Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

  • 3
Ruitje

Kluns

Een Oen zonder aalstreep eerst de worteltjes dan even knuffelen.

7 reacties

Anneke Bakx 17 August 2008
Heet hij zo, of is het een oen? En wat is een aalstreep? Wel weer een geinige foto, Ruitje.
Ruitje 17 August 2008
@Anneke: Oen of een kluns is een oude naam voor een gecastreerde ezel een mannetje dus. Vaak worden mannetjes gecastreert in de boederijdierenwereld ken hiervan de oorsprong niet. Een aalstreep is de witachtige band welke over de rug van de ezel loopt. Uit de folklore is dat de beloning die de ezel kreeg na Jezus Jeruzalem te hebben ingebracht en voor de vlucht van Jozef en de zwangere Maria naar Egypte. Wordt ook een Egpyptische streep genoemd omdat Cleopatra zich waste in ezelinnenmelk. Ezels zonder aalstreep komen zelden voor. Nederland is een ramp voor ezels te koud te nat een ezel zonder schuilplaats is een erge vorm van mishandeling en ezel alleen zonder gezelschap is nog erger. Meestal staan ze alleen, onverzorgt en zonder schuilplaats op dijkjes droevig te meer omdat het een bijzonder slim beest is herkent gezichten onthoudt gebeurtenissen. Zo weet deze ezel dat ik op zaterdag langs kom; met een zak vol peentjes en een zakje bix heeft dus een bepaald gevoel voor tijd. Ezels zijn nooit vals maar worden wel vaak verwaarloost.
Frederique H 18 August 2008
Leuke foto. Jammer dat ie zo eenzaam is
Ruitje 18 August 2008
@Frederique, Heeft inmiddels gezelschap gekregen van een 2 paarden en uitzicht op een speelweide en een kotje om te schuilen tegen de regen. Soms helpt het de eigenaar aanspreken in dit geval wel is meestal onbedoelde onachtzaamheid.
Anneke Bakx 19 August 2008
Bedankt voor je uitleg, Ruitje. Ik weet ergens een paard alleen te staan. Dat is zo'n zelfde verhaal, niet? Kun je het aangeven bij de dierenbescherming of een meldpunt, of is er niks aan te doen?
Ruitje 19 August 2008
@Anneke. Paarden kunnen wat beter tegen de eenzaamheid maar beter is gezelschap van andere paarden of een ezel. Als het paard verwaarloost wordt kan je het beste de dierenambulance een tip geven die rijden vaak en houden dan een oogje in het zeil. Dieren hebben ook onderhoud nodig borstelen, verwijderen van ongedierte, injecties en speciale voeding als dat ontbreekt. Maar is toch echt moeilijk om te zien of een dier verwaarloost wordt aantonen en weghalen is nog moeilijker. Regelmatig in de gaten houden is het enige soms kunnen dieren erg droevig kijken hoor is niet altijd een teken van verwaarlozing. Kijken of die reageert op aandacht is die apthatisch of afstandelijk dan kan je de dierenambulance een belletje geven die weten vaak heel veel. Succes
Piet 22 August 2008
Weer wat geleerd. Oen of kluns, we kennen de woorden allemaal, maar kennelijk niet alle betekenissen. Wel een geinige foto. Wat betreft het castreren van dieren, daarvoor is een simpele verklaring, SELECTIE, alleen de beste/grootste/sterkste, plantte zich voort. De vrije natuur heeft daar andere regels voor. Bovendien zijn gecastreerde dieren vaak een stuk handzamer. Begrijp eigenlijk niet, dat je dat niet wist, of ben je ons aan het testen?

Trefwoorden
ezel oen kluns wortel