Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

  • 4
P Vergouwe

Bogeren noemden we dit vroeger

09-09-10 Teneuzen

15 reacties

Koos 09 September 2010
Bogeren ? .... Ahhhhh, jij komt uit Brabant dus. Tenminste, daar komt in het dialect bogeren vandaan. Je denk hier steeds veel te weten, maar je weet lang niet alles, want bogeren heeft niks te maken met paarden die een blaadje van een boom eten. Bogeren gaat alleen maar over het op kleine schaal stelen van boomvruchten (appels, peren, kersen, etc.), met name door kinderen.
Piet 10 September 2010
Het paard was appels aan het plukken en idd noemden wij dat vroeger bogeren en dat heeft niks met Brabant te maken. Maar bedankt voor de uitleg. Dat ik lang niet alles weet heb je heel goed opgemerkt. Maar dat gold ook voor Einstein.
Even opgezocht Piet 10 September 2010
" ............ Nog in 1942 beschreef en becommentarieerde de Heidemaatschappij maar liefst 80 appelsoorten ten behoeve van de Nederlandse beroepsfruittelers. En dat waren alleen de belangrijkste rassen. Onze grootmoeders wisten dat je voor goeie appelflappen beslist Bellefleur moest hebben. De Notarisappel uit Lunteren is voor sommigen de lekkerste die er is ( was ). De Yellow was een heel vroege appel -de eerste- , die in de grote vakanties van de vijftiger jaren van de vorige eeuw voor de jeugd voor 'gappen' of 'bogeren', zoals de BRABANDERS zeggen, in aanmerking kwam."
Woordenboek van de Brabantse Dialecten 10 September 2010
Woordenboek van de Brabantse Dialecten - Zoek het maar even op Piet waar bogeren vandaan komt !
Piet 10 September 2010
Het zou me niet verwonderen, als je het ook in het boek van de Zeeuwse dialecten kunt vinden. Het werd hier algemeen gebruikt. Mijn ouders en grootouders gebruikten het ook en niemand van hen was uit Brabant afkomstig. Trouwens, wat doet het er toe?
Boer Harms 10 September 2010
Kan ik hier nog iets wijzer worden misscgien? Van welke appelsoort is dit het blad? Zie trouwens geen appel, maar een blad in de bek van het paard.
Trouwens, wat doet het er toe ? 10 September 2010
We houden jouw g.v. gezeur zo lekker levendig.
IQ160 10 September 2010
Einstein heeft nooit gepretendeerd dat hij alles wist. Maar Einstein was ook zeker geen betweter. En hij was zeker niet belerend, Piet !
Boerke Naas. 10 September 2010
@Ja Boer Harms ,je kan hier nog iets wijzer worden; MISSCHIEN schrijf je met SSCH.
P. Bogert. 10 September 2010
Brabanders met een woordenboek is wel het ergste wat bestaat .Piet heeft gelijk ,zoals gewoonlijk, ''bogeren'' is helemaal niet specifiek ''Brabants".Nu denken ze zeker ook al dat de Zeeuwse dialecten uit Brabant afkomstig zijn?
brabander 10 September 2010
bogeren is specifiek brabants , en betekend inderdaad het kleinschalig stelen uit de bogerd en is derhalve in zeeland terecht gekomen door brabanders en overgenomen door de zeeuwen, was getekend een oude brabantse zeeuw.
Boer Harms 10 September 2010
Hee Boerke Naas (van 1868 - Guido Gezelle), al 100 en een heleboel jaar oud dus. En toch nog de opmerkingsgave van een typefoutje. Staat op dat oude rammelboord van jou ook de "g" naast de "h". Leuk overigens een collega hier te treffen :)
Koos 10 September 2010
Tja, Brabander, ik als Zeeuw wist zelfs hoe het zat.
brabander 11 September 2010
da,s knap van je Koos.
Piet 11 September 2010
Vreemd, hoe een niet terzake doende opmerking een eigen leven kan gaan leiden. Want of bogeren nu een origineel brabantse, zeeuwse, bataafse of misschien zelfs griekse uitdrukking is; het paard was aan het bogeren. Het stootte de appels eraf en vrat ze naderhand op.