Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moord in Sabbinge

4.962 keer bekeken
Inactief profiel
Gepubliceerd op 9 okt. 2011
Van Sabbinger Cornelis Jacobszoon weten we dat hij op een zondag in 1455 stierf en bij het wakker worden een redelijk vermoeden van zijn laatste dag had. En dat allemaal door een uit de hand gelopen ruzie met Reinaart Adriaanszoon, die het gevecht niet overleeft. Een neef van het slachtoffer besluit eerwraak te nemen en wacht bij de kerk van Sabbinge tot de zondagdienst is afgelopen en Cornelis Jacobszoon, een trouw kerkbezoeker, naar buiten loopt. Cornelis wordt voor de ingang van de kerk gedood. Eerwraak was tamelijk normaal in die tijd. Een centrale overheid ontbrak nog evenals rechtelijke instanties. Frank de Klerk (werkzaam bij het gemeentearchief): "Het was toen algemeen gebruik als je iemand het leven had ontnomen dat je eigen leven, maar ook dat van je familieleden, gevaar liep".

8 reacties

Reactie wordt toegevoegd

yes sir ! 09 October 2011

en als er nu geen overheid was ging het net nog zo.

yes sir ! 09 October 2011

en nooit geweten dat weird van opera hield.

archief 09 October 2011

en iedereen weet best wat er met die archieven is gebeurd, geuzen me hoela ! christenen zal je wel bedoelen. die staan toch zeker bekend dat ze eeuwen lang tot op de dag van vandaag alles verzwijgen en in de doofpot stoppen. nee, het waren de marsmannetjes, nou goed ?

@yes sir! 09 October 2011

Hoewel ik ook van opera hou, is dit er geen. De muziek is het Kyrie uit de Messe Solennelle van Charles Gounod. Als je goed luistert kun je me op de achtergrond horen zingen als onderdeel van het Rotte's Mannenkoor. Echt! Sabbinge was in 1455 nog een degelijke katholieke parochie. Vandaar deze muziekkeuze.

rotte mannen koor ? 09 October 2011

"Sabbinge was in 1455 nog een degelijke katholieke parochie." daar was ik dus al bang voor.

hahaha 10 October 2011

vandaar dat ze er nu nog bijlopen alsof ze pijn in hun hol hebben hahaha

John England 10 October 2011

wat een enge praat over bloed en eerwraak. ik vind het gewoon bedreigend overkomen.

jou pakkie aan 11 October 2011

"Sabbinge was in 1455 nog een degelijke katholieke parochie"."Het was toen algemeen gebruik als je iemand het leven had ontnomen dat je eigen leven, maar ook dat van je familieleden, gevaar liep". ja ja, nette degelijke katholieken.. zo zie je maar wat een achterlijke cultuur dat is.