervaring hebben bij de beloften. We gaan mooie koersen rijden, ook in het buitenland, dat is voor jonge renners zoals wij natuurlijk geweldig om ervaring op te doen.”

Weet je al ongeveer wat jij gaat rijden?

Nick: ,,Ja, we hebben al een planning gemaakt. Ik wil beginnen met de Beverbeek Classic in België, daarna de Ster van Zwolle en de Dorpenomloop. En als ik verder in het seizoen kijk, wil ik onder meer pieken in Olympia’s Tour, de Ronde van Luik en de Ronde van Normandië.”

Kun je het nog allemaal combineren met je studie?

Nick: ,,Het lukt wel, ik zit op het Cios, maar heb genoeg tijd om te trainen en straks wedstrijden te rijden.”

Wanneer vertrek je naar Calpe en hoe lang blijf je?

Nick: ,,Vrijdag vertrekken we, de 29e december komen we weer terug.”

Succes en de groeten aan Johnny.

Nick: ,,Zullen we doen.”

 

Nieuwdorp naar nieuwe ploeg

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

YERSEKE - Nick Nieuwdorp rijdt volgend seizoen voor een nieuwe ploeg.

De talentvolle wielrenner uit Yerseke verlaat De Jonge Renner en stapt over naar het Line Lloyd Footware Cyclingteam.

Het lijkt een goede verandering voor de bijna 19-jarige wielrenner. De ploeg van de Jonge Renner beperkt zijn activiteiten en Krolstone en Asito verdwijnen helemaal. Line Lloyd is een van de weinige ploegen met een wat langere horizon. De sponsor blijft nog drie jaar en heeft de ambitie om toe te treden tot het Continental-niveau.

Nieuwdorp krijgt onder meer Lars Jun en Marco Brus als nieuwe ploeggenoten. Nieuwdorp snakt naar adem op NK

maandag 29 juni 2009 | 09:19

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

LANDGRAAF - De man die onderweg de bidons aangaf, had het na een paar ronden al gezien. „Het wordt niet de dag van Nick Nieuwdorp”, sprak hij zorgelijk. De Zeeuw, die als eerstejaars belofte een veelbelovend voorjaar reed, moest in de kampioensrace inderdaad al vroeg de fiets opbergen. „ Ik snakte naar adem, vanaf de eerste ronden.”

 

Hij was één van de velen in de benauwende warmte, die vooraf ging aan het onweer in de laatste ronden van de koers. Ferdinand Boogaard had er last van, Alex Gresnigt stapte ook al vroeg uit koers. „Het tempo van de Rabo’s was gewoon niet te volgen.”

Voor Nieuwdorp was het teleurstellend, omdat de verwachtingen redelijk hoog waren. Zijn vader Heddy, de oud-prof, had dat al wat getemperd. „Nick moet vooral proberen de koers uit te rijden, dan komt hij in beeld. Hij moet op dit NK laten zien dat hij zo’n klimparkoers ook aankan.”

Sander Stiegelis, die rijdt voor de Belgische ploeg Jovan, was de enige Zeeuw die de wedstrijd mocht uitrijden, nadat de rest vanwege het dreigende noodweer uit koers was gehaald. De Sluiskilse renner werd als 41e geklasseerd op 10.23 van winnaar Steven Kruijswijk

Heddie Nieuwdorp apetrots op zijn zoon Nick

door Koen de Vries. maandag 15 juni 2009 | 08:11 | Laatst bijgewerkt op: maandag 15 juni 2009 | 08:12

MIDDELBURG - Zaterdag glimt hij al van oor tot oor en een dag later is dat nog een graadje erger als zijn zoon bij het selecte gezelschap zit dat de eindstreep in Terneuzen haalt.

Veel trotsere vaders dan Heddie Nieuwdorp zijn er dit weekeinde niet.

Yersekenaar Nieuwdorp was van 1980 tot 1987 profwielrenner en is er altijd bij als zijn zoon een wedstrijd rijdt. Nu is het in Zeeland te doen, in de Delta Tour.

Achttien jaar is Nick Nieuwdorp nog maar, maar wel goed genoeg om aan de profwedstrijd mee te mogen doen. Via een U-bocht nam bondscoach Thorwald Veneberg hem op in de nationale baanploeg. De inwoner van Yerseke is eigenlijk nog maar eerstejaars amateur maar omdat hij in zijn debuutjaar sterk presteert en de Delta Tour een echte Zeeuwse wedstrijd is, mag hij in hetzelfde peloton fietsen als Alessandro Petacchi, Tyler Farrar, Robert Hunter, Leif Hoste en Philippe Gilbert.

Heddie Nieuwdorp had twijfels bij de deelname van zijn zoon aan de wielerdriedaagse. ,,Denk er goed over na'', heb ik vorige week tegen Nick gezegd, toen we hoorde dat hij mee mocht doen. ,,Achttien jaar is wel erg jong voor zo'n zware wedstrijd. Maar Nick twijfelde niet. Maandag heeft hij vier uur bijgetraind. Hij wil dolgraag rijden.''

Nieuwdorp-senior heeft er vrede mee. Sterker, hij vindt het prachtig dat zijn zoon aan het vertrek staat. ,,Nick zit goed in zijn vel. Anders zou hij het niet doen.'' Zijn gedachten gaan terug naar zijn eigen proftijd. Tien keer stond hij aan de start van de wedstrijd die toen nog de Ronde van Midden-Zeeland heette. Zeven keer als prof, drie keer als amateur. In 1987 schreef hij de wedstrijd voor amateurs op zijn naam.

Dat is een pareltje op z'n erelijst, maar zijn grootste succes vierde hij veel eerder. In 1981 won Nieuwdorp een etappe in de Ronde van Spanje. Anno 2009 zou daarmee zijn naam voor eeuwig in sierlijke letters worden geschreven, maar toen werd de prestatie in Nederland nauwelijks opgemerkt. ,,In Spanje was de wedstrijd rechtstreeks op tv zien. Er was daarna ook belangstelling van Spaanse ploegen. Maar ja, dan moest je daar gaan wonen en dat zag ik niet zitten.''

Nicks grootste wens is om zijn vader op te volgen. Hij heeft er alles voor over. Vandaar dat hij de Delta Tour als een mooie mogelijkheid ziet zich in de kijker te rijden. In de proloog eindigt hij als 106e, op achttien seconden van winnaar Tyler Farrar. ,,Heel goed'', vindt Heddie. ,,Vorig jaar haalde Nick in een korte tijdrit een gemiddelde van 45 kilometer, nu komt hij tot 47. Da's een hele vooruitgang. En je moet niet kijken wie voor hem zijn geëindigd, maar wie na hem kwamen. Daar zitten hele goede renners tussen.'' Nick heeft gemengde gevoelens. ,,De tijdrit was veel te kort voor mij. En ben je twee seconden sneller, dat sta je meteen twintig plaatsen hoger.''

