ZeelandNet

Uit in Zeeland

Ontdek 8.229 evenementen bij u in de buurt:

Of bekijk de leukste Zeeuwse attracties

Tentoonstelling ‘Aan boord van een slavenschip’

Middelburg

Hoe verliep een slavenreis en wat is er nog te zien van het slavernijverleden in suriname? Op deze vragen geven twee tentoonstellingen antwoord. In het kader van de herdenking va..

Mode- en streekdrachtzalen

Middelburg

De streekdracht van de 19e eeuw was (kleur)rijk en liet zich volop beïnvloeden door hetgeen er in de mode was. Hedendaagse ontwerpers weten al lang hoe bijzonder die streekdracht..

Bioscoopagenda

Ezelwandeling Noord-Beveland door polders en langs Veerse Meer

Kamperland

Wij organiseren ezelwandelingen met prachtige ezels, waaronder de zeldzame baudet du poitou (langharige reuzen-ezel) over het eiland noord-beveland. Een bijzondere wandeling van ..

Weekmarkt Sommelsdijk

8.00-15.00 uur weekmarkt op de voorstraat in sommelsdijk. Deze markt is een begrip, en niet meer weg te denken uit de dorpsgemeenschap sommelsdijk. Er wordt niet alleen gekocht, ..

Toeristendag; grote braderie in Ouddorp

8.30-18.00 uur toeristendag in het centrum van ouddorp. Grote braderie met meer dan 100 kramen en standplaatsen! Gezelligheid voor jong én oud!

B(l)oeiende Quilts in Historisch Museum

Goes

80 wedstrijdquilts van het quiltersgilde. alle quilts zijn eigen ontwerp waarbij kleur een grote rol speelt. 80 ingestuurde quilts met als thema ‘bloei’ zijn in deze periode te ..

Rondvaart met Sleepnetvissen

Breskens

Ze vertrekken vanuit de handelshaven/westhaven en varen de westerschelde op, richting hoofdplaat. Net als bij de rondvaart hopen we ook nu weer vele vogels en zeehondjes te zien,..

Golfsurfen&SUP en Skim- & Bodyboarden

Golfsurfen&sup € 20,00 p.p. Per uur.skim- & bodyboarden € 15,00 p.p. Per uur.start activiteiten om 13.00 h, 14.15 h, 15.30 h.meer info:  www.moio.nlvolgens ons ook  via twitter h..

Frisia, rondvaart Nationaal Park Oosterschelde

Zierikzee

Van 13.00 - 16.00 uur. De oosterschelde, nederlands duurst beveiligde natuurgebied, wordt ontsloten door de zeelandbrug, de langste brug van nederland en de stormvloedkering. De ..

Dagje Zierikzee per boot

Kamperland

In de maanden juli en augustus vertrekt iedere week op woensdag en donderdag de frisia om 11.00 uur vanuit roompot beach resort naar zierikzee. Aankomst zierikzee 12.30 uur de bo..

Vaartocht over de Oosterschelde

Kamperland

In de maanden juli en augustus vertrekt iedere week op woensdag de boot voor een vaartocht over de oosterschelde. duur van de tocht 3 - 3,5 uur. Inschepen om 11.00 uur of 14.30 ..

familie rondvaart - passagiersschip de Onrust 11.00 uur

De familie rondvaart is het leukste uitje voor heel het gezin. Lekker uit waaien in zeeland. Laat je verrassen door de bruinvissen en zeehonden, deze leven het gehele jaar in het..

mini cruise

Mini cruise tussen burghsluis colijnsplaat en zierikzee is een unieke vaar- en fietsbeleving. We varen van burghsluis naar colijnsplaat,vervolgens naar zierikzee en dan weer teru..

Expositie Rozentuin Kats

Kats

Elk jaar is er in de zeeuwse rozentuin een kunstexpositie te bewonderen. In 2015 zal er i.v.m. Het 20 jarig bestaan behalve kunstwerken van beginnende kunstenaars verzorgd door d..

Vlooienmarkt Camping Kloet

Zierikzee

Van 10.00 tot 16.00 uur. Vlooien & brocante markt. Voor vele duizenden mensen, zowel kopers als verkopers, is dit evenement een begrip geworden dat staat voor gezelligheid, leuke..

