Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

  • 12
Rens

Tungeneset

Senja (Noorwegen)

6 reacties

Piet 28 april 2011
Erg mooi. Jammer, dat de donkerste partijen wat zijn dichtgelopen.
Rens 28 april 2011
Dat kon niet anders Piet. Heb een gemiddelde belichting gekozen. Verder ben ik geen fan van nabewerken, dus heb hem ook niet achteraf opgekalefaterd. Maar toch, ik vind dat enigzins dichtgelopene de foto wel wat krachtiger maken.
Ria Mes 28 april 2011
Prachtig!
Piet 28 april 2011
Wat betreft wel of niet bewerken zullen er altijd verschillende meningen blijven bestaan. Zelf maak ik ook veel landschap foto's en bij wisselende omstandigheden werk ik regelmatig met + en -. In feite gaat het er om; wat wil je? Een mooie foto maken, waarop je kunt laten zien wat jou daar is opgevallen, of het aan de camera overlaten, want onder niet gemiddelde omstandigheden ziet dat apparaat het anders dan jij. Als je daar genoegen mee neemt, ben je niet aan het fotograferen, maar aan het registreren. Je kunt ook uit de verschillend menu's kiezen en dan bewerkt de camera je foto's al, bv. bij zonsondergang wordt het rood geaccentueerd. + 2/3 of 1 was in dit geval waarschijnlijk beter geweest. En al bewerk ik mijn foto's wel, ik streef er naar er zo weinig mogelijk aan te doen.
Rens 28 april 2011
Ik richt de camera meestal op enkele punten en pak daar een gemiddelde belichting uit. Ik kijk na de opname even op mijn cameradisplay om te beoordelen of de opname aansluit bij de realiteit op dat moment. Niets - althans niet teveel - forceren dus. Je kunt inderdaad met + en - wat onder- of overbelichten (halve stop of zo), maar met een goede combinatie van sluitertijd en diafragma kom je ook een heel eind. Verder gewoon sluitertijdvoorkeuze of diafragmavoorkeuze. Verder niets. Geen programma's dus. Ik let met name op compositie en - vanzelfsprekend - scherpte(diepte).
BasvR 30 april 2011
M.i. een goede opname. De dynamiek van het menselijk oog is nu eenmaal veel breder dan die van een lensenstelsel. Ikzelf fotografeer altijd in RAW. Bij het nabewerken kan dan zelfs de witbalans worden bijgesteld. En dan maar streven naar een juiste balans in licht, contrast, kleur en sfeer.