De etappe van zaterdag is in huize Nieuwdorp helemaal doorgesproken. Heddie, voor de start op de Markt van Middelburg: ,,Aan het begin van de Stormvloedkering moet hij voorin zitten. Daar valt het meestal in stukken. Als hij niet in de eerste groep zit, moet hij niet in paniek raken. Bij Zierikzee loopt het vaak weer allemaal samen. En in de finale is het aanklampen en meesprinten. Al is het maar voor de 20e plaats.''

,,Als het een massasprint wordt, doe ik mee'', kondigt de jonge inwoner van Yerseke inderdaad aan. ,,Ik ben benieuwd hoe kort ik kan eindigen.'' ,,Zorg dat je ook op de boulevard voorin zit'', roept Heddie Nick na, als die naar de start rijdt. ,,Het is daar smal en gevaarlijk.'' Die massasprint die komt er. Met de 19e plaats, niet eens zo ver achter winnaar Petacchi, is Nick meer dan tevreden. En zijn vriendin Birgit ook, want die geeft Nick een hele serie kussen. Toch kan het nog beter, vindt de renner zelf: ,,Ik zat in de finale te ver van achteren. Bij de amateurs kun je dan nog een eind opschuiven, hier is dat anders. Ik won nog wat plaatsen omdat ik de buitenkant van de rotonde nam. Meer zat er niet in.''

Op de laatste dag brengt Nick zijn vader in hogere sferen. Hij rijdt de loodzware etappe uit. Slechts 88 van de 154 profs halen de streep en daar zit de 18-jarige Nick Nieuwdorp ook bij.

Ook nu weer valt er echter wat te verbeteren. ,,Ik zat goed voorin de eerste groep, totdat er iemand voor me viel en ik erover ging'', meldt Nieuwdorp-junior. ,,Dat ik daardoor acht minuten in het algemeen klassement verlies, is niet zo erg. Maar ik kon niet in de sprint meedoen. Da's jammer. Nou ja, ik denk dat ik toch wel goed heb laten zien.'' Delta Tour Zeeland

De Amerikaan Tyler Farrar wint de Delta Tour met 11 seconden voorsprong op Alessandro Petacchi, 13 op Robert Wagner, 20 op Andre Schulze en 21 op Jeremy Hunt. Johnny Hoogerland is de beste Zeeuw op de 26e plaats, 28 sec. achter Farrar, Hans Dekkers wordt 63e op 9.02, Nick Nieuwdorp 77e op 9.10. De Nederlandse selectie met onder anderen Theo Bos, Sebastian Langeveld, Kai Reus en Maurice Vrijmoed, wint het ploegenklassement.

Eerste klassieke zege 'duosporter' Aerts

door Wim de Vos. maandag 08 juni 2009 | 07:53 | Laatst bijgewerkt op: maandag 08 juni 2009 | 09:03

 Vorige week districtskampioen, zaterdag winnaar in de Omloop van de EPZ. Ruud Aerts beleeft succesvolle dagen.

BORSSELE - Wielrennen en hardrijden op de schaats gaan goed samen.

Ruud Aerts uit Riel behoort al verschillende jaren tot de nationale top bij het marathonschaatsen op natuurijs. Ook op de fiets kan Aerts behoorlijk uit de voeten. Vorige week, in Oudenbosch, werd hij nog districtskampioen bij de elites en afgelopen zaterdag schreef Aerts de vierde Omloop van de EPZ op zijn naam.

De ploeg van Aerts, de Van Hemert Groep, was zaterdag toch al spekkoper in het Zeeuwse land. Immers, zijn ploeggenoten René Hooghiemster en Nick Nieuwdorp eindigde op de plaatsen twee en drie. Met andere woorden: een compleet erepodium voor de ploeg uit Oosterhout.

In zijn loopbaan op de schaatsen schreef de 29-jarige Ruud Aerts al verschillende grote wedstrijden op zijn naam. Omdat het soms jaren duurt voordat er een marathon op natuurijs kan worden gehouden, trekt Aerts regelmatig naar het buitenland om wedstrijden te rijden. Zo schreef hij al wedstrijden op de Oostenrijkse Weissensee en in Zweden op zijn naam. In het wielrennen was hij tot nu toe minder succesvol, al lijkt hij nu het juiste ritme te hebben gevonden. "Ik ben al verschillende jaren actief als coureur, maar toch is het pas mijn eerste klassieke overwinning en uiteraard de mooiste. Vorige week het districtskampioenschap. Natuurlijk is dat leuk om dat te winnen, maar is niet te vergelijken met de EPZ. Nu was de tegenstand veel groter." Aerts behaalde op bijna identieke wijze de overwinning als in Oudenbosch: met een solo. Twaalf kilometer voor de finishlijn reed hij weg uit een kopgroep van negen, waarvan ook zijn ploegmakkers Nick Nieuwdorp en René Hooghiemster deel uitmaakten. "Toch had ik niet mijn allerbeste benen vandaag. Het ging niet zoals het eigenlijk behoorde te gaan. Toch kon ik aansluiten toen de kopgroep totstandkwam'', aldus Nieuwdorp. Maar zijn ploeg had dus meer ijzers in het vuur om de leidende positie in de clubcompetitie regio twee te handhaven of - zoals nu - nog verder uit te bouwen.

"Omdat we in Zeeland reden, hadden we vooraf Nick als troefkaart aangewezen. Maar omdat hij niet optimaal in vorm was, zijn we van tactiek veranderd en mocht ik zijn rol overnemen", zei Aerts. Voor ZRTC Theo Middelkamp bleven alleen de kruimels over. Johnny van der Klooster en Ferdinand Boogaard lieten hun gezicht nog wel eens aan het venster zien in de vrij vlak verlopen wedstrijd. "Maar we reden steeds weer achter de feiten aan. De anderen zijn net ietsje beter en hebben meer ervaring dan wij. We moeten nog veel leren", oordeelde bijvoorbeeld Jacob de Roo.

Johnny van der Klooster leek nog wel op weg naar een klassering in de toptien. "Maar in de slotfase werd ik teruggepakt door met name een ploeg die geen belangen had bij de kopgroep. Dat was balen", foeterde Van der KloosterNick Nieuwdorp rijdt in Delta Tour

zondag 07 juni 2009 | 13:50 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 09 juni 2009 | 08:26

YERSEKE - Nick Nieuwdorp mag komend weekeinde deelnemen aan de driedaagse Delta Tour in Zeeland. De coureur uit Yerseke is door coach Torwald Veneberg van de nationale baanselectie uitgenodigd.