Beklimming Sint Lievensmonstertoren (Dikke Toren)

Zierikzee

Vanaf 18 april is er naast de beklimming van de toren met het mooie uitzicht van de omgeving een film "silhouetten tegen het licht' ook maquettes en een stadsontdekkingtocht door..

Weekmarkt Renesse

Renesse

Markt op woensdag , met diverse kramen van 8.00 tot 15.00 uur. Deze markt is een trekpleister voor zowel de toerist als de bewoners.  een uitgebreide markt met een selectie van f..

Rondleiding en wijnproeverij op Wijnhoeve De Kleine Schorre

Dreischor

Op woensdagmiddag van 15 mei tot en met 15 september van 15.00 tot 17.00 uur en ook op donderdag alleen in juli en augustus iedere donderdag  van 11.00 tot 13.00 uur bent u welko..

Zeiltocht meezeilen met traditionele Zeilklipper ( Scaldis / Morgenster )

Zierikzee

Heeft u zin in een gezellige vaartocht over de oosterschelde? Uw tocht begint aan 't luitje in zierikzee, waar de scaldis en morgenster gebroederlijk naast elkaar in het zeeuwse ..

Rondleiding en wijnproeverij wijnhoeve 'de Kleine Schorre'

Dreischor

Rondleiding en proeverij op wijnhoeve ‘de kleine schorre’, zuiddijk 4 in dreischor (± 30 km vanaf ouddorp, routebeschrijving wordt verstrekt!). Proefdomein, wijngaard en wijnkeld..

Stadswandeling Terneuzen

Terneuzen

Onze stadsgids vertelt u allerlei (ludieke) wetenswaardigheden over de stad van de ‘vliegende hollander’. Maak kennis met deze stoere havenstad en laat u verrassen door “oud tern..

Strandjutterstocht voor kinderen

Rondleiding speciaal voor kinderen over het strand van cadzand. Samen met de gids en de snuffelrugzak jutten naar mooie schelpen of haaientanden op het strand. Deze rondleiding d..

Wisselexpositie Stadhuismuseum

Zierikzee

In het stadhuismuseum in zierikzee is van vrijdag 13 februari tot en met 30 september een bijzondere (wissel)expositie te zien met voorwerpen uit het boek de kajak van zierik een..

Amusefietstocht Noord-Beveland

In mei, juni en september: alle donderdagen, vrijdagen zaterdag en zondagen.in juli en augustus: iedere dagmet deze tocht kunnen zowel de vaste bewoner, als de toerist op een leu..

Kooktheater

Kamperland

Ontvangst met koffie/thee en vers aardbeiengebak. Wandeling/rondleiding door onze boomgaard met appels en peren, langs de eigen teelt van bessen, aardbeien en frambozen.  vervolg..

Openstelling Nehalenniatempel

Colijnsplaat

Openstelling nehalenniatempelin zomerseizoen dagelijks van 10.00 tot 20.00.ervaar de magie van de godin nehalennia uit de romeinse oudheid door het bezichtigen van de permanente ..

Sunset Safari; vaartocht door de Voordelta

Sunset safari; vaartocht door de voordelta vanuit binnenhaven/deltahaven stellendam. Zeehonden, natuur en de zonsondergang op zee beleven. Kosten: € 18,- (vw), € 12,- (kinderen t..

Trekpaardenfeesten op de Paardenmelkerij

Oostburg

Op deze dag kun je werkelijk alles beleven met de trekpaarden , vliegend tapijt , boomslepen ringsteken enz. Bezoek de ponyarena of rijd mee op de snelle marathonwagen. Neem een ..

Yoga aan 't water in Ouddorp

10.00-11.00 uur yoga aan 't water door yogastudio ouddorp. Woensdag: yoga aan ’t water bij zeil- & surfcentrum brouwersdamdonderdag en zondag: beach yoga op strand brouwersdam (b..

Circus Herman Renz in Ouddorp

14.00 (let op!) en 19.00 uur voorstellingen van nederlands nationaal circus herman renz, zij presenteren ‘wow – world of wonders’! Locatie: terrein bij recreatiepark de klepperst..

Openstelling wijngaard ‘De Druivengaerde’

Wissenkerke

Juni t/m september elke woensdag van 13.00 tot 17.00 uur.kom kijken, proeven en goed toeven! u kunt wandelen onder de langste druivenpergola ter wereld en een doe-het-zelf rondle..

