Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

  • 3
wsptje

Bijzondere ijsvorming tussen bergkristallen

In de tuin staan verschillende klusters bergkristallen. Bij dit kluster staat een schotel met water in het midden omdat de katten daar graag uit drinken. Na de vorst bleek er een heel bijzonder patroon in het ijs te zitten. In het midden dikker en vol belletjes, aan de uiteinden vlak en helder. Hier is de zijkant van de schotel te zien, duidelijk is de verhoging die ter plaatse van het midden is ontstaan.

4 reacties

sjon 11 december 2010
Hert lijkt wel een kwal...
Bram 11 december 2010
Dit is altijd het heval met ijsvorming in een ronde schaal. In het midden is er meer plaats voor ijsvorming dasn aan de ondiepe zijkanten. Water ze uit als het bevriest, in het midden van de schaal is er meer water, dus zal het oo meer uitzetten.
klb 11 december 2010
Bram, daar heb je gelijk in, maar de schaal is daar niet plots dieper. Het loopt geleidelijk af. Je zou verwachten dat de ijsvorming dus ook geleidelijk naar boven zou lopen. Ik vond het bijzonder omdat ik het nog niet eerder zo heb gezien. Ik zal de schotel eens opnieuw vullen en zonder de kristallen eromheen laten bevriezen. Dan kan ik beiden vergelijken.
s 08 februari 2011
wow cool hoor