 

Die ploeg bestond uit slechts zes man terwijl er acht mogen deelgenomen. ,,Hij stond wel opgesteld voor een andere wedstrijd van zijn eigen ploeg maar de ploegleiding heeft hem toestemming gegeven om aan de Delta Tour deel te nemen'', vertelde zijn vader Heddy Nieuwdorp zaterdag in Borssele bij de Omloop van de EPZ. Hij is na zijn plaatsgenoot Johnny Hoogerland en Hans Dekkers uit IJzendijke de derde Zeeuw op de startlijst.

Nieuwdorp toont opnieuw zijn klasse

door Wim de Vos. dinsdag 02 juni 2009 | 08:13 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 02 juni 2009 | 08:17

OUDENBOSCH - Ze wonen amper zeven, acht kilometer bij elkaar vandaan.

Tijdens het districtskampioenschap wielrennen bij de beloften in Oudenbosch gingen Alex Gresnigt uit Kapelle en Nick Nieuwdorp uit Yerseke even bij elkaar buurten. Het bleef niet bij even, maar het werd een excercitie die duurde tot in de slotronde. Toen vond Nieuwdorp het welletjes en reed hij bij zijn medevluchter weg om de districtstitel voor zich op te eisen. Gresnigt werd tweede.

Bij de amateurs A ging de overwinning naar een oud-Zeeuw: Bas Raas kwam daar als eerste over de finishlijn.

Nick Nieuwdorp heeft een verbluffend debuut gemaakt bij de beloften. De achttienjarige Yersekenaar, uitkomend voor wielervereniging De Jonge Renner uit Oosterhout, verraste al eerder met de overwinning in de klassieke Altena Biesboschronde in Werkendam. Verder reed Nieuwdorp ook een verrassende Olympia's Tour met tweemaal een klassering bij de eerste tien. "Het was heel verrassend dat ik in die klassieker iedereen achter me kon laten", vertelde Nieuwdorp in Oudenbosch. Het is opvallend dat het overstappen van de ene categorie naar de andere hem bijzonder goed af gaat. "In mijn eerste jaar bij de nieuwelingen reed ik met verschillende goede uitslagen en dat was ook het geval bij de junioren. Nu dus weer", aldus Nieuwdorp, die ook al verschillende plaatsen op het erepodium bij elkaar heeft gereden. Ook gisteren dus, toen hij met Alex Gresnigt vooruit kwam te zitten en in de slotronde van vijf kilometer zijn streekgenoot in de steek liet. "Ik had het idee dat Alex kapot zat", gaf Nieuwdorp aan. Zijn opponent beaamde dat. "Ik zat er helemaal door. Ik kon niet meer en heb Nick laten gaan", zei Gresnigt, die aangaf zijn doelstelling te hebben behaald. "Ik ben gekomen om me te plaatsen voor het NK en door mijn tweede plek ben ik daarin geslaagd. Al was een eerste plaats ook welkom geweest." Gresnigt gaat zich nu voorbereiden op de nationale titelstrijd die op 27 juni in Zuid-Limburg wordt gehouden.

Bij de elites eindigden Sander Stiegelis uit Sluiskil en Johnny van der Klooster uit Lewedorp met respectievelijk een vierde en vijfde plaats net naast het erepodium. De zege ging naar Ruud Aerts uit Riel.

Bas Raas verraste vriend en vijand door de districtstitel bij de amateurs A voor zich op te eisen. "Vorige week zaterdag reed ik mijn eerste criterium. Dat leverde al een overwinning op en nu dus deze zege. Ik mag niet klagen met deze herstart", aldus de tegenwoordig in Eindhoven woonachtige Raas, die enkele jaren geleden ook al eens de Nederlandse titel bij vrije renners wist te winnen.

George van Koeveringe uit Kapelle eindigde als tweede bij de nieuwelingen, zijn plaatsgenote Birgit Lavrijssen werd derde bij de junior-vrouwen.

 

Nick Nieuwdorp net geklopt in Schoten
Frits Bakker

SCHOTEN - Bijna reed Nick Nieuwdorp vanmiddag naar zijn tweede grote zege in twee dagen. In de afwachtingskoers van de Scheldeprijs in Schoten, met 190 vertrekkers aan de start, behoorde de Zeeuwse belofte tot de kopgroep van 38 renners, waarin negen man van de ploeg van Nieuwdorp. De sprint werd voorbeeldig aangetrokken, maar in de laatste meters kwam Nieuwdorp niet voorbij Arno Hartog.

 Nick Nieuwdorp reed zich opnieuw in de kijker met een tweede plaats in de afwachtingskoers van de Scheldeprijs.

Voor de achttienjarige Zeeuw was het natuurlijk geen schande om van een 33-jarige routinier te verliezen. ,,Maar ik heb zelf het gevoel dat ik had kunnen winnen”, keek Nieuwdorp vanavond terug op de sprint. ,,Hij reed voor me, ik zette aan en had meer snelheid dan hij, maar toen ik rechts langs hem wilde komen, gooide hij de deur dicht en kon ik er niet meer door.”

 

Tactisch gezien, vond hij, was het misschien beter geweest om de andere kant te kiezen. Maar of  het reglementair was wat Hartog deed? ,,Ik weet het niet, de toeschouwers zeiden van niet, maar de jury had niets gezien.” Nick Nieuwdorp roemde niettemin het werk van de ploegmaats. ,,Het was een heel snelle koers, over de plaatselijke ronden die de profs later reden in de Scheldeprijs. Wij moesten dertien rondjes rijden van acht kilometer. Al vroeg reed er een kopgroep weg, waarin zeven renners van onze ploeg zaten. Ik had de slag gemist, maar reed er later nog eens met een ploegmaat naartoe. We zaten dus met negen in een groep van 38.”

En omdat Nick Nieuwdorp de beste sprinter van de ploeg is, reden zijn ploegmaats in de finale voor hem. Het was bijna een ploegentijdrit door de straten van Schoten. ,,Ik wist dat die Arno Hartog snel was, hij ging eerder aan, maar ik blijf erbij dat ik hem had kunnen verslaan.”

De koers kreeg een volledig Nederlands podium met Arno Hartog, Nick Nieuwdorp en Rob van der Niet. De Middelkamper Ramon Vleugel reed naar een 26e plaats.

 

Nick Nieuwdorp tweede in Schoten

woensdag 15 april 2009 | 18:53 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 15 april 2009 | 18:57

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

SCHOTEN - Nick Nieuwdorp is gisteren als tweede geëindigd in de afwachtingswedstrijd van de 97e Scheldeprijs Vlaanderen.

