Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

  • 33
Hans Francken

04-10-2013

17 reacties

maribart 04 oktober 2013
Prachtige super mooie foto's!!!
jp 04 oktober 2013
bliksemse foto,s Hans. mooi,,,,,,,,,
Riche 04 oktober 2013
geaf, ik ben altijd benieuwd, hoe je dit vastlegd? geluk, geduld? geef een starter eens een tip aub
denniev 04 oktober 2013
Mooi fotos Hans, complimenten.
Kees Marijs 04 oktober 2013
Prachtig vastgelegd..Hans !!!
Gieneke 04 oktober 2013
geweldig mooi.
Maria 04 oktober 2013
Gaaaaafff...ik wil ook graag die tip!!
maribart 04 oktober 2013
Ik hou me ook aanbevolen voor tips!!
caston 04 oktober 2013
Mooie foto's Hans.
clochard 04 oktober 2013
OMG... Marvellous pic mate!!!
frank 04 oktober 2013
schitterend.!!!
Hans Francken 05 oktober 2013
Het resultaat van iedere poging is altijd afhankelijk van de bui, als er heel veel neerslag zit tussen waar je staat en waar de bui hangt wordt het al een moeilijk verhaal. Vergeet nooit dat bliksem een gevaarlijk fenomeen is dus hou ook afstand van de bui, dit levert ook vaak mooiere beelden op.Probeer een plaats te vinden met een zo vrij mogelijk zicht op de horizon, ik heb het geluk in een flat te wonen nu, dat probleem heb ik wat minder.Check buienradar om de richting van de bui te bepalen en de meest actieve zone vast te stellen.Onweersbuien trekken vaak vanaf Zeeuws Vlaanderen (Oostburg) via de zak van Zuid Beveland richting Tholen.Voor wie in Zeeuws Vlaanderen woont biedt de zeedijk vaak een mooi beeld. Op Walcheren zou je kunnen denken aan de dijk bij Ritthem.Ook de dijk bij Westkapelle geeft vaak een mooi beeld, voordeel van deze plek is dat je als je een beetje richting Domburg gaat je weinig last hebt van strooilicht.Hoe donkerder de plek hoe mooier de foto's.Vanaf de Bevelanden biedt de Oosterschelde dijk een mogelijkheden, vooral als de bui gepasseerd is.Ik gebruik een 18-200 zoom objectief op statief natuurlijk.Verder is het zaak om eens overdag de exacte positie qua scherpstellen op de horizon vast te stellen, in het donker is dat wat moeilijk.Auto focus uit en als dat kan focus vast zetten.Verder is het qua instellen van de belichting een kwestie van try and error omdat ieder objectief en iedere camera anders zijn en ook iedere lokatie anders is. Reken er in ieder geval op dat je heel veel loze opnames maakt en dat je vaak net een bliksem ziet op het moment dat net je sluiter dicht gaat.De aanhouder wint, das de boodschap.
ves 05 oktober 2013
Geweldig .......
Riche 05 oktober 2013
Super Hans, Zeker de locatie tips....maar hoe doe je het met timing, F, ISO kortom ....wat gebruik je als uitgangspunt...?
Hans Francken 05 oktober 2013
@ Riche, tja de instellingen zijn altijd afhankelijk van de hoeveelheid strooi/omgevings licht, volle of nieuwe maan enz enz . En niet te vergeten het aantal ontladingen. Is een bui niet al te ver weg start ik op 100 asa is de bui verder weg laat ik het oplopen tot maximaal 800 asa, daarna wordt alles ook door strooilicht en reflecties in de regen te wazig/slecht. Diafragma in het algemeen 9 of 11 maar ook dat is weer geen wet van meten en persen, on the spot bekijken( een zaklantaarn is makkelijk dan ook voor fix focus) . Ik kies ervoor om de camera permanent te laten meten, dit heeft als voordeel dat de sluiter gelijk dicht gaat na een ontlading. (dit vreet stroom extra accu meenemen) . Bij mijn camera duurt het even voordat de afbeelding is opgeslagen maar ik heb met deze manier van werken inmiddels behoorlijk resultaat gehad. Vervolgens richt ik de camera op de locatie met de meeste activiteit en blijf gewoon afdrukken.Let daarbij ook op de verplaatsing van de bui en eventueel op andere plaatsen ontstaande hot spots. Als een bui over lijkt is dat niet direct een sein om in te pakken, mijn allermooiste serie maakte ik vanaf de Piet Heinkade in Vlissingen. Dit was nog in mijn analoge tijd. Ik wilde een gepasserde bui vastleggen boven Walcheren-Zuid Beveland. Stond daar samen met een andere onweerspotter. Toen de bui uit het zicht waaide vertrok hij, ik besloot nog even te wachten. Na 10 minuten brak er boven Zeeuws een korte maar hevige bui los. Niet gehindert door neerslag of strooilicht maakte ik een 11 tal opnames zoals ik ze daarna niet meer heb gemaakt, 1 zelfs van een 3 voudige ontlading. Dus geduld, soms heel veel geduld loont! Verder nog 1 tip, om de gevolgen van omgevingslicht te beperken gebruik ik vaak mijn zoonekap, alle beetjes helpen ! Veel succes en ik zie het wel......
Riche 06 oktober 2013
super, excellent....dit is echt zeer nuttig voer. ik zie wat gelijkenissen met maanfotografie uitgangspunten.... in ieder geval dit stuk proza goed opgeslagen. nogmaals TY!
Ron 09 oktober 2013
Schitterende foto Hans