ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.339.829 bezoekers 209 leden Log in

marters: alpenmarmot



Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

de Alpenmarmot

De alpenmarmot is een groot, gedrongen knaagdier met korte poten, een vrij korte staart, korte oren en een brede kop. Hij leeft op 1400 à 2800 hoogte (boven de boomgrens), bij voorkeur op zuidelijke hellingen. Daar bevinden zich alpenweiden, hoogdalen en rotsige hellingen met een ondergrond waarin hij nog zijn holen kan graven. Hij behoort tot de familie van de eekhoorns.

De alpenmarmot houdt een winterslaap, hiervoor trekken de alpenmarmotten zich in een diep gelegen ketel in de grond terug. het zomerhol is eenvoudiger dan de wijdvertakte, tot 3 m diepe winterbouw, met zijn woonketel en diverse uitgangen. Voor de winterslaap van zes tot zeven maanden worden deze laatste van binnenuit afgesloten.

Alpenmarrnotten leven merendeels sociaal in moederfamilies en grotere gemeenschappen. Sommigen leven echter solitair. In kolonies levende dieren zijn zeer waakzaam en gaan bij gevaar op de achterpoten staan en laten een schel gefluit horen zoals bij verstoring door de mens of het opduiken van roofdieren, zoals steenarend, oehoe, vos en lynx. Bij gevaar toont de alpenmarmot zijn opwinding door snelle, verticale slagen van de staart.

Op het menu staan zaden, grassen, kruiden, bloemen en wortels. Het zijn echte herbivoren.

Vlak na het ontwaken uit de winterslaap begint in april-mei de paartijd. De mannetjes van de kolonie vechten in deze tijd om het bezit van de territoria. De alpenmarmot brengt voor de nestbouw zelfgemaakt hooi naar zijn hol. De wijfjes brengen er jaarlijks, na een draagtijd van 33 à 34 dagen, 2 à 4 jongen voort. De jonge alpenmarmotten blijven circa 4 maanden in het hol. Ze ravotten voortdurend; worstelen is een geliefde bezigheid, waarbij ze elkaar met de voorpoten omklemmen en proberen weg te duwen.

Als ze volwassen zijn kunnen ze een gewicht van maximaal 5,5 kilo bereiken en een halve meter lang worden. De staart is dan ongeveer 20 cm.

(Foto: http://natuurbeleving.scene24.net)

Omhoog