De renner uit Yerseke, die uitkomt voor wv de Jonge Renner, moest het in de massasprint afleggen tegen Arno Hartog. Rob van der Niet Arckel werd derde. Ramon Vleugel (zrtc Theo Middelkamp) werd 26e, op 2 seconden van de winnaar. Het ging om een wedstrijd voor elites en beloften. Nieuwdorp is zelfs Bos te snel af in de sprint

door Jan van Dongen. dinsdag 14 april 2009 | 08:52 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 14 april 2009 | 09:48

De jeugdige Nick Nieuwdorp laat de concurrentie verbaasd achter en wint in Werkendam. foto Ron Magielse/het fotoburo

WIELRENNEN - Nick Nieuwdorp was gisteren in Werkendam op de laatste meters van de eerste Altena Biesboschronde de snelste van het kwartet dat zich in de finale had losgewerkt uit een kopgroep van twaalf.

 

Tot ieders verrassing was het jonkie uit Yerseke, met zijn achttien jaar amper drie maanden belofte, zelfs de uiterst rappe Jan Bos de baas. Jeroen Boelen ging in het spoor van Sander Lormans juichend als vierde over de streep. Boelen: "De winst blijft in de ploeg.

Die twee van de ploeg Ruiter wisten niet hoe rap Nick kan aankomen. Ik intussen wel, hij is dit jaar overgestapt naar De Jonge Renner. Een zesde plaats in De Glazen Stad bewees al dat hij aardig kan finishen."

Nieuwdorp, zoon van voormalig prof Heddy, klopt na zijn overstap van de junioren al vroeg op de grote poort. "Ik won vorig jaar negen criteriums, zes in Belgie, drie in Nederland. Tweede plaatsen in de laatste etappe van de Westbrabantse Pijl, de Vlaams-Brabant Classic in Zemst en de Curitas Classic in Diegem geven aan, dat ik ook in de klassiekers mijn mannetje sta."

De grootste schlemiel na de finish in Werkendam voelde zich Marvin van der Pluijm. "Ik had er alles op staan, mijn vriendin zit in de organisatie. Vanaf de start zat ik op de eerste rij, heb de vroege ontsnapping van 24 renners mee op gang gebracht. Ik werd verrast door het moment waarop na dik 110 kilometer negen man wegsprongen. Ik zat net wat te eten, wellicht hadden er een paar dat in de gaten. Ik kon het nog herstellen. Met zijn tweeën (Joost van den Blink van B&E, JvD) zijn we er naar toe gesprongen. Ik verspeelde daarmee echter de krachten om in de finale op elke uitval te kunnen reageren. Ik zat daar in mijn eentje tegen een aantal blokken. De Jonge Renner met drie. Ruiter, Asito en Van Vliet hadden er nog twee in de spits."

Dat Jan Bos nog vooraan opdook, was een sterk staaltje. "Ik miste de eerste schifting. Van ons was alleen Sander Lormans mee. Wij hielden met de ploeg de schade lang beperkt tot veertig seconden. Maar we kregen het gat niet dicht. Ik ben toen van groep naar groep gesprongen, het laatste snokkie in mijn eentje naar de elf vooraan. Daar was het immers volledig verbrokkeld. Al die extra inspanningen braken me in de finale op. Ik heb Sander een seintje gegeven niet echt meer te rekenen op mijn spintsnelheid. Toen is hij maar op vijfhonderd meter aangegaan." Jeroen Boelen bescheef het slot als volgt: "Ik reageerde, kwam langs Lormans, maar viel stil. Nieuwdorp kletste weg vanuit mijn wiel, zo hard dat ook Bos er niet meer aan kon."

 

Mooiste zege uit carrière Nick Nieuwdorpdoor Koen de Vries. dinsdag 14 april 2009 | 08:10 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 14 april 2009 | 09:11

Nick Nieuwdorp sprint naar de zege in de Altena Biesbosch Ronde. foto Kees Korstanje ;Nick Nieuwdorp sprint naar de zege in de Altena Biesbosch Ronde. foto Kees Korstanje

WERKENDAM - Nick Nieuwdorp klonk gisteren na afloop van de eerste editie van de Altena Biesbosch Ronde heel timide.

De 18-jarige wielrenner uit Yerseke boekte echter wel de mooiste zege uit zijn nog prille carrière. In de sprint van de klassieker over liefst 174 kilometer versloeg hij onder anderen Jan Bos, een renner die dit seizoen al vier belangrijke koersen heeft gewonnen.

Nieuwdorp verraste in finishplaats Werkendam vriend en vijand. Hij was het groentje in de groep van twaalf die in de finale om de eindzege streed. Dit seizoen pas stapte hij over van de junioren naar de beloften en was hij nauwelijks koersen van meer dan honderd kilometer gewend. Vorige week bewees Nieuwdorp in de Omloop van de Glazen Stad, over 175 kilometer, met zijn zesde plaats al dat hij lang meekan en gisteren bevestigde hij dat. Bovendien kan hij renners verslaan die karrenvrachten meer ervaring hebben dan hij. Op de uitslagenlijst van gisteren stonden ook namen van routiniers als Marvin van der Pluijm (5e), Peter van Agtmaal (14e), Ismael Kip (twee jaar geleden winnaar van de ZLM Tour, nu 21e) en Arno Hartog (winnaar van de Omloop van de Braakman in 2007).

Al na vijftien kilometer reed een groep van 24 renners weg uit het peloton. Twaalf van hen, onder wie Nick Nieuwdorp, lieten zich door de grote groep niet meer achterhalen. ,,Ik hoorde over de koersradio dat er steeds renners in problemen kwamen", vertelde Nicks vader Heddie Nieuwdorp gisteravond. Hij was met een team van Theo Middelkamp in koers. ,,Ik verwachtte dat ik de naam van Nick ook zou horen. Het was een zware koers, want het waaide behoorlijk. Maar het gebeurde niet. Hij bleek gewoon voorin mee te rijden. Ik wist dat Nick goed in vorm was, maar zo goed...''

De koers ging met twaalf kanshebbers de finale in. Vier maakten zich los, twee renners van het team Ruiter Dakkapellen en twee van Van Hemert. Naar die ploeg stapte Nick Nieuwdorp dit seizoen over. Na een spervuur van demarrages achterhaalde de renner uit Yerseke voor de laatste bocht de laatste vluchter, Sander Lormans.

Daarna sloeg hij nog een gat van vele meters, ook op sprinter Jan Bos. ,,Ik was aan het eind bang dat er om beurten gedemarreerd zou worden", keek Nieuwdorp terug. ,,Dat gebeurde ook, maar dat was geen probleem. Ik hield goede benen. Zelfs in de sprint."