Openstelling Dorpskerk Hervormde Gemeente Goedereede

De 300 jaar oude dorpskerk van de hervormde gemeente, kerkpad 3 te goedereede, is in de zomermaanden open voor bezichtiging. U kunt de kerk bezoeken van maandag t/m zaterdag tuss..

Zomeravondwandeling in de Verdronken Zwa

Ruim honderd jaar geleden nam de natuur hier de regie: een dijkdoorbraak maakte van deze voormalige polder een afwisselend natuurgebied. De wandeling voert u langs strand, duin, ..

Dia presentatie Slot Haamstede met bezoek aan de Ridderzaal

Tegenover de kerk, midden in het dorp, staat slot haamstede. Het oudste gedeelte van het huidige slot stamt uit de 13e eeuw en in de eeuwen erna werden steeds delen aangebouwd. O..

Veiling van Streekproducten

Er wordt ook dit jaar weer een veiling voor streekproducten gehouden, voor toeristen erg leuk om mee te maken maar ook voor de regionale bevolking zeer zeker een aanrader.  de ve..

SailForce - zomerzeilen - afvaart 13:30

Wemeldinge

Van 13 juli tot en met 14 augustus zeilt de sailforce iedere werkdag uit om 13:30 en 16:00 uur vanuit de haven van wemeldinge. Ervaar de oosterschelde en het zeilen op een modern..

De kunstenaarskolonie Schwaan

Domburg

Tentoonstelling van landschapschilderijen en dorpsgezichten van de noord-duitse kunstenaarskolonie schwaan.zoals er in de tweede helft van de negentiende eeuw talrijke kunstenaar..

Kinderexcursie Kwade Hoek

13.00-15.00 uur kinderexcursie (6-12 jaar) kwade hoek. Verzamelplaats: parkeerplaats einde oosterweg in ouddorp. Deelname kind t/m 12 jaar: € 2,-. Aanmelden bij vvv ouddorp aan z..

Boerderijbeleving met proeverij van producten

Middelburg

Boerderijbeleving op kaasboerderij schellach, waar u door middel van een proeverij kennis maakt met de zuivel- en kaasproducten van het bedrijf. Na een korte uitleg geven we u a...

Pleingoed pop-up architectuurproject

Zierikzee

Nieuwe projecten en leuke samenwerkingsverbanden!kianoosh gerami en eef de graaf gerami zijn door reggy hulskens en kris van der wervevan idna architecten en vormgevers benaderd ..

Mondriaan Rondwandeling o.l.v. een gids

Domburg

Iedere woensdag in juli en augustus.de badplaats domburg is een geslaagde mengeling van historie, natuurschoon, cultuur en vertier. De plaats heeft een indrukwekkend verleden, wa..

De film Silhouettten tegen het Licht

Zierikzee

Silhouetten in de dikke toren. de première van de film ‘silhouetten tegen het licht’filmmaakster eef de graaf geramiheeft het idee opgepakt om een bijzondere film over schouwen-d..

Boogschieten voor kinderen en volwassenen.

Wemeldinge

"handboogschieten op de liggende en staande wip.we schieten met pijl en boog op klosjes met veertjes, liggende wip afstand 17 meter, staande wip afstand 30 meter. Leuk voor kinde..

Arrangement vaartocht - stoomtrein.

Wemeldinge

"vaartocht wemeldinge hansweert hoedekenskerke met de stoomtrein naar goes. Daarna op de fiets terug naar wemeldinge of dezelfde reis in omgekeerde volgorde. Kopje koffie/ thee m..

Expositie 'Silhouetten tegen het Licht' Dikke Toren

Zierikzee

Met de ontdekkingstocht van zierikzee van de vvv komt u eerst langs het stadhuismuseum, dit museum organiseert van 18 april tot en met  6 september een presentatie over silhouett..

Zomeravondconcert Dorpskerk Oostkapelle

Oostkapelle

Klassiek zomeravondconcert in de dorpskerk van oostkapelle.  aanvang: 20.00 uur la favilla ensemble isabel favilla - baroque bassoon filipa meneses - viola da gamba qiulio quiric..

Trek erop uit met de belevingsrugzak.

