ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Communities

ZeelandNet

ANIMAL WORLD('Animal World, weet meer!')

Welkom in de wereld van de natuur!

908.933 bezoekers 68 leden Log in

Dromedaris


De Dromedaris

De dromedaris is een kameel-achtige met één bult. Deze soort is in het wild uitgestorven, maar wordt nog wel algemeen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten als last- en rijdier gehouden. De dromedaris is een echt woestijndier, met vergelijkbare aanpassingen aan de hitte en periodieke watertekorten als de kameel.

dromedaris

Leefgebied

De dromedaris komt voor in Noord-Afrika, Midden-Oosten, verwilderd in Australië.

Voedsel

De dromedaris eet grassen, struiken en ook zoute of doornige planten en zelfs aas. De dromedaris , ook schip van de woestijn genoemd, eet niet meeer dan 10 tot 20 kg planten per dag en heeft tijdens het koude seizoen, dat drie maanden duurt, helemaal geen behoefte aan water. In de zelfde omstandigheden zou een mens binnen de 24 uur van uitdroging komen. De vetvoorraad in zijn enige bult speelt een rol bij de warmte regeling, zodat de dromedaris een opwarming van zijn lichaam verdraagt zonder dat het dier zweet om af te koelen. In Mauritanie fokken de Moren de dromedaris om zijn melk en zijn vlees, als ook om zijn leer en zijn wol. In 2001 zou het land een miljoen dromedarissen tellen.

Jongen

Dromedarissen leven ook in haremgroepen met een volwassen man, enkele vrouwen en hun kinderen. De mannen gaan elkaar soms te lijf door te duwen, te bijten en te spuwen. Dit doen ze vaak in de paartijd waarbij de mannetjes zoveel mogelijk slijm produceren om zo te laten zien dat een vrouwtje willen. Soms gaan de gevechten er zo hard aan toe dat er zelfs wel eens een dode valt.

Paspoort

Naam: Dromedaris

Wetenschappelijke naam: Camelus dromedarius

Leeftijd: 20 - 45 jaar

Voedsel: grassen, struiken en ook zoute of doornige planten en zelfs aas

Lengte: 2,2 - 3,4 m, staart 50 cm

Gewicht: 450 - 550 kg

Verspreiding: Noord-Afrika, Midden-Oosten, verwilderd in Austrlië

Status: algemeen; in het wild uitgestorven bijna uitgestorven.

 

Bron: www.wnf.nl

Omhoog