Ploeggenoot Jeroen Boelen ging net als Nick Nieuwdorp juichend over de streep. Boelen: ,,De winst blijft in de ploeg. Die twee van de ploeg Ruiter wisten niet hoe rap Nick kan aankomen. Ik intussen wel. De zesde plaats in De Glazen Stad bewees dat al."

Dat het een zware koers was, bleek wel uit het aantal finishers: slechts 49. Van de Zeeuwse club Theo Middelkamp bereikte niemand de streep.

Nick Nieuwdorp zesde in Omloop Glazen Stad

maandag 06 april 2009 | 22:44 | Laatst bijgewerkt op: maandag 06 april 2009 | 22:47

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

MIDDELBURG - Nick Nieuwdorp is in de sterkbezette Omloop van de Glazen Stad, met start en finish in Kwintsheul, op de zesde plaats geëindigd.

De jonge renner uit Yerseke streed in de massasprint om de eindzege. Dennis Raadtgever uit Kapelle werd 21e.

In de Ronde van Steenbergen reed Ferdinand Boogaard uit Vlissingen naar de negende plaats. Niek Rentmeester uit Goes werd elfde.

Nick Nieuwdorp 30e in GP Waregem Nick Nieuwdorp

Waregem, 25 maart 2009 - Nick Nieuwedorp is vandaag op een 30e plaats geeindigd in een loodzware GP Stad Waregem.

Winnaar was Cole House, de Amerikaan van BMC Racing won de sprint van een kopgroep van dertien renners. De Belg Jens Debusschere werd tweede voor zijn landgenoot Jens Keikeleire.

Slechts 37 van de 205 renners wisten de koers uit te rijden.

 

Alles is anders in de Ronde Oud-Vossemeer

door Koen de Vries. maandag 16 maart 2009 | 08:04 | Laatst bijgewerkt op: maandag 16 maart 2009 | 09:03

 De achttienjarige Koen Otterspeer is de sterkste in de massasprint in de Ronde van Oud-Vossemeer. foto Leo Adriaansen

OUD-VOSSEMEER - Ongewone taferelen, zaterdag tijdens de Ronde van Oud-Vossemeer. De afgelopen jaren leek de eerste wielerwedstrijd van het jaar op Zeeuwse bodem meer op een afvalkoers dan op een criterium, maar daar was bij editie van 2009 geen sprake van.

 

Na 80 kilometer streed een groep van zo'n zestig renners in een massaspurt om de eindzege. De 18-jarige Coen Otterspeer uit Ouderkerk aan den IJssel was de rapste van het hele spul.

Wat ook bijzonder was: de Zeeuwen speelden een belangrijke rol. Niet alleen in de koers voor eliterenners en beloften, maar ook tijdens die van de vrouwen en van de amateurs A. Bij de vrouwen maakten Boukje Doedee uit Driewegen en Birgit Lavrijssen uit Kapelle indruk met een geslaagde inhaalrace, bij de amateurs A streden voormalig Tholenaar Ruud Havermans en Jacques Schuit uit Oost-Souburg in de voorste gelederen. Bij de elterenners lieten tal van Zeeuwen zich in de finale zien. Vooral dat laatste was de laatste jaren niet gebeurd. Bij gebrek aan trainingskampen in zonnige streken vervulden de Zeeuwse renners in de Ronde van Oud-Vossemeer veelal een figurantenrol. Al vroeg in de koers trokken de renners die zich in de winter in Zuid-Europa hadden afgebeuld erop uit, om zich pas aan de finish terug te laten zien.

Dit keer dus niet. ,,Ontsnappen was heel moeilijk'', had winnaar Otterspeer gezien. ,,De wind stond op de dijk voor de finishstraat vol tegen. Daar wegrijden stond gelijk met zelfmoord. Mij kwam dat wel goed uit. Ik heb de hele koers zitten hopen op een massasprint'', aldus de eerstejaars belofte. In de finale lieten zich tal van Zeeuwen aan het front zien. Nick Nieuwdorp uit Yerseke, net als Otterspeer eerstejaars belofte, maakte een sterke indruk, Niek Rentmeester was steeds allert en ook oudgediende Dennis Raadtgever uit Kapelle, krachtmens Ferdinand Boogaard uit Vlissingen en routinier Johnny van der Klooster uit Lewedorp streden in de frontlinies. Wat verder in het peloton konden Pieter Israel uit Kruiningen, Dirk van Dam uit Arnemuiden en Wilco Jonker uit Colijnsplaat zich redelijk handhaven.

De belangrijkste rol was echter weggelegd voor John den Engelsman. De oud-inwoner van Stavenisse (31) reed tot veler verbazing in de finale lang op kop met Gerhard Kleinhout. Pas één ronde (van 1800 meter) voor het eind werd hij ingerekend. Den Engelsman was er zelf verbaasd over: ,,Ik begon er warempel in te geloven'', sprak hij uithijgend. ,,De wind op de dijk was verschrikkelijk, het was daar harken, maar we bleven weg. Het was echt kippenvel, al dat publiek dat me aanmoedigde.''

Dat hij nog achter het peloton finishte, deed wat Den Engelsman betreft niet ter zake. Hij had een mooie koers gereden en wil pas in de Omloop van Tholen pieken. De nieuwe klassieker wordt op 23 mei gereden. ,,Als je dan wilt pieken, moet je nu al goed zijn'', analyseerde Den Engelsman. ,,Ik heb er deze winter harder dan anders voor getraind. Daardoor ben ik heel wat kilo's kwijtgeraakt.''

De zege leek aanvankelijk naar Jack Vermeulen uit 's-Gravendeel te gaan. Hij kwam met voorsprong uit de laatste bocht. Hij viel echter helemaal stil, waarna Coen Ottenspeer na een gewaagde manoeuvre zijn wiel als eerste over de streep drukte. Tweede werd voormalig winnaar van de Omloop van de Braakman Arno Hartog, derde werd Wouter de Groot uit Lochem.

Beste Zeeuw werd Nick Nieuwdorp. Met zijn zesde plaats onderstreepte hij zijn sterke debuut bij de beloften.

Vijfde plaats in België voor Nick Nieuwdorp

maandag 02 maart 2009 | 18:02 | Laatst bijgewerkt op: maandag 02 maart 2009 | 18:07

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

SCHOONAARDE - Nick Nieuwdorp is er in zijn eerste wedstrijd van het seizoen net niet in geslaagd op het podium te komen.

De eerstejaars belofte uit Yerseke, die de overstap heeft gemaakt van ZRTC Theo Middelkamp naar Van Hemert Groep/De Jonge Renner, finishte in het Belgische Schoonaarde op de vijfde plaats. De zege ging na 102 kilometer naar de Belg Jérôme Baugnies.

nog niet op het podium Vrijdag 13 februari 2009 | 07:18 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 13 februari 2009 | 08:33

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

YERSEKE - Nick Nieuwdorp zal vanavond bij de ploegenpresentatie van wielervereniging Theo Middelkamp aanwezig zijn, maar hij zal niet in de clubkleuren op het toneel verschijnen.