Wemeldinge

Kom gratis de belevingsrugzak ophalen bij eetcafé linda (het eetcafé op het terrein van camping linda) en ga op zoek naar natuurschoon op het standje van de camping of aan de dij..

Open atelier

Wemeldinge

Bezoek ons atelier met verschillende vormen van kunst. Wij geven uitleg over ons werk. U kunt ons vinden in de pittoreske dorpsstraat.

Beach Yoga Domburg

Domburg

Beach yoga op het strand in domburg; van 25 juni t/m 31 augustus dagelijks (ook zonder aanmelding vooraf) op het strand bij watertoren oost ma t/m za van 9.30 tot 10.30 uur. Deel..

Rommelmarkt bij Van der Linde

8.30-12.00 uur rommelmarkt in loods van v/d linde, zuidweg 3 in ouddorp. Opbrengst is voor div. Goede doelen. Toegang is gratis!

beeldentuin Ter Lucht 2015

de 14 deelnemende kunstenaars zijn : betsy de jonge,onno jongewaard, hendrike huijsmans, marion kamper, frans kegels, juul kortekaas, frida van overbeeke, glenn priester, maria..

Live muziek in Dorpstienden na Toeristendag

19.00 uur live muziek na afloop van toeristendag in mfg dorpstienden, dorpstienden 4 in ouddorp. Toegang is gratis.

Handboogschieten voor toeristen

Aardenburg

Op de woensdag avonden in juli en augustus bent u welkom op één van de oudste schutters verenigingen van zeeland. Op deze avond wordt er uitleg gegeven hoe er wordt geschoten op ..

Entertainmentshow in Domburg!

Domburg

In de stationsstraat in domburg kan je gaan kijken naar de entertainmentshow. De entertainers doen eerst een rondje door het centrum, daarna begint om 19:00 de show in de station..

Wandeling door Koudekerkse inlaag

Wandeling door koudekerkse inlaag.tijdens deze wandeling kom je alles te weten over de mysterieuze plompe toren en de inlagen die eromheen liggen.ga mee met de vrijwillige boswac..

Vakantie Bijbel club Oostkapelle

Oostkapelle

Kom je ook naar de vakantie bijbel club? Alle kinderen vanaf 4 jaar zijn welkom! Ook voor tieners is er een leuk programma. Knutselen, zingen, bijbel vertelling, sport en spel. O..

Openstelling Bunkers in Zoutelande

Zoutelande

Iedere woensdag- en zondagmiddag vanaf 3 mei tot 1 november is het bunkermuseum in zoutelande geopend van 13.00-17.00 uur. De toegang is gratis!

Seizoensmarkt Vrouwenpolder

Vrouwenpolder

Seizoensmarkt in vrouwenpolder. Iedere woensdag van 1 juli t/m 26 augustus 2015 van 10.00 uur tot 19.00 uur.

Torenbeklimming Jacobuskerk Renesse

Renesse

Iedere woensdag in de periode van eind april t/m eind augustus is het mogelijk de toren van de jacobuskerk in renesse te beklimmen. U wordt beloond met een prachtig uitzicht over..

Roofvogeldemonstratie Valkeniershof

IJzendijke

Het wordt een gezellige middag, waarin weer veel te zien zal zijn. Maak kennis met onze grappige biko, kleine daantje en kom kijken naar onze snelwandelaar pino, zie hoe harrie r..

Rondvaart op de Grevelingen, Rederij Zeeland, Den Osse

Brouwershaven

Maak een pleziervaart op het grevelingenmeer met het party- en rondvaartschip "grevelingen"u maakt een vaart van ± 1,5 uur vanuit haven den osse langs port zélande daarna varen w..

Quilts op 't Eiland in de Meestoof

De kracht van het museum ‘de meestoof’ ligt óók in de jaarlijkse wisseltentoonstellingen. De meestoof is altijd weer anders.museum de meestoof heeft vier bekende quiltsters gevra..

Watersnoodhuis

Stavenisse

 in het watersnoodhuis  is heel veel boeiende informatie, documentatie, individuele verhalen, boekwerken en fotomateriaal over de ramp, de hulpverlening en de wederopbouw. In de ..

Bezichtiging Catharinakerk

Zoutelande

Tussen 03-06-'15 en 12-09-'15 kunt u elke woensdag, vrijdag en zaterdag de catharinakerk in zoutelande bezichtigen tussen 11:00 - 15:00 uur. omstreeks het jaar 1270 werd vanuit h..

