Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

  • 3
Mar11

Rietorchis

5 reacties

Piet 16 May 2009
Prima foto van deze orchidee, maar te makkelijk worden ze rietorchis genoemd. Je kunt niet zien, hoe groot de plant is, maar de rietorchis is beduidend groter dan de veel meer voorkomende Handekenskruiden, die zo genoemd worden, omdat het wortelgestel wel iets van een hand weg heeft. Meestal zijn het bastaarden van diverse soorten, de gevlekte, de breedbladige en nog een, die me niet zo gouw te binnen wil schieten, die op dezelfde tijd in hetzelfde biotoop groeien. Ze leven in symbiose met een schimmel, en die schimmel kan niet tegen mest. Ik heb een plek geweten waar ze zo dicht op elkaar stonden, dat je goed moest kijken waar je je voeten zette. Direct daarnaast liepen koeien en daar groeide er geeneen. Jamme genoeg op de oude plek ook niet meer.
Mar 16 May 2009
Voor Piet.Weet van een kenner dat dit idd de rietorchis is.Heb dit stukje nog even gekopieerd van internet.Deze is overigens gemaakt waar echt geen mest ligt.Bedankt voor de extra aanvulling in ieder geval. Het is een lage, overblijvende plant. De bloemen zijn tweezijdig symmetrisch. De kleur ervan is rozerood tot paarsachtig zo rond eind mei tot begin juli. De lip bestaat uit drie middenlobben of is gaafrandig en heeft donkerrode stippen of streepjes. De zijslippen wijzen omhoog. De bloeiwijze is een aar van maximaal 15 cm.
Piet 17 May 2009
Heb het nog even nagekeken en er worden nu idd veel meer orchideeen rietorchis genoemd. De Rietorchis die ik bedoelde, is ook een Dactylorhiza, nl. de Praetermissa, maar er schijnen in Nederland en Belgie 6 oorspronkelijke soorten voor te komen, die nu al zo vermengd zijn, dat het moeilijk is, ze specifiek te benoemen.
jan@ 17 May 2009
Piet,je hebt gelijk als je zegt dat je orchidee niet te gemakkelijk rietorchis moet noemen ,maar wat betreft handekenskruiden zit je er toch enigzins naast want daar valt ook de rietorchis onder. Wat kenmerken betreft staat rietorchis min of meer tussen brede en vleeskleurige orchis in waar- door hij vroeger vaak als een bastaard van deze soorten werd beschouwd en pas in 1913 als zelf-standige soort werd erkend .Om kort te gaan is het heel moeilijk de plant te benoemen omdat de begrenzing t.o.v de brede orchis eigenlijk niet scherp genoeg is en op het eind van de bloeitijd is op rijke groeiplaatsen van de brede orchis bovendien een aantal tussenvormen waar te nemen waaronder exemplaren die niet goed van een rietorchis zijn te onderscheiden. Om kort te gaan zijn geleerden het er nog niet helemaal over eens en moet men ook de groei- plaats en omstandigheden en wat er verder nog groeit bij de determinatie betrekken . Wat de benoeming betreft geef ik je dus helemaal gelijk .
mark 13 June 2009
mooie foto... ik heb ook nog een vraag ik heb een foto hier geplaatst van een orchidee maar ik kom er maar niet uit wat voor 1 het er is zou 1 van jullie er eens naar kunnen kijken ik dacht eerst dat het een gevlekte orchis was maar ik heb nu men twijfels hij staat onder Orgis (sorry was een tik foutje) alvast bedank