De 18-jarige eerstejaars belofte uit Yerseke is na een ijzersterk seizoen overgestapt naar De Jonge Renner uit Oosterhout. Nieuwdorp kan bij die club een mooi programma rijden en kan gebruik maken van goede voorziening. Hij is net terug van een trainingskamp van een week bij Tarragona (Spanje).

Nieuwdorp reed zich vorig bij de junioren in de kijker dankzij negen overwinningen en vele andere topklasseringen. De Jonge Renner was de eerste ploeg die belangstelling toonde; na Nieuwdorps jawoord wilden nog drie ploegen hem inlijven.

Nicks vader Heddie zal zijn vaste begeleider blijven. ,,Als het goed is, haal ik volgende week m'n rijbewijs'', vertelt Nick Nieuwdorp. "Ik zou dan zelf op pad kunnen gaan. Maar het is fijn dat m'n vader me blijft begeleiden.'' Heddie Nieuwdorp kent de fijne kneepjes van het vak. Hij was zelf profrenner en was enkele jaren ploegleider van de ploeg van Theo Middelkamp.

 

 

Nieuwdorp rijdt sterk en wint wielerweekend

dinsdag 16 september 2008 | 09:32

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

DIEGEM/ZEMST - Nick Nieuwdorp uit Yerseke heeft het Vlaams Brabant Wielerweekend voor junioren gewonnen.

Het weekend bestond uit twee klassieke wedstrijden en staat in België hoog aangeschreven.

Zaterdag werd de Curitas Classic gereden, een wedstrijd over heuvelachtig terrein over 125 km met start en finish in Diegem bij Brussel. Hier legde Nieuwdorp de basis voor zijn eindklassering. Achter zijn landgenoot Wilco Kelderman finishte hij als tweede. Zijn ploeggenoot bij ZRTC Theo Middelkamp Nick van der Lijke (Middelburg) eindigde als achtste.

Een dag later werd de Vlaams Brabant Classic in Zemst-Laar verreden. Nieuwdorp werd opnieuw tweede en werd daardoor winnaar van het eindklassement. Nick van der Lijke eindigde als derde in dit klassement.

 

 

 

 

TISSELT - Nick Nieuwdorp uit Yerseke heeft in het Belgische Tisselt zijn achtste overwinning van dit seizoen behaald.

In de sprint bleef hij zeventien concurrenten voor. Nick Eversdijk uit Kapelle werd elfde.

In een omnium voor junioren in Breda won Nieuwdorp de tijdrit en de puntenkoers. Door een lekke band tijdens de afvalling werd hij vijfde in het eindklassement. Michiel Jumelet werd tiende.

 

Nieuwdorp zegeviert

vrijdag 29 augustus 2008 | 16:57

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

YERSEKE - Nick Nieuwdorp heeft zijn zevende overwinning van het seizoen binnengehaald.

De wielrenner uit Yerseke won in het Belgische Maria-Aalter een juniorenkoers over 86 kilometer.

Nick Nieuwdorp, die lid is van de wielervereniging Theo Middelkamp, reed in de slotfase weg bij zijn vijf medevluchters. Hij finishte uiteindelijk met een voorsprong van 20 seconden.

Francesco van Coppernolle werd tweede, terwijl Laurens Poelman op de derde plaats eindigde.

Vorige week zegevierde Nieuwdorp nog in Evergem Wippelgem.

 

 

 

 

 

Nick Nieuwdorp behaalt zesde zege

zaterdag 23 augustus 2008 | 09:55

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

GOES - Nick Nieuwdorp heeft zijn zesde overwinning van het seizoen behaald.

De wielrenner uit Yerseke won in Evergem Wippelgem een koers over 97 kilometer.

De renner van Theo Middelkamp zat met drie man voorop en was de sterkste in de eindsprint. Hij versloeg Michael Derille en Aivars Ciuszauskas. Vier maanden geleden boekte Nieuwdorp zijn eerste seizoenszege in Evergem

 

 

GOES - Nick van der Lijke is tweede geworden in de achtste Westbrabantse Pijl, een meerdaagse wielerwedstrijd voor junioren.

De Middelburger had in het eindklassement een achterstand van één seconde op winnaar Arthur Vanoverberghe, de kampioen van België.

Tijdens de laatste etappe gisteren werd Nick Nieuwdorp uit Yerseke tweede. In het eindklassement eindigde hij als achtste.

 

Nieuwdorp vooraan in Olsene en Hersele

dinsdag 29 juli 2008 | 07:27

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

GOES - Wielrenner Nick Nieuwdorp uit Yerseke heeft zaterdag in een juniorenkoers in het Belgische Olsene de vierde plaats behaald.

Er stonden 187 renners aan het vertrek voor een wedstrijd over 128 kilometer. Een dag later deed Nieuwdorp in Hersele mee aan de Ronde van Vlaanderen voor junioren. In een deelnemersveld van 207 renners werd hij tiende. Deze koers was 126 kilometer lang.

 

Nick Nieuwdorp verdedigde met succes zijn zege van vorig jaar bij de junioren. De Yersekenaar kwam na een indrukwekkende solo alleen over de meet. Na Evergem, Tilburg en Yerseke was het zijn vierde zege van het seizoen. Nieuwdorp was verbaasd over zijn eerste plaats in Kruiningen, omdat hij 'niet zulke goede benen had'.

Van de Zeeuwen in de toptien werd Nick van der Lijke (Middelburg) vierde en Marc Blom (Oost-Souburg) vijfde. Nick Eversdijk en Alex Gresnigt (beiden Kapelle) werden zevende en tiende.

 

Nieuwdorp tweede in juniorenkoers in België

donderdag 26 juni 2008 | 23:12

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

RAVELS - Wielrenner Nick Nieuwdorp uit Yerseke is in het Belgische Ravels tweede geworden bij een wedstrijd voor junioren. Zijn twee ploeggenoten Alex Gresnigt en Nick Eversdijk maakten deel uit van de achtervolgende groep en werden respectievelijk negende en elfde.

 

Renners vallen bij bosjes in Axelse polders

door Frits Bakker. zaterdag 17 mei 2008 | 06:02 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 17 mei 2008 | 10:29

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

AXEL - Met de knie kapot, een bloedende wond op zijn kin en pijn over zijn hele lijf reed Nick Nieuwdorp gisteren over de finish in de Westsingel.

Minuten achterop geraakt door twee valpartijen in de eerste etappe van de Juniorendriedaagse van Axel. En een blik van moedeloosheid op het getekende gezicht. ,,Morgen doe ik niet meer mee'', kreunde hij, toen hij de fiets aan zijn vader gaf.

