Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

MCW overlandvlucht met modelvliegtuig 1984

9.060 keer bekeken
Inactief profiel
Gepubliceerd op 19 aug. 2012
MCW overlandvlucht met modelvliegtuig 1984

NB.: De oorspronkelijke video uit 1984 is ruim 18 minuten. Deze stond op een oude VHS band en heb ik gedigitaliseerd. Voor deze upload was het noodzakelijk om een aantal scenes in te korten of te wissen en de video is opnieuw van audio voorzien.

De Modelvliegtuig Club Walcheren (MCW) verloor door de aanleg van de Rondweg Biggekerke in 1984 haar modelvliegveld. Dit veld kwam namelijk te liggen in de driehoek van de Zoutelandseweg en de Rondweg Biggekerke tegenover het toenmalige Bowlingcentrum De Kaasboer (51°30'31" N -- 3°39'07" O).

Een nieuwe plek om te vliegen werd na veel zoeken gevonden aan de Kraaienholseweg, Iets ten noorden van Middelburg (51°30'04" N - 3°31'03" O).

Een afstandsvlucht was de symbolische overgang van het oude naar het nieuwe veld. Het idee kwam van Peter Keim en is door een aantal leden van MCW uitgevoerd en op video vastgelegd.

Idee : Peter Keim
Uitvoering : Jacques Bults en Pieter Douma
Camera : Pieter Huiszoon


Model:

AXIOMA. Eigen ontwerp uit 1981, gebouwd in verschillende uitvoeringen. Als F3B-, thermiek- en elektrozwever. Dit is de thermiekuitvoering voorzien van gekromde vleugels, afgeleid van een ontwerp van Peter Keim (de SIEP). De besturing is van Robbe (Pro MarsRex) en controleert hoog/laag, links/rechts, remkleppen en de motorregeling. De motor is een 3,5 cc OS-Max en staat met een halve liter brandstof op een Aluminium motordrager. De pitch van de motor is instelbaar gemaakt.

Het model is niet ontworpen om te vliegen met een extra 800 gram 20 centimeter boven het zwaartepunt. Bovendien zit de T-staart volledig in het zog van de motordrager en de propellerwind. Dat maakte de controle over het hoogteroer nogal "kietelig".


De vlucht(en):

Niemand bij MCW had ervaring met afstandsvluchten. In Nederland is het erg lastig te doen in verband met de relatief dichte bebouwing, de vele bruggen, tunnels, rivieren kanalen en vooral regels. Toestemming is dus maar niet aangevraagd. De bebouwde kom is zover mogelijk vermeden en de route leidde voornamelijk over rustige B-wegen.

Op 22 december 1984 vond de oefenvlucht plaats en we zijn gestart op de locatie van het nieuwe vliegveld. Langs het Kanaal door Walcheren om Arnemuiden heen via de Muidenweg langs het Vliegveld Midden Zeeland richting het Veerse Meer tot aan restaurant De Meerkoet. Vanaf daar weer tot aan de landing, in verband met de optredende schemering, dezelfde weg terug.

De eerste poging vond plaats op 23 december. Deze mislukte en eindigde hoog in een boom. Het oude veld van 65 bij 120 meter lag midden in een perceel met hele hoge populieren die met een beetje wind altijd een enorme turbulentie veroorzaakten. En het waaide hard. Deze keer net iets te veel om veilig boven de boomtoppen uit te komen. De schade aan het vliegtuig was de volgende dag weer gerepareerd. Op 25 december 1984 vond de tweede poging plaats. De weersomstandigheden waren veel beter. Minder wind en een beter zicht. Deze poging lukte.

Waar we constant last van hadden was het uitvallen van de motor. Uiteindelijk kwamen we er achter dat door de trillingen in de motordrager de sproeiernaald van de carburateur verliep. Dit resulteerde in een aantal ongeplande tussenlandingen. Meestal in de berm langs de weg.

Tijdens de oefenvlucht droeg ik een dikke jas, sjaal en muts. Om uit het dak van een auto te steken die met een vaart van 80 km/u bij een temperatuur van een paar graden boven nul rondrijdt is geen pretje. Tijdens de vlucht van 25 december droeg ik een helm. Dat was iets minder onaangenaam aan de oren. Tijdens het laatste deel van het traject kwamen we politie tegen. Die reden echter gewoon door. Ach, het was eerste Kerstdag 1984.

Route:

Vanaf het vliegveld over de Zoutelandseweg in de richting van Biggekerke.
Voor Biggekerke rechtaf de Hoogelandseweg op.
De weg vervolgen langs Krommenhoeke en Hoogelande.
Aan het einde van de weg rechtsaf de Middelburgseweg op in de richting van Griffioen (Middelburg).
Na een paar honderd meter linksaf de Zandvoortweg op.
Rechtsaf de Noorddorpseweg op en aan het einde rechtsaf over de Wilgenhoekweg in de richting van Sint Laurens.
Vlak voor Sint Laurens linksaf de Van 't Hofweg in.
Dan via de Schellachseweg en de Goldsteinseweg linksaf de Veerseweg (N663) op en vrijwel direct rechtsaf de Vioskeweg in.
Na een paar honderd meter linksaf de Zanddijkseweg op.
Tegen de bebouwde kom van Veere stoppen en landen om bij te tanken.
Te voet langs Zanddijk en via de sluizen van de west- naar de oostzijde van het Kanaal door Walcheren.
Dan in de auto zuidwaarts over de Kanaalweg Oostzijde langs het kanaal via de Weg van Middelburg naar Kleverskerke linksaf de Kraaienholseweg op tot aan het vliegveld.

7 reacties

Reactie wordt toegevoegd

karel 19 August 2012

leuk hoor. brengt me op ideeen.....

karel 20 August 2012

doe het hem maar eens na

R.v.O. 20 August 2012

Geweldig... Nostalgie in vergelijking met de huidige borsteloze en LiPo-accu's. Ooit ook een zo'n motor (ENYA 09) op een zwever gehad. Gauw overgestapt naar een Westerley (Svenson). Mooie tijd....maar de huidige zenders kunnen nu veeeeelll meer....Gelukkig, en dankzij de computer-technologie.

Jak van Waarde 20 August 2012

Geweldig leuk filmpje over een model-vliegavontuur, waarvan misschien alleen modelvliegers de lol en de uitdaging onderkennen! De club MCW is inmiddels overgegaan in MVCDelta en is nog springlevend. We vliegen vanaf een prachtig veld nabij Lewedorp met zwevers, motorvliegtuigen en helicopters; zie: www.modelvliegclubdelta.nl

Pieter 21 August 2012

Jak, Laar 'm maar eens aan Ingrid zien.

John 09 August 2015

1

John 09 August 2015

1