Amerikaanse bulldog

Communities

ZeelandNet

Amerikaanse bulldog

Welkom op de community Amerikaanse bulldog!

493.865 bezoekers 209 leden Log in

WAT DE DOEN ALS JE AANGEHOUDEN WORD!!!!!!!!!!!!!!!


Wat te doen als je aangehouden word.

Dagelijks krijgen we telefoontjes van mensen die meer willen weten over de Regeling Agressieve Dieren (RAD). Meestal betreft het eigenaren van American Bulldogs, die zich zorgen maken over de mogelijke gevolgen voor hun hond. De twee meest gestelde vragen daarbij zijn:


Wat moet je doen als je door de politie wordt aangehouden met je American Bulldog of een vergelijkbaar type hond?

Wat kun je doen als je American Bulldog of een vergelijkbaar type hond onverhoopt in beslag wordt genomen?


ID-kaart op zak
Voorkomen dat je wordt aangehouden is van groter belang denk ik! Zorg er altijd voor dat je een klein geplastificeerd kopietje van je stamboom bij je hebt (ter grootte van een ID-kaart) zodat je onmiddelijk kunt aantonen om wat voor rashond het gaat. Op die ID-kaart moet ook de barcode van de transponder (chip) staan: dat voorkomt verder zoeken, de hond kan direct gescand worden en bewezen is dan dat het hier niet om een hond van het pitbull-type gaat.


Stamboom laten zien
Heb je geen ID kaartje, dan kan er al snel een welles-nietes discussie ontstaan tussen opsporingsambtenaar en hondeneigenaar. Blijf daarom altijd rustig en vriendelijk, bied aan om de stamboom op het politiebureau te laten zien maar geef hem nooit af! Dan komt menig slimmerik op het idee om alles na te trekken en dan krijg je fase twee van het verhaal: is deze stamboom geldig of niet.


Welke stamboom?
ARFE, Animal Research Foundation Europe, met het stamboek van The Old Time Dog Society wordt in de RAD vermeld als zijnde een partij in de maak van de RAD en is als zodanig een erkende organisatie. Maar de enige stamboom die een juridische ontheffing op de RAD biedt, is een FCI stamboom. Echter, die worden niet afgegeven voor niet FCI erkende rassen. Echte bully type honden zullen minder snel last ondervinden dan standard types maar in alle gevallen moet je ervoor zorgen dat je een stamboom met barcode hebt, die uiteraard hetzelfde nummer heeft als de transponder in de hond. Koop dus nooit een hond zonder stamboom!


Toch inbeslagname?
Zoals eerder gezegd: je stamboom laten zien, niet afgeven. Meent men toch dat het om een hond van het pitbull-type gaat, noem dan de duidelijke verschillen tussen de soorten, zoals het grotere formaat dan aangegeven in de RAD (tussen de 35 en 50 cm schofthoogte) en andere kop (meer stop, meer rimpels, ondervoorbijtend, appelvormige schedel) bredere diepere borst. Een pitbull-type neigt naar een Tterriertype, de American Bulldog is een meer molossoïde type: een duidelijke dogachtige.

Neem een advocaat!
Mocht men onverhoopt toch overgaan tot inbeslagname, neem dan direct een advocaat die van wanten weet en die onmiddelijk bezwaar aantekent tegen die inbeslagname. Vraag bij de inbeslagname om een proces verbaal zodat je met de advocaat daaraan kunt refereren. Laat de advocaat contact opnemen met ARFE: daar zit nu op dit gebied de meeste kennis. Wij zijn al sinds 1988 met dit onderwerp bezig en hebben als enige, vanaf 07/1993 een bodemprocedure aangespannen tegen de RAD, tot aan de Hoge Raad Der Nederlanden.

Schouwing en contraschouwing
Als je heel overtuigend overkomt, kan de officier van justitie voor een eventuele Rechtsgang de hond teruggeven: dit mag hij beslissen binnen 48 uur na de inbeslagname. Daarna kan het een lang geworstel zijn, waarbij een ambtenaar van de AID de hond gaat schouwen en een rapport maak van de schouwing. Meestal pakt dat negatief uit: welhaast elke stoer uitziende hond is voor hen een pitbull-type. Dan kun je door bemiddeling van je advocaat weer een contraschouwing aanvragen; soms staat de officier van justitie dit echter niet toe en moet de rechter dat beslissen. De rechter kan in dat geval de zaak aanhouden en alsnog de contraschouwing laten uitvoeren. Die schouwing kan ARFE voor je doen; of een keurmeester van dogachtigen en terriers. Dat rapport van contraschouwing komt dan in een volgende zitting weer ter sprake.

Tot heden zijn bij mijn weten alle honden die waren voorzien van een transponder met ARFE stamboom weer teruggegeven. Daarvoor helpt een getuigenverklaring van ARFE als zijnde de registrator en kenner van het ras. In de hoop dat alle vragen zo voldoende beantwoord zijn, teken ik met vriendelijke groet,

Jan Dirk van Ginneke ARFE
www.arfe.nl

Omhoog