Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

  • 3
Hein van de Lisdonk

Macro test.

Door de enorme vergrotende factor van mijn macro lens was buiten werken soms best lastig, bij weinig licht en een zuchtje wint was bewegings onscherpte al snel een probleem. 1mm op en neer leek door de zoeker wel een halve meter. Ik heb een flitser gekocht in de hoop dit probleem aan te kunnen pakken en dat is geloof ik wel gelukt. Foto is geschoten op F11 met een snelheid van maar 1/20. Het takje bewoog heel lichtjes op de wind en dit had ik zonder flits echt nooit scherp gekregen.

5 reacties

Hein van de lisdonk 19 February 2011
Ik zeg er maar meteen bij dat ik de foto zelf iets te hard belicht vind maar ik ben het allemaal nog aan het ontdekken, ik gebruikte hiervoor nooit een flitser maar heb nu toch echt letterlijk het licht gezien.
gekko's 19 February 2011
als er beweging is, zou ik de tijd korter maken, en dus het diafragma naar bijv. 7 of 8 brengen, die onscherpte door de beweging haal je er dan wel uit met de kortere tijd.
RoRa 19 February 2011
Gewone flitser of speciale macro(ring) flitser gebruikt? Als je een echte macrolens hebt is een dergelijke flitser het overwegen waard. Gekko's advies nog kortere tijd in te stellen ook prima.
Hein van de Lisdonk. 19 February 2011
RoRa, gewoon een normale en vrij eenvoudige flitser gebruikt, een Metz 36 AF 5. Op zich is een groter diafragma wel een oplossing maar dit gaat wel weer ten koste van de grote van het scherpte gebied en aangezien ik graag het gehele onderwerp of in ieder geval zoveel mogelijk ervan scherp wil hebben moet ik vaak met een heel klein diafragma werken. F32 is geen uitzondering voor mij. Soms kies ik bewust voor een scherpte verloop waardoor ik een groter diafragma gebruik maar meestal kies ik voor de eerste optie.
Piet 19 February 2011
Zeker een verdienstelijke foto. Als je flitst wordt de effectieve belichting geregeld door de flitser. Het kan zijn, dat je camera bij flitsen een specifieke tijd instelt, maar dat werkt mogelijk niet bij een externe flitser. Kijk even in de gebruiksaanwijzing voor de kortste tijd en stel die in, of je moet bij een langere tijd speciale effecten willen bereiken. Bij foto's van bv. insecten kun je rustig flitsen; ze reageren er niet op, is mijn ervaring. Voor een acceptabele scherptediepte heb je zeker een niet te groot diafragma nodig, maar F 32 vind wel erg klein; de scherpte heeft dan al gauw de neiging minder te worden door de buiging van de lichtstralen. Flitsen bij macro kan een statief uitsparen, maar bij die Metz zou ik overwegen een reflectie schermpje te gebruiken; het licht wordt dan wat meer gespreid en het voorkomt slagschaduwen. Succes!