Beeldentuin 's Landshuis Hulst

Hulst

Maandag 25 mei 2015, vindt om 14.00 uur de feestelijke opening van de jaarlijkse buitententoonstelling in de tuin van ’s-landshuis, aan de steenstraat 37 te hulst, plaats. Deze t..

Rondleiding door het Historische hart van Goes

Goes

Op elke woensdagmiddag in de maanden mei, juni, juli, augustus en september kan men deelnemen aan de gratis stadsrondleiding in goes. Deze rondleiding start om 14:00 uur en duurt..

MOODS! Festival Brugge

Na een eerste kennismaking staat moods! Dit jaar opnieuw vol goesting klaar om sfeer te strooien in de brugse binnenstad. Verspreid over 8 concertavonden laat het verse stadsfest..

Rondleiding Klompenmakerij Traas

Heinkenszand

Een oude ambacht in een modern jasje. Beleef het vak van klompenmaker. Boomstammen die stap voor stap verwerkt worden tot klompen. u krijgt een rondleiding door de klompenmakerij..

Op safari door het grootste bos van Zeeland , Natuurinformatiepunt/trampolinecentrum Westerschouwen

Westenschouwen

Skelterexpeditie door bos en duin,  op stap met routekaart en opdrachten. Op  skelter(s)/ familiefiets/ truusje trap de geheimen van het bos verkennen.duur van de tocht voor spor..

expositie schilderijen Chrisje van der Heyden – Ronde

Groede

Expositie in de grote kerk van groede van schilderijen van chrisje van der heyden – ronde.

Zeeuwse dag met ringrijden

Oostkapelle

Woensdag 29 juli op camping de pekelinge.met o.a. Een braderie met streekproducten en zeeuws bier, babbelaars bakken, demonstratie ringrijden vanaf 15.00 uur, mosselverkoop vanaf..

Expositie met hart en ziel en handen

Kloetinge

Expositie met hart en ziel en handen:kerkgidsen leiden rond in de middeleeuwse kerk.woensdag: 13.30 - 16.00 uurzaterdag: 10.00 - 16.00 uur30 mei - 12 septembergroepen op afspraak..

Workshop schilderen en fotograferen.

Op een rustieke plek met prachtig uitzicht over het landschap bij het inspiratiecentrum grevelingen schilderen en fotograferen we het landschap en het mooie uitzicht over de grev..

Ambachtsmarkt Koudekerke

Koudekerke

Kom deze zomer naar het pittoreske dorpsplein in koudekerke naar de ambachtsmarkt. Hier komt de geschiedenis tot leven met walcherse ambachten van vroeger. U bent van harte welko..

Disney Frozen Summer Fun

Deze zomer viert het internationaal zandsculpturenfestival samen met disneyland® paris een frozen zomer op het groot strand van oostende en le front de mer in le touquet paris pl..

Weekmarkt

Stavenisse

Sportbreak Renesse

Renesse

Lekker sportief bezig zijn op het strand van renesse. Er worden diverse activiteiten georganiseerd. Een greep uit deze activiteiten zijn trefbal, beachsoccer, kwallenballen, esta..

Fototour door Zierikzee Cameramuseum

Zierikzee

 heeft u ook wel eens zin in een wandeling door het pittoreske zierikzee met al haar mooie monumenten? En dat onder begeleiding van een fotograaf met meer dan 40 jaar ervaring, l..

Rommelmarkt op de Klepperstee

12.00 uur rommelmarkt op de klepperstee, vrijheidsweg 1 in ouddorp.  kijken en kopen!

Zomerprogramma 2015 Wemeldinge

Wemeldinge

In de maanden juni t/m september worden er meer dan 300 evenementen georganiseerd in wemeldinge.het volledige programma is terug te vinden op: www.wemeldinge.info/zomerprogramma

Concert Everhard Zwaan

Zoutelande

Everhard zwaan (krimpen a.d. Ijssel) orgel en hidde zwart trompetentree € 6,=

Openstelling Grote Kerk

Tholen

Over de oorsprong van de grote of onze lieve vrouwe kerk is niets bekend. Zeker is dat er in de 13e en 14e eeuw een kerk heeft gestaan op de plaats van het huidige middenschip. D..

