Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

  • 1
Toos

Hoe heet dit orchideetje

uit het Veerse Bos

3 reacties

Piet 15 August 2011
Waarschijnlijk is dit de Moeraswespenorchis; Epipactus palustris. Een eigenschap van de Epipactus soorten is, dat de aar zich pas opricht als de bloemen opengaan. Als dit een recente foto is, is dit wel een laatbloeier; in de Braakman bloeiden ze ongeveer 2 maanden terug al. Ze zijn daar massaal aanwezig, zeker enkele 10 000 den.
Toos 15 August 2011
Bedankt Piet voor je reactie. Deze foto heb ik afgelopen zaterdag genomen en was een eenling, althans er kwamen 2 stengels uit de grond. De moeraswespenorchis heb ik ook massaal zien bloeien op de eilandjes in het Veerse Meer. ook in juni. Ben nog even verder gaan zoeken en kwam op de Wespe-orchis Epipactis helleborine, omdat de lip harthormig is en van juli tot september bloeien. Dus wie weet kom ik er nog meer tegen. Nogmaals bedankt.
Piet 16 August 2011
De E. Helleborine is normaal veel groter dan de Palustris. In mijn boek heet hij ook Breedbladige. Ook daaraan kun j'm onderscheiden. Veel vroeger heb ik die ook in de Braakman gezien, maar nooit meer dan een 70 tal en ze stonden verspreid over een vrij groot gebied. Na een aantal jaren begonnen ze af te nemen en op een gegeven moment waren ze verdwenen. Teveel compost misschien?