Barry Markus, een spurter met dijen als die van Tom Boonen, had op de jurywagen al zijn verhaal over zijn winnende sprint verteld.

En Brian van Goethem uit Sluiskil stond een paar meter verderop te vertellen dat hij de massale valpartij in de Bosdreef gelukkig net had kunnen ontwijken. ,,Ik raakte door die val wel mijn positie in het peloton kwijt en kon niet meer meesprinten.''

Maar verder was er, vooral in het kamp van Theo Middelkamp, veel leed aan de finish. Nick Nieuwdorp, de kopman, was het voornaamste slachtoffer. ,,Ik kreeg halverwege de koers al een keer een duw, waardoor ik niet op mijn fiets kon blijven. En op vijf kilometer van het einde, op een polderweg, vielen ze bij bosjes. Ik kon eerst nog blijven staan, maar toen knalden er nog een paar over me heen.''

Jurjen de Vries, die een zakdoek tegen zijn bloedende kin klemde: ,,Ik kon gelukkig nog doorrijden, maar het was een enorme ravage in de polder.''

De eerste rit in de Axelse driedaagse, met veel ontsnappingen en in een hoog tempo gereden, eindigde ondanks alles toch nog in een massasprint.

De Engelsman Rowe, de Zwitser Thierry, de Portugees Carvalho en de Nederlanders Commandeur en Boeve deden dappere pogingen om het peloton uit elkaar te rijden. En op de kasseien van de beruchte Plattedijk werd zo verwoed gedemarreerd dat alleen de sterkste renners overbleven.

Maar na de val in de laatste ronde bleef er toch nog een omvangrijke groep over. Sander Vleugel, die als enige renner van Middelkamp voorin meereed, vertelde: ,,Ik zat net achter de val en kon door de berm toch nog aansluiten.''

Nick Eversdijk: ,,Op het eind zat ik er al niet meer bij en ik reed op vijf kilometer van de finish ook nog lek.''

Brian van Goethem, die in het begin van de koers al lek had gereden en na een helse achtervolging weer voorin kwam: ,,Ik voelde me sterk, ben in de buurt van Terneuzen nog een keer weggereden uit het peloton, maar heb later op de sprint gegokt. En ik dacht dat ik wel goed zat, net achter een Engelse trein van hardrijders, maar toen kwam de Italiaan voorin wringen en werd ik naar achter geworpen.'' Hij werd veertigste in de sprint.

Barry Markus uit Hoofddorp, die als eerstejaars junior al zes overwinningen op zijn naam heeft en zesde was in Parijs-Roubaix, reed een fenomenale sprint.

,,Mijn ploegmaat Jesper Asselman reed in de laatste bocht voor de finish nog weg. Hij werd door een Engelsman teruggehaald en op vijfhonderd meter werd de sprint ingezet. Ik moest nog een Pool voorbijrijden, maar voelde me niet meer bedreigd.''

Hij won de internationaal getinte sprint voor de Portugees Daniel Freitas, de Pool Artur Kimisarek, de Deen Patrick Clausen, de Italiaan Daniele Aldegheri en de Kazach Arman Kamyshev

 

Nick Nieuwdorp voelt zich thuis in sterk veld van Omloop Borsele

door Koen de Vries. woensdag 23 april 2008 | 03:09

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten Nick Nieuwdorp

Nick Nieuwdorp

YERSEKE - Wie Nick Nieuwdorps grote voorbeeld is? De 17-jarige wielrenner uit Yerseke zegt het niet met zoveel woorden, maar het komt erop neer dat dat zijn vader is. Heddie Nieuwdorp was vijf jaar full-prof en twee jaar semi-prof.

Nick zou niets liever willen dan ook prof worden.

Zondag wacht de junior van de Theo Middelkamp-ploeg een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. De Omloop van Borsele staat bij elke renner van zijn leeftijd hoog aangeschreven. ,,Borsele is een heel mooie klassieker", vindt Nieuwdorp-junior. ,,En ik voel me thuis op het parkoers. Ik heb dat rondje misschien al vijftig keer gereden."

Nick Nieuwdorp mag dan zijn vader Heddie als voorbeeld hebben, die vader is de grootste supporter van Nick. Waar Nick wedstrijden rijdt, is Heddie ook aanwezig. ,,Hij vindt het fijn als ik erbij ben'', zegt Heddie. ,,En ik vind het prettig om hem te coachen."

Enige afstemming is echter wel nodig. Heddie Nieuwdorp was een renner die aanviel tot hij erbij neerviel. Nick rijdt meer berekenend. ,,Ik heb een goede sprint in de benen'', vertelt Nick. ,,Het liefst kom ik aan met een klein groepje, zodat ik het in de sprint kan afmaken."

Dat is de jonge Yersekenaar dit seizoen één keer gelukt. In het Belgische Evergem ging hij als eerste over de streep. Daarnaast werd hij al drie keer tweede.

Wat de tactiek wordt, weet Nick Nieuwdorp nog niet precies. ,,Meestal kiest Alex Gresnigt vroeg voor de aanval. Als die niet slaagt, werkt hij voor ons. Hoe het verder gaat weet ik nog niet. Dat hangt af van het koersverloop."

 

Talenten hunkeren naar succes

door Frits Bakker

KRUININGEN - Kijk, daar is Cees Priem ook weer op de jaarlijkse presentatie van de club waar hij groot is geworden.

Vanuit de zaal mompelt een andere oud-renner: "En nu Jan Raas nog." Het is de avond dat de Ren- en Tourclub Theo Middelkamp zijn renners en rensters voorstelt. De theaterzaal van Het Dorpshuis in Kruiningen puilt uit van de genodigden en op het podium paradeert Hollands glorie.

Twee trainingsritten hebben ze al achter de rug, het is nog nooit zo druk geweest en de winnaars...? Nick van der Lijke, het zestienjarige talent dat zo'n mooie toekomst wordt voorspeld. En Patrick Tolhoek, de oud-prof, die zijn passie voor het wielrennen nooit meer kwijtraakt.

De Middelkampers zijn aan een nieuw jaar begonnen en de ambitie straalde ervan af. Bert van Gils, de kenner bij uitstek, riep alle categoriën op het podium en sprak met jong en oud over de successen van vorig jaar en de verwachtingen voor het nieuwe seizoen. Het moet, in de woorden van oud-renner en ploegleider Ko Blok, vooral het jaar van de junioren worden, die met een zeventien man sterke, talentvolle ploeg de competitie aangaan. Het moet ook het jaar van de nieuwe vrouwenploeg worden en van al die andere renners die het Middelkamp-shirt dragen en zo hunkeren naar successen.

