Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

  • 7
frank ploegaert

een hoornaar zweefvlieg

in braakman zuid

3 reacties

Minimammatje 20 juni 2014
PAS OP! De Hoornaar = GEEN ZWEEFVLIEG met uiterst gevaarlijk! ( Vespa crabro) is een vliesvleugelig insect uit de familie plooivleugelwespen (Vespidae). De hoornaar behoort tot de echte wespen of papierwespen (Vespinae) en is een van de bekendere soorten wespen in Europa. De hoornaar kan tot 3,5 centimeter lang worden en is hiermee de grootste wespachtige van België en Nederland. Daarnaast komt de wesp voor in delen van Azië en is door de mens uitgezet in Noord-Amerika. Behalve door indrukwekkende afmetingen valt de hoornaar op door zijn roodbruine kop en borststuk en het duidelijk hoorbare, zoemende vlieggeluid. De soort komt niet in grote aantallen voor in België en Nederland, maar is ook weer geen zeldzaamheid. De hoornaar is vooral aan te treffen in het oosten van Nederland. De hoornaar wordt meer dan twee keer zo groot als de meeste andere wespen zoals die uit het geslacht Vespula. Ondanks de indrukwekkende lichaamsgrootte en het luide gezoem is de hoornaar beduidend minder agressief in vergelijking met andere wespen. De steek van de hoornaar is pijnlijker dan de steek van een honingbij maar het gif is minder krachtig. Hoornaars gebruiken het gif om insecten te doden die zij vervolgens met de kaken vermalen tot een papje en aan de larven voeren. De larven geven op hun beurt een zoete vloeistof af aan de werksters die de suikers gebruikt als brandstof om te kunnen vliegen en zo nog meer insecten te vangen.
jan @ 20 juni 2014
Mooie insectenserie Frank. En voor @ Minimammatje ,het insect op de foto is géén Hoornaar maar een indrukwekkende maar volkomen ongevaarlijke stadsreus (Volucella zonaria), ook wel hoornaarzweefvlieg, genoemd een insect uit de familie zweefvliegen (Syrphidae) die doet of hij een Hoornaar is om vijanden om de tuin te leiden ,wat bij u dus blijkbaar ook heel goed gelukt is .Google nog maar eens ,maar dan wel met de juiste benaming.Overigens zijn er ook veel mensen ,die net als u bepaalde ongevaarlijke zweefvliegen voor wespen of bijen aanzien, u bent dus echt niet de enige die in hun vermomming tuint.
jan @ 20 juni 2014
sorry dat bepaalde leestekens bij Zeelandnet niet gebruikt kunnen worden ,er had natuurlijk ''geen'' moeten staan met e accent aigu.

Trefwoorden
een zweefvlieg hoornaar