Kermis

Sint Maartensdijk

Plezier voor jong en oud.

Beeldenroute op de Scheldeboulevard 2015

Terneuzen

De beeldenroute op de scheldeboulevard zal plaatsvinden vanaf zaterdag 4 juli tot en met zondag 30 augustus op en rondom de scheldeboulevard in terneuzen. In de passerelle van he..

Zee- en Dijkdag in Westkapelle

Westkapelle

Deze dag is er van alles op en rond de zee en dijk te ontdekken en te doen! vanmorgen vroeg licht aan de joossesweg westkapelle. Vertrek vanaf de camping om 9.30 uur. Op, want w..

Ouder en kind SURVIVAL

Kamperland

Tijdens deze dag stap je samen met je vader, moeder, opa of oma in een kano en gaat het avontuur beginnen. Het avontuur begint met een klein stukje kanoën op het veerse meer. Aan..

Korren en zeeschuimen

Oostkapelle

Op de grens van water en land leeft meer dan je denkt, het is niet alleen zand tussen je tenen! Met respect voor het bodemleven wordt het verborgen leven door middel van een kor ..

Demonstratie bolussen bakken

Bruinisse

Bij brusea visserijmuseum en oudheidkamer wordt in de maanden juli en augustus iedere woensdag van 11.00 tot 16.00 een demonstratie gegeven. Te zien is dan hoe de traditionele bo..

Beelden op de Scheldeboulevard

Terneuzen

Internationale kunstexpositie in de openlucht op de scheldeboulevard en in het stadhuis te terneuzen. Gratis toegang.de routefolder is vanaf begin juli verkrijgbaar bij: gemeent..

Sportvissen met Sportvisserij Zoeteweij v.o.f.

Colijnsplaat

Sportvissen op de oosterschelde vanuit colijnsplaat met ms desiré.                                                                 afvaart zowel overdag als 's avonds met groepen..

Tramrit met de RTM, vanaf de Punt Ouddorp

Maak een tramrit met de rtm! De tram vertrekt vanaf de rtm-remise, g.c. Schellingerweg 2 (op de punt) in ouddorp. Informatie over prijzen en programma verkrijgbaar bij vvv ouddor..

Avondmakreel-rondvaart -Hoogerwerf

Zin in een leuk dagje uit op het water?sportvisserij hoogerwerf heeft de perfecte oplossing voor u! Hoogerwerf verzorgt complete visuitjes boordevol actie en sensatie.vanaf het w..

Cameramuseum: Fototour onder leiding van fotograaf Leen Koper

Zierikzee

Heeft u ook wel eens zin in een wandeling door het pittoreske zierikzee met al haar mooie monumenten? En dat onder begeleiding van een fotograaf met meer dan 40 jaar ervaring, di..

Woensdagmiddag Kinderworkshop EKgallery

Woensdagmiddag kinderworkshops kinderworkshops mozaïek, uitgangspunt het landschap rondom de grevelingen vanaf 5 jaar!•waar en wanneer: elke woensdagmiddag vanaf 14.00 tot 15.00 ..

Limburg aan Zee

Terneuzen

Korren en zeeschuimen

Oostkapelle

Op de grens van water en land leeft meer dan je denkt, het is niet alleen zand tussen je tenen! Met respect voor het bodemleven wordt het verborgen leven door middel van een kor ..

Zomerexpositie 'Frieda'

Westkapelle

Herontdekt zeeuws werk van frieda rutgers van der loeff-mielziner (1877-1948). De expositie toont schetsen, tekeningen en schilderijen, waaronder enkele topstukken, uit het heron..

Miniatuur- en spionagecamera’s

Zierikzee

Vanaf zondag 7 juni tot 1 december staat een vitrine van het cameramuseum in het teken van miniatuur- en spionagecamera's. En ondanks dat het een klein deel van het museum beslaa..

Miniatuur- en spionagecamera’s

Zierikzee

Vanaf zondag 7 juni tot 1 december staat een vitrine van het cameramuseum in het teken van miniatuur- en spionagecamera's. En ondanks dat het een klein deel van het museum beslaa..

Het brieschend paard

Dreischor

Werk van rien poortvliet in de grote schuur met als thema: het brieschend paard. Er zijn diverse tekeningen naar goemanszorg gehaald om het thema werkpaard extra aandacht te geve..