De oudste Zeeuwse wielerclub (1954) onderscheidt zich de laatste jaren vooral met vrouwen en jeugd. Anne Eversdijk, dit jaar overgestapt naar de ploeg van Ton van Bemmelen, schitterde in de nationale selecties, Agnieta Francke haalde aan het einde van het jaar een Nederlandse titel op de baan, Nick van der Lijke reed veertien overwinningen als nieuweling bij elkaar en Nick Nieuwdorp en Alex Gresnigt maakten met respectievelijk twee en drie zeges een veelbelovende start bij de junioren.

En hoewel er met Dirk van Dam, Ruud en Niek Rentmeester, Wilco Jonker en Christian Kik ook veel potentie schuilt in de elites en beloften, wordt er dit jaar meer dan ooit uitgekeken naar de juniorenploeg van Ko Blok.

Zoals naar Nick van der Lijke, in zijn eerste jaar, nadat hij zich bij de nieuwelingen als een nationale topper heeft aangekondigd. De jonge Middelburger, kleinzoon van oud-prof Piet en zoon van de vroegere amateurrenner Kjeld, doet er alles aan om door te breken. "Ik ben deze winter ook regelmatig met hem naar de baan geweest", vertelde Ko Blok gisteravond. "Je ziet aan alles dat hij uit een echt wielernest komt. Hij is een allrounder, attent in de koers, kan sprinten, redelijk goed bergop rijden en is slim in finales." Zijn twee kompanen, Nick Nieuwdorp en Alex Gresnigt, hebben een jaar ervaring in de bagage. Ko Blok: "Van Nick vind ik dat hij zich heel goed ontwikkelt als sprinter. Alex is meer een sterke jongen, die aanvalt vanuit het vertrek en wel ziet waar het schip strandt."

Ko Blok wil niet te vroeg juichen. ,,Je weet nooit hoe het die jongens vergaat in hun ontwikkeling. Kijk maar weer naar Tim Dees, die ontzettend getalenteerd was, in de grote koersen als junior meekon met de besten, maar die zijn studie voor laat gaan en gestopt is met wielrennen."

Het totale rennersveld van Middelkamp is dit jaar iets uitgebreid door de oprichting van de Rabo Lady Force. "We hebben zo'n negentig renners die wedstrijden gaan rijden", vertelde voorzitter Fester Aarts. Volgende week vertrekt een deel van de selectie naar het traditionele trainingskamp op de Kemmelberg.

Drie man van de eliteploeg zijn vertrokken naar Delta in Spijkenisse: Paul Jeremiasse, Bart Maas en Jaco Wagenaar. Daartegenover staat de terugkeer van Niek Rentmeester, die het shirt van de Jonge Renner verruilt voor dat van Middelkamp.

 

Sterke ploeg junioren Middelkamp

De junioren van ZRTC Theo Middelkamp met als ploegleider Ko Blok, willen vooral dit seizoen goede resultaten behalen in de klassiekers. De junioren ploeg die dit jaar uit maar liefst 17 renners bestaat, zal het wel een beetje drummen worden om in de selectie voor een klassieker opgenomen te worden. “We streven naar een goede selectie om deel te nemen aan de belangrijke wedstrijden, dan is het wel noodzakelijk om je beste renners mee te nemen, om ook de jaren nadien daar te kunnen starten met onze ploeg” aldus Ko Blok.

De ploeg kent twee kopmannen, dat zijn de 2e jaars Nick Nieuwdorp (foto) en Alex Gresnigt, ook beschikt de ploeg nog over een talent Nick van der Lijke die zich zeker verder gaat ontwikkelen en ook wedstrijden in de sprint kan afmaken. “Hij is een allrounder, attent in de koers, kan sprinten, redelijk goed bergop rijden en is slim in finales." Zei Blok gisterenavond op de ploegenvoorstelling in het dorpshuis in Kruiningen.

 

Tweede plaats Nick Nieuwdorp in België

woensdag 26 maart 2008

GOES - De junioren van wielervereniging Theo Middelkamp boekten het afgelopen weekeinde goede resultaten.

In het Belgische Waarschoot behaalde Nick Nieuwdorp uit Yerseke een tweede plaats. Hij werd op de streep geklopt door Belgisch kampioen op de baan Mario de Pauw, terwijl Nick van der Lijke uit Middelburg de derde plaats voor zich opeiste. Ramon Vleugel uit Wemeldinge finishte als 21e.

In Serskamp (eveneens België) werden onder barre omstandigheden Nieuwdorp, Van der Lijke en Vleugel respectievelijk 13e, 15e en 26e. Van de 120 deelnemers haalden slechts 30 renners het einde. Winnaar werd de Noor Johann Ziesler

Ereplaatsen voor junioren Middelkamp

In De Klijte werd Nick van der Lijke uit Middelburg derde, achter de Engelsman Andrew Fenn en de Belg Arthur Vanoverberghe. In Harelbeke finishte Nick Nieuwdorp uit Yerseke als dertiende. Nieuwdorp werd gisteren in Opwijk vijfde.

Derde plaats Middelkampers in Genemuiden

dinsdag 08 april 2008 | 03:08 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 08 april 2008 | 07:49

GENEMUIDEN - Wielrenner Nick van der Lijke uit Middelburg is zaterdag zevende geworden in de Omloop van Noord-West-Overijssel.De junior van wielervereniging Theo Middelkamp maakte samen met ploeggenoot Nick Nieuwdorp die 11e werd (Yerseke) deel uit van een kopgroep van een twintigtal renners die in de slotfase helemaal uit elkaar viel.

De 165 deelnemers moesten een afstand van 130 kilometer afleggen.De wedstrijd startte en finishte in Genemuiden. Winnaar werd Barry Markus uit Hoofddorp. Alex Gresnigt (Kapelle) finishte als 28e. Middelkamp werd door deze resultaten derde in het ploegenklassement. Bij de nieuwelingen reed George van Koeveringe uit Kapelle naar een vijftiende plaats.

In Hingene werden zondag Nick Nieuwdorp 5e, Nick Eversdijk (Kapelle) 27e en Mark Blom (Oost-Souburg) 30e in een veld van 127 deelnemers.

Maandag 14 April Nick Nieuwdorp eerste in Evergem

Evergem - Nick Nieuwdorp uit Yerseke heeft zaterdag in het Belgische Evergem zijn eerste overwinning van het seizoen behaald.In een veld van 131 deelnemers was de renner van wielervereniging Theo Middelkamp de snelste van een kopgroep van zes renners. Ploeggenoot Nick Eversdijk uit Kapelle, die ook in de kopgroep zat, eindigde als zesde. Nick van der Lijke  ( Middelburg ) werd